“Kıbrıs bizim
için namus
meselesiydi”
Kıbrıs Gazisi Hamit Gülbiçer, Kıbrıs Harekatının Ada’ya barış getirmek için yapıldığını belirterek; “Belki hiç mermi atılmayacaktı, sessiz sedasız barış getirecektik. Ancak karşı taraftan mermi patlayınca işler değişti" dedi.
ADAYA BARIŞ GETİREN UNUTULMAZ
HAREKATIN 45. YIL DÖNÜMÜ
Bugün 20 Temmuz…. Kıbrıs Adası'nda Türklerin uğradığı baskı ve zulmü ortadan kaldırmak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı'nın üzerinden 45 yıl geçti. "Ayşe tatile çıksın" parolasıyla başlatılan harekat, adada akan kanı durdurdu. 20 Temmuz 1974'de, Türk Silahlı Kuvvetleri Kıbrıs Barış Harekatı adı altında Kıbrıs'a çıkartma yaptı.
O ONUR VE GURUR KIBRIS
ŞEHİTLERİ VE GAZİLERİNİN
Muharip Gaziler Derneği Isparta Şubesinde de bugün, Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı'nın 45’inci yıldönümü onuru ve gururu yaşanıyor.
AYYILDIZ; “DERNEĞİMİZE KAYITLI
265 ÜYEDİN 160’I KIBRIS GAZİSİ”
Muharip Gaziler Derneği Isparta Şubesi Başkanı Ahmet Yaşar Ayyıldız, Derneklerine toplam 265 üye bulunduğunu ve bunun 160’ının Kıbrıs Gazizi olduğunu ve bundan dolayı da büyük gurur ve onur yaşadıklarını söyledi.
GÜLBİÇER, KIBRIS GAZİSİ VE
YÖNETİM KURULU ÜYESİ
Dernek üyesi ve aynı zamanda Muharip Gaziler Derneği Isparta Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi olan Hamit Gülbiçer, Kıbrıs Barış Harekatı ile ilgili, “Belki hiç mermi atılmayacaktı, sessiz sedasız barış getirecektik. Ancak karşı taraftan mermi patlayınca işler değişti. Kıbrıs bizim için namus meselesiydi.” dedi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 45 yıl önce 20 Temmuz’da gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekatı’nda yaşadıklarını anlattı.
“BİR VATAN SAVUNMASI VAR”
Gazi Gülbiçer, “Askerliğim bitmek üzereydi Kıbrıs Barış Harekatı düzenleneceği açıklandı. Biz dedik ki ‘Kıbrıs’ın tümünü alacağız.’ ve öyle bir duygu vardı ki ‘Atina’yı da alacağız.’ hissiyle hareket ediyorduk. Bilmediğin bir adaya gidiyorsun, oradaki askerin ne şekil olduğunu bilmiyorsun. Savaştı bu tabii, tatbikat değil. Hakiki mermi kullanıyorsun. Bunu anlatmak zor, yaşamak lazım o anları, farklı bir duygu. Burada bir vatan savunması var” diye konuştu. Kıbrıs’a Girne’den girip Gazimağusa’ya doğru ilerlediklerini belirten Gülbiçer; “Kıbrıs’a gemiyle gittik. Bizim önümüzde mücahitler vardı, Rumların mevzilerine yakın bir şekildeydi onlar. Adaya sabahın erken saatlerinde vardık. Belki hiç mermi atılmayacaktı, sessiz sedasız barış getirecektik. Ancak karşı taraftan mermi patlayınca işler değişti. Kıbrıs bizim için namus meselesiydi. Sabahın ilk saatlerinde savaş başladı” ifadelerini kullandı
“BİZ ONLARA BARIŞI GETİRDİK”
Kıbrıs’ta Türklere karşı yapılan zulümleri anlatan Gülbiçer, şunları kaydetti, “Girne’de Rumlar ve Türkler iç içe yaşıyordu. Mesela bir evde Türk yaşıyor, yanındaki diğer evde ise Rum yaşıyordu. Ancak 1960’lı yıllarda ve daha önce de Rumlar devamlı katliam yapıyordu. Oradaki Türk halkını bezdirmişlerdi. Artık insanlar evinden çıkıp bahçesine gidemez hale gelmişti. Rumların ne derece katliam yaptıklarını, harekat öncesi bilmiyorduk. Biz daha sonra öğrendik yaptıkları katliamların boyutlarını. Önceden bilmiş olsaydık, belki de Kıbrıs’ın tümü bizimdi. Biz katliam yapmadık onlara barışı getirdik” dedi.