Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici'nin yazısıdır...
Osmanlıdan buyana hep akıllardadır “Kanal Projeleri” Denizleri denizlerle, gölleri denizlerle, gölleri göllerle, karalara denizi götürmek-kanalla birleştirmek. Son on yıl içerisinde de “Kanal Yapmak” fikri-girişimleri; adeta biz de; “Kayseri’ye Liman İsteriz” e benzemekte!
Geçtiğimiz yıllarda da; günümüzden yaklaşık 5 milyon yıl öncesi üçüncü jeolojik çağdan günümüze gelen “Yaşayan Göl” unvanına sahip Uluabat Gölü’nün Marmara Denizi’ne kanalla birleştirilmesi projesi gündemdeydi. Bursa Nilüfer Belediyesi bilim danışmanı iken sunduğum bilimsel raporlarla Uluabat Gölü’nün su kalitesinin değişimi sonucu göle özgü canlı türlerinin yok olacağını; Bursa’da yapılan konferanslarda ve Ulusal Basında nedenlerini; defalarca anlatmış ve Uludağ Üniversitesinin konunun uzmanı öğretim üyelerinin de katkısını almıştık. On yıl öncesi ULUABAT Gölü’nün Kanal projesinden vazgeçildi.
LATMOS PROJESİ!
Muğla ve Aydın İl sınırları içerisinde yer alan 3 bin yıllık geçmişe sahip doğal göl olan Bafa Gölü’nün de bir kanalla Didim üzerinden Ege Denizi’ne bağlanması ve turizmin canlanması yönünden çok önem arz edeceği yıllardır başta Aydın ili yönetimince öne sürülmekteydi. Geçtiğimiz günlerde bu proje i TBMM de de gündemde idi. “Aydın Valiliği, Aydın Kültür Turizm İl Müdürlüğü, Didim Kültür Mirası Koruma Derneği ve Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği işbirliğinde Didim sınırları içerisinde yer alan Milet Antik kentini ve Bafa Gölünü Ege denizine bağlayan kanalların turizme açılmasını öngören ‘Latmos Körfezi Canlanıyor’ isimli proje” dile getirilmektedir.
Bafa Gölü ,Ege Bölgesinin en büyük gölü olup, antik kentlerin yaşama –kültür (LATMOS), başta Söke Ovası olmak üzere, havzasındaki turizmin-tarımın su ürünlerinin sanayinin şekillenmesine neden olan önemli bir sulakalanıdır.
Geçtiğimiz günler de;2007 Yılından bu yana Aydın Kuşadası EKODOSD bilim danışmanı Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ’yle birlikte, EKODOSD başkan Bahattin SÜRÜCÜ ile, Bafa Gölü’nde incelemeler yapıldı. Yapılan incelemelerden sonra, Bafa Gölü’nü Kurtarma ve Yaşatma Platformu üyeleriyle birlikte göl kıyısında bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya platform üyeleri, balıkçılar, Bafa ve Gölyaka muhtarları katıldı. Gölün iyileştirilmesine yönelik öneriler ve yapılması gereken çalışmalarla ilgili konular görüşüldü. Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ tarafından gölün son durumuyla ilgili bilgi verildi
Aynı gün akşamı Kuşadası; EKODOSD derneğinin bahçesinde her hafta yapılan Çarşamba Söyleşilerinin konuğu Yrd. Dr. Erol KESİCİ oldu. KESİCİ tarafından, 30 yılı aşkın Bafa Gölünde yaptığımız araştırmalarda hep dile getirdiğimiz şey Bafa Gölü’nün nasıl bu hale geldiği, gölün doğal yapısına olan müdahaleler, Büyük Menderes Nehri’nden gelen iç ve dış yüklerin aşırı oranda kirlilik yaratıp korumadan kullanmanın sonuçlarının, göle nasıl etki yaptığı anlatıldı. Gölün suyunda ve taban çamurunda biriken kirlilik kaynağı olan sedimentin mekanik ve biyolojik yöntemlerle temizlenmesi, göle doğal su akışlarının engellenmemesi ve Büyük Menderes Nehri’nin bir an önce temizlenmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiği anlatıldı. Ayrıca gündemde olan Bafa Gölü Kanal Projesinin Bafa Gölü’nün temizlenmesi için çözüm olmayacağını belirten KESİCİ; bu proje Bafa Gölü’nü kurtarmaz yok eder. Proje; doğal alanların korunma- kullanımı, biyolojik çeşitlilik ve ekolojik kayıpları içeren verilere dayanmayan, sadece turizmin iştahını kabartan, bilimsel gerçeğe uymayan Bafa Gölü’nü kurtarma müjdesi gibi öne sürülen masa basında üretilmiş mühendislik projesidir. Yöre; zaten turizm acısından çok önemli getiriye sahip olan bölge yeni yapılan otoyollarıyla kolayca ulaşıma sahip bir alandır. Bafa Gölü çevresinde daha hızlı ulaşım için yapılan ve gölün ekolojik yapısında ciddi sorunlar oluşturulacağı bilinen otoyollara karşı olurken-birde kanalla Bafa Gölü’ne ulaşmak tarihi mirası yok etmek, Bafa Gölü’nü insan eliyle işgal etmektir. O nedenle bu tür projeleri hataya ta geçirmek isterken Bafa Gölü’nün oluşumunun, geçmişini çok iyi tanımanız gerekir. Gelip geçerken Bafa Gölü hakkında karar vermemek gerektiğini “belitti.
Aydın ve çevresinin doğası ve değişimi hakkında önemli çalışmalar yapan EKODOSD’un çalışmalarına katkı sunan Kuşadası’nın “Topuklu Efelerinden” “Ispartalı” Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı akademisyen Kimya Müh. Dr. Ayşe ŞERİFOĞLU ile hemşerisi Erol KESİCİ görüşmelerde bulunarak, yapılması ve yapılanlar konusunda bilgi alıverişinde bulundu ve doğal alanların koruma –kullanımı ve uyarılarıyla çalışmaların süreceği bildirildi. EKODOSD’un teşekkür belgesi, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ayşe ŞERİFOĞLU tarafından, Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ’ye takdim edildi. Erol KESİCİ de ilgi ve konukseverliklerinden dolayı; başta sayın hemşerim Dr. ŞERİFOĞLU ve Başkan Bahattin SÜRÜCÜ ve katılımcılara teşekkür ettiğini belirtti.”
EKOSİSTEMİ KORUMA VE DOĞASEVENLER DERNEĞİ -KUŞADASI