Kasaplar da fiyattan memnun değiller!

Kasaplar da fiyattan memnun değiller!

Kasaplar da fiyattan memnun değiller!

Isparta Lokantacılar, Kasaplar ve Fırıncılar Odası Başkanı Nuri Erdeğer, kasapların 27,5 TL’ye aldığı kemikli dana etinin kıymasını 42 TL’ye sattığını belirterek, “Kemikten yüzde 20-25 fire veriliyor. Ayrıca dolapta da 5-6 kilogram firesi oluyor. Kasaplarımız da fiyat pahalılığından çok memnun değiller” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ülkemizdeki et fiyatlarını düşürebilmek adına bir takım önlemler alıyor. Bu kapsamda Kurban Bayramı’nda dişi hayvan kesimi yasaklandı. Böylelikle üretimde yaşanabilecek sorunların önüne geçilmesi hedefleniyor. Et fiyatlarını değerlendiren Isparta Lokantacılar, Kasaplar ve Fırıncılar Odası Başkanı Nuri Erdeğer, kasapların kemikli dana etini 27,5 TL’den aldığını, kıymayı ise 42 TL’den sattığını ifade ederek, aradaki fiyat farkının nedenlerini anlattı.
27,5 TL’DEN KESTİRİP 42 TL’YE SATIYOR
Kasapların besicilerden kemikli etin kilogramını mezbahalarda kestirmek için 27,5 TL’den aldıklarını ifade eden Isparta Lokantacılar, Kasaplar ve Fırıncılar Odası Başkanı Nuri Erdeğer, “Bu 28, en kötü ihtimal 26 TL olabilir. Kemikli kuzunun 1 kilogramını ise 35 TL’ye alıyorlar. Danayı 27,5 TL, keçi ve oğlağı 32 TL’ye alıyorlar.  Kasaplarımız 27,5 TL’ye kemikli aldığı dana etinin kıymasını 42 TL’ye satıyorlar. Kemikten yüzde 20-25 fire veriliyor. Bu çok değil. Kuzu etini de 35 liraya alıp 43 TL’ye satıyorlar. Kuzunun kuşbaşısını 50 TL, bonfile, biftek gibi yerlerini 55 TL’ye satıyorlar. 40-50 TL’ye kıyma olur mu deniliyor. Adam 27-28 liraya alıyor, kemiğin firesini düşüyor ve kesim ücreti ödüyor. Ayrıca dolapta 5-6 kilogram fire veriyor. Kasaplarımız da fiyat pahalılığından çok memnun değiller. Kasaplar da günü kurtarıyor ve borçlarını ödeyebiliyor diyebilirim” dedi.
ISPARTA’DA KİŞİ BAŞI 164 GRAM ET DÜŞÜYOR
Öte yandan Isparta’da 125 bin büyükbaş, 480 bin de küçükbaş hayvan bulunduğunu dile getiren Erdeğer, “Nüfusumuza oranla bir hesap çıkardım. Isparta’da herkes bir yıl her gün et yese kişi başı günlük 164 gram et düşüyor. Hiçbir yerde günlük 100 gram et yiyen yoktur. Hiç hayvan üretimi olmasa bile Isparta’mıza bir yıl yetecek et var. Ayrıca Isparta’da büyükbaşta 17 bin 500, küçükbaşta 4 bin 500 ahır var” diye konuştu.
DİŞİ HAYVAN KESİMİ YASAĞI DOĞRU BİR KARAR
Diğer taraftan bakanlığın dişi hayvan kesimi konusundaki yasağının doğru bir karar olduğunu belirten Erdeğer, “Kurban Allah rızası için şükredilen dini bir ibadetimiz. Kurban bayramı garibanlara dağıtılsın, herkes et yesin diye Allah’a teşekkür maiyetinde bir görev. Kurban keserken keseceğimiz kurbana iyi bakmamız lazım. Dişi düveleri kesmemiz gerekiyor. Doğru olan da o zaten.
SÜTE TEŞVİK VERİRSEN, SÜT PAHALI OLURSA, ET DE PAHALI OLURSA 2 YIL SONRA FİYATI DÜŞER
Bizim eti ucuzlatmamız için yemi ucuzlatmamız lazım. Ayrıca süt fiyatı belli bir yıl pahalı olması lazım. Et şuanda 27 değil de 30 liraya kesilse, kasaplar da 42 değil de 50 TL’ye eti alsa, eti az tüketsek ürün çoğalsa, Isparta’daki 125 bin büyükbaş hayvanımız 250 bin olsa et fiyatı otomatik olarak 20 liraya düşecektir. Süte teşvik verirsen, süt pahalı olursa, et de pahalı olursa zaten 2 yıl sonra dışarıdan hayvan almaya gerek yok et fiyatı düşecektir. Bunu aklıselim herkes düşünebilir. Ama burada üreticinin hayvanına kaliteli bakması gerekiyor” dedi.

Anahtar Kelimeler: