Tarih: 20.06.2016 06:21
Kan bağışında yeni dönem
Kızılay Kan Merkezi Müdürü Uğur Güzel, kan bağışlarında yeni döneme geçileceğini ifade ederek, kanların artık beyaz hücreleri uzaklaştırılarak alınacağını bunun da inline filtreli kan torbaları ile sağlanacağını belirtti. Yeni kan torbaları için geçtiğimiz hafta içerisinde Antalya’da düzenlenen eğitimlere katıldıklarını ifade eden Güzel, yeni sistemi anlattı.
ESKİDEN BİR TORBA KANI 1 KİŞİ KULLANIRKEN ŞİMDİ 3 KİŞİ FAYDALANIYOR
Kızılay Kan Merkezi Müdürü Uğur Güzel, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Bundan 10 sene öncesine baktığımızda Türkiye’de tam kan kullanımı dediğimiz yani kanların ürünlerini ayrıştırılmadan kullanım oranı yüzde 98’lerdeydi. Geride bıraktığımız yıla baktığımızda Kızılay aldığı kanların yüzde 99’unu ürün olarak ayrıştırdı. Bu oran tam tersine döndü. Eskiden bir ünite kanı bir hasta kullanırken veya bir takım problemlerden dolayı kullanamazken, şimdi bir ünite kandan en az 3 kişi faydalanıyor. Herkese kana doğru olan kısmını verdiğimiz için bağışçıda oluşabilecek olası reaksiyonları en aza indirgemiş oluyoruz. Bu transfüzyon güvenliği açısından vazgeçilmez bir olay. Burada bir takım ek işlemlere de ihtiyaç var. Kanın içerisinde reaksiyondan sorumlu olan temel elemanlar akyuvar dediğimiz hücreler. Eğer biz bunun bir yolunu bulup kandan uzaklaştırabilirsek transfüzyonun güvenliğini klinisyen açısından oldukça yükseltmiş ve bir standart oluşturmuş olacağız. Bu nedenle Kızılay bu sene önemli bir karar aldı. İçinde bulunduğumuz ay ve ondan önceki ay içerisinde tüm bölge kan merkezlerinde ve bağlılarında inline filtreli kan torba sisteminin eğitimi verildi. Biz de bu eğitimi aldık. İlk partimiz geldikten sonra inline filtreli kan torba sistemleri ile kan alacağız. Bunlar bir ana torbaya bağlı 3 torba şeklinde.
AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNDE YAYGIN BİR SİSTEM
Ana torba ile diğer torbalar arasında bir filtremiz var. Bu filtre sayesinde bizler aldığımız kan içerisindeki beyaz hücreleri uzaklaştırarak, o kanı kullanacak hasta için oldukça konforlu bir transfüzyon sağlamış olacağız. Aynı zamanda kanı kullanan klinisyen de transfüzyona bağlı reaksiyonlar konusunda daha içi rahat olacak. Daha güvenli kan kullanmış olacak. Şuan Avrupa Birliği’nde birçok ülkede yaygın bir standart. Biz de artık ülkemizde onu hayata geçirmiş olacağız. Belki sahada biraz işimiz artacak ama transfüzyon güvenliği bu işin vazgeçilmezi. Çünkü hastaya elimizde yaptığımız transfüzyonda zarar vermemiz gerekiyor. Bunu eğer kontrol edebiliyorsak önlemlerimizi almamız gerekiyor.
2016 YILI SONUNDA YENİ TOBALARI KULLANIYOR OLACAĞIZ
Kan alım işinde bir takım farklılıklar var. Kişinin koluna giren iğne 19G standart, o değişmiyor. Set de değişmiyor. Aldığımız hacimde herhangi bir değişim yok. 450 artı, eksi 50 mililitre. Ortalama 475 mililitre kan alacağız. Sadece ek bir torbanın olması hacmi artırıyor. Bir filtrenin olması torbanın çekme işleminde yerleşimi biraz zorlaştırıyor. O nedenle belki bir seferde 24 ünite kan çekerken 12’ye düşürmek gibi ürün işlem sürecinde değişiklik getirecek bize. Onunla ilgili altyapı çalışmaları için bir ekibimiz her tarafı geziyor. Bize de Ankara’dan 3 kişilik bir ekip geldi. Ürün işlem laboratuarında gerekli altyapı değişikliklerini en kısa sürede yapacaklar. Bu senenin sonunda artık inline filtreli kan torba sistemi kullanıyor ve tüm hastanelere verdiğimiz kanlarda beyaz kan hücresi uzaklaştırılmış kan veriyor olacağız.”
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —