Bugün, 20 Haziran 2024 Perşembe

Kiraz İşçilerinin Günlük; Yevmiyesi Belli Oldu

Kiraz İşçilerinin Günlük; Yevmiyesi Belli Oldu

ISPARTA 26.05.2024 16:48:00 0
Kiraz İşçilerinin Günlük;   Yevmiyesi Belli Oldu

Kiraz üretiminde gerek Türkiye gerekse Isparta için büyük öneme sahip olan Uluborlu ilçesinde önümüzdeki günlerde başlayacak olan kiraz hasadı için işçilerin yevmiye bedelleri de belli oldu. 

Her yıl yaklaşık 70 bin ton kiraz üretimi yapılan Isparta'da 20 ülkeye kiraz ihracatı yapılıyor. Isparta'da her yıl başta kirazın merkezi Uluborlu ilçesi olmak üzere şehir merkezi ve diğer tüm ilçelerinde kiraz üretimi yapılıyor. 

Uluborlu ilçesinin verimli ovalarında bugünlerde kiraz üreticilerinin hasat hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Zira, kirazda hasat Haziran ayının ikinci haftasından itibaren başlıyor. İç piyasada tüketilen erkenci kirazların toptan kilosu 50-60 TL, ihracata giden ürünlerin ise 100-200 TL arasında satılıyor. Üreticiler, son yılların en umut verici sezonunu yaşıyor.

GÜNLÜK YEVMİYE BELLİ OLDU

Başta Uluborlu ilçesinde olmak üzere Isparta genelinde iki hafta sonra olgunlaşıp toplanmaya başlanacak olan kirazlar için üreticiler, en büyük sıkıntılarının tarım sektöründe çalışacak işçi bulamamak olduğunu belirtiyor. Köylerde genç bulunmadığı için daha çok yaşlıların çalıştığı bu bölgelerde kiraz üreticileri zamanla yarışıyor. Kiraz hasadında, çalışanların yevmiyeleri 800 TL ile 1000 TL arasında değişirken, iyi bir işçi günde 100 kilogram kiraz toplayabiliyor.

KİRAZ FİYATI BELİRLENDİ

Bu yıl sezonun yaklaşık iki hafta sonra başlayağı, ancak ürünlerin ve fiyatların çok iyi olduğunu belirten üretici Mehmet Sarıkan; “Erkenci kiraz hasadına önümüzdeki günlerde başlayacağız. Normal kiraz sezonuna ise Haziran ayının ikinci haftası başları. Bu yıl ihracata giden kirazların fiyatı 150-200 TL arasında olmasını bekliyoruz. Ancak bu rakamlar sezonun ilerleyen günlerinde 80-100 TL’ye düşer. Biz kirazı 80-100 TL’ye satarsak bile yüzümüz güler. Mevsimsel etkilerden dolayı verim biraz düşük, bu yüzden fiyatlar yüksek” dedi.

"EN BÜYÜK SIKINTI 

YİNE İŞÇİ SIKINTISI"

Bölgede en büyük sorunlardan birinin işçi bulma sıkıntısı olduğunu belirten Sarıkan; “Bu yıl yevmiyelerin 800 ila 1000 TL arasında olması bekleniyor. Ancak, buna rağmen yine de kiraz toplamaya gelen olmuyor. Bu sorun her yerde var. İnsanlar işsizlikten şikayet ediyor ama kimse çalışmaya gelmiyor” diyerek işçi bulmanın ürün yetiştirmekten daha zor olduğunu ifade etti.


Perşembe 33.2 ° / 18.6 °
Cuma 31.7 ° / 19.8 °
Cumartesi 29.9 ° / 17.8 °