Tarih: 01.06.2017 07:58
‘Kan şekerini dengeleyebilmek için sahur atlanmamalıdır’
Chakra Fitness&Spa Clup Diyetisyeni Sevde Sinem Tandoğan, Ramazan ayında nasıl beslenilmesi konusunda açıklamalarda bulundu.
Ramazan ayında sağlıklı beslenmek için tüyolar veren Diyetisyen Tandoğan, “11 ayın sultanı ramazan ayı geldi, sofralar şenlendi. Bu ayda da sağlıklı beslenmek ve kilo kontrolünü sağlamak için işte dikkat etmeniz gerekenler;
KAN ŞEKERİNİ DENGELEYİLMEK İÇİN SAHUR ATLANMAMALIDIR
Oruç tutan bireylerin günlük enerji, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral ihtiyaçlarını sahur, iftar ve ara öğünlerle karşılamaları gerekir. Oruç tutarken günlük beslenme düzeni ve öğün sayıları değişir. Bu dönemde de kilonuza dikkat etmek için yapılacaklar arasında en önemlisi mutlaka sahura kalkmak. Uzun süreli açlık durumu olacağı için kan şekeri düşer. Kan şekerini dengeleyebilmek için sahur atlanmamalıdır. Geceden bir şeyler atıştırıp niyet etmek oruç tutarken yapılan en büyük yanlıştır. Sahurda tok tutacak ve kan şekeri dengesini koruyacak besinler tercih edilmelidir. Haşlanmış yumurta, az tuzlu peynir, kepekli/ tam tahıllı/çavdar ekmek, süt, ceviz, fındık, badem tüketilebilir.
NASIL BESLENİLMELİ?
İftarda ise boş mideye bir anda yüklenilmemelidir. Bunun için oruç açıldıktan sonra çorbayla başlayıp biraz ara verdikten sonra ana yemeğe geçilmelidir. Bu arada salata tüketilebilir. Kızartmalardan, hamur işlerinden, aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden, şerbetli tatlılardan, tuzlu veya baharatlı yemeklerden, gazlı içeceklerden uzak durmak, hazımsızlık, mide yanması gibi problemlerden koruyacak ayrıca kilo kontrolü sağlayacaktır. İftar sofralarının vazgeçilmezi olan tatlı tercihinin ise haftada 1-2 seferi geçmeyecek şekilde sütlü tatlılardan ya da 2 top dondurmadan yana yapılması daha uygun olacaktır” dedi.
SÜT, YOĞURT VE KEFİR TERCİH EDEBİLİRSİNİZ
İftardan sahura su kaybının giderilmesini gerektiğini söyleyen Diyetisyen Tandoğan, “Ramazan pidesi tüketimine dikkat edin. 1 avuç içi büyüklüğünde pide 1 dilim ekmeğe denktir. Porsiyon kontrolüne dikkat etmek gerekir. Metabolizmanın yavaşlamaması için iftarla sahur arasına ara öğün eklenmelidir. Yatmadan 2 saat önce yapılacak bu ara öğünde meyve yanına 1 su bardağı süt, yoğurt ya da kefir tercih edebilirsiniz.
FORMUNUZU KORUMANIZ İÇİN EGZERSİZ YAPIN
Sıvı tüketimini ramazan ayında özellikle dikkat edilmelidir. Gün boyu susuz kalınacağı için ve havaların ısınmasıyla birlikte sıvı kaybı da artacağı için iftardan sahura kadar 2-2,5 litre su tüketilmelidir.
Bu dönemde yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak, kilo alımını engellemek için fiziksel aktivite artırılmalıdır. İftardan 30-45 dk sonra yapılacak egzersiz ramazan ayında da formunuzu korumanıza destek olacaktır.
Bu önerilerin mutlaka kişiye özel planlanması gerekir” diyerek sözlerini tamamladı.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —