Bugün, 2 Temmuz 2024 Salı

Kiracıları Korkutan Tarih Duyuruldu: Kiralara O Gün Dev Zam Gelecek!

Kiracıları Korkutan Tarih Duyuruldu: Kiralara O Gün Dev Zam Gelecek!

GENEL 2.06.2024 23:58:00 0
Kiracıları Korkutan Tarih Duyuruldu:  Kiralara O Gün  Dev Zam Gelecek!

Geçici kira artış sınırının sona ermesiyle kiralarda rekor artışlar bekleniyor. 

Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, 1 Temmuz’dan itibaren kira artışlarının 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yapılacağını ve kiracıların %65 oranında zamlarla karşı karşıya kalacağını belirtti. Bu durumun kiraların ödenmemesi ve tahliye davalarının artmasına yol açacağını vurgulayan Şimşek, Ankara ve İstanbul’daki Sulh Hukuk Mahkemelerinin sayısının artmasının bu durumun açık bir göstergesi olduğunu söyledi. 

Kirada %25 zam sınırının kalkmasıyla birlikte tahliye davalarının artacağı tahmin ediliyor. Ev sahiplerinin 1 Temmuz’u beklediğini belirten sektör temsilcileri, kiralarda %100’ü aşan artışların yaşandığını vurguluyor.

Uzmanlar, 1 Temmuz'dan itibaren yeni kira sözleşmelerinin 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yenileneceğini ve kira tespit davalarının artacağını ifade ediyor. Halen devam eden kira davalarının sayısı artarken, arabulucuya başvuru sayısının 169.255’e ulaştığı belirtiliyor.

ZOR DURUMDALAR

Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, yüzde 25 kira artış sınırının 1 Temmuz 2024’te sona ereceğini ve ardından kira artışlarının 12 aylık enflasyon ortalamasına göre belirleneceğini belirtti.

Şimşek, “İki yıldır yüzde 25 kira artışıyla ekonomisini zar zor sürdüren kiracılar, temmuz sonrasında yüzde 65 oranında kira artışlarıyla karşılaşacak.

Bu yükü kaldırmaları mümkün değil ve bu durum kiraların ödenmemesi sorununu doğuracak, tahliye davalarıyla mahkemelerde yığılmalar yaşanacak” dedi. Şimşek, Ankara ve İstanbul’daki Sulh Hukuk Mahkemelerinin sayısının artırılmasının bu durumun açık bir göstergesi olduğunu belirtti.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman, TÜFE’nin “gerçek kira” endeksindeki yıllık yüzde 120’nin üzerindeki artışa dikkat çekerek, yüzde 25 kira sınırlamasının piyasada karşılık bulmadığını ifade etti.

Büyükduman, kira sınırının kalkmasıyla 12 aylık ortalamalara göre TÜFE oranında artışların beklenebileceğini söyledi. “1 Temmuz’dan itibaren 12 aylık ortalamalara göre yaklaşık yüzde 65 kiralar artar” dedi.


Salı 30 ° / 16.3 °
Çarşamba 33.3 ° / 18.4 °
Perşembe 26.8 ° / 15.8 °