Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Kişniş büyük bir sektör vaat ediyor

Eski Mısır papirüsleri, Çince ve Sanskritçe metinlerde ve hatta İncil’de sağlığa faydalı olduğundan söz edilen Kişniş Bitkisi’nin ana yurdu Akdeniz Havzası. En yoğun yayılım alanı Isparta, Burdur ve Konya.

ISPARTA 15.01.2016 14:45:00 0
Kişniş büyük bir sektör vaat ediyor
9.5 MİLYON AVRO DESTEK:
Doğa Ana’da kendiliğinden yetişen Kişniş Bitkisi’nin endüstriye kazandırılabilir. Zira Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Isparta’da 78 Itri/ Tıbbi ve Aromatik Bitki’nin 74’üne hibe destek veriyor. Toplam bütçesi 9 Milyon 439 Bin 200 Avro…
 
KİŞNİŞ BİTKİSİ KÜLTÜR
ÜRÜNÜ OLUR
Anavatanı Akdeniz Bölgesi olan Kişniş Bitkisi, şifa kaynağı
Zira eski Mısır papirüsleri, Çince ve Sanskritçe metinlerde ve hatta İncil’de sağlığa faydaları yazıyor
Bu değer, Isparta’da Doğa Ana’da kendiliğinden yetişiyor.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kişniş Bitkisi’nin kültürel ortamda yetiştirilmesi, işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlanması süreçlerine yüzde 50 ila 65 oranında hibe kaynak aktarıyor.
Zira IPARD II’nin 1’inci Çağrısı’nda Itri/ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler için 9 Milyon 439 Bin 200 Avro hibe destek var.
Isparta’da çok önemli bir HABİTAT’ı olan Kişniş Bitkisi’nin diğer isimleri şöyle:
» Aşotu
» Kişnişotu
» Kişniç
» Corlandrum Sativum
» Coriander
» Coriandre
TEKNİK BİLGİLER
Maydanozgiller familyasındandır. Kişniş 30-80 cm boyunda genellikle bir yıllık bir bitkidir. Bitkinin tamamı kendine has bir kokuya sahiptir. Kökleri iğ şeklindedir. Alt yaprakları uzun saplı üç parça, orta ve üstteki yapraklar gövdeye oturmuştur, en üsteki yapraklar iplik gibi incedir. Çiçeklerinden 10-20 tanesi topluca bir arada şemsiyecik oluşturur. Beyaz ya da pembemsi açık mor renkli küçük çiçekleri olgunlaşınca, 2-7 mm. çapında yuvarlak, açık kahverengi tohum kılıfını taşıyan kokulu, kuru meyvelere dönüşür. Meyveleri sarımsı, küre şeklindedir.
Bol günesli yerleri, bitek ve hafif topraklan seven kisnis bitkisi, bitkiler.gen.tr tohumlari sonbaharda ekilerek çogaltilir. Ancak, çapraz döllenmeyle bitkinin yozlasmasi meydana geleceginden, rezeneden uzak yerlere ekilmesine dikkat edilmelidir.
Kisnisin tohumunu tasiyan meyvesinde nisasta, tanen, sekerler, sabit ve uçucu yaglar bulunur. Uçucu yaginda yüksek oranda coriandrol ile düsük oranda geraniol, borneol, pinen, phelladron ve asetik asit vardir. Kisnis tohumlan pastacilikta, baharat olarak bazi çorba ile yemeklerin hazirlanmasinda, içki endüstrisinde ve kisnis sekerinin yapiminda kullanilir. Bazi yerlerde bitkinin körpe yapraklari salata ve güveçte pisen yemeklerekatilir. Gövde ve kökü de sebze gibi pisirilip yenir.
BİLEŞENİ
Kişniş Bitkisi’nin tohumunu taşıyan meyvesinde nişasta, tanen, şekerler, sabit ve uçucu yağlar bulunur. Uçucu yağında yüksek oranda coriandrol ile düşük oranda geraniol, borneol, pinen, phelladron ve asetik asit vardır.
TOPLANMASI, SAKLANMASI
Ağustos’tan Eylül’e kadar bitki farklı dönemlerde olgunlaşmaktadır.Bunun için olgunlaştıkça toplanılır. Gölgeli ve havadar yerde kurumaya bırakılır. Sonra şemsiyeler sallanır ve dökülen tohumlan toplanır.
FAYDALARI:
Özellikle çocuklarda diyareyi kesici etkiler yapar.
Mideyi uyarır.
İştahı açar.
Sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığa iyi gelir.
Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.
KULLANIM ŞEKLİ:
Çay : Kişniş tohumlarından 1 tatlı kaşığı alınarak hafif ezilir. 1 bardak kaynar suya dökülür. 5-10 dakika süreyle demlendirilir. Demlenen çay yemeklerden önce birer bardak olarak içilir. Aynı etkilerinden yararlanmak için, tohumları yemeklerden önce ağızda çiğnenebilir.
Güzellik İçin: Tarifi verilen çay yüze sürülürse akne ve yaraları geçirir.

Anahtar Kelimeler:
Cuma 10.5 ° / 7.7 °
Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °
Pazar -0.3 ° / -5.2 °