Tarih: 06.01.2017 05:22
Kızıldağ’da kilidi çözecek hamle
Doğa Parklar ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, Kızıldağ bölgesinde mutlak koruma alanının yüzde 10’a düşürülmesi ve Dedegöl’ü de içine alan sınır genişletme çalışmasının genel müdürlük onayında olduğunu belirtti. Yılmaztürk, birinci derece sit alanı olan Kızıldağ Milli Parkı’nın sit derecesinin de düşürüleceğini söyledi.
Doğa Parklar ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, K32’de katıldığı Ne Var Ne Yok Programı’nda Şarkikaraağaç’taki Kızıldağ Milli Parkı ile Gölcük Projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kızıldağ’da mutlak koruma alanının yüzdelik oranının oldukça düşürüldüğünü ifade eden Yılmaztürk, Kızıldağ Milli Parkı’nın da sit derecesinin indirileceğini anlattı.
DEDEGÖL DE SINIRLAR İÇİNE ALINIYOR
Kızıldağ’ın dünya ölçeğinde güzel bir coğrafya olduğunu vurgulayan Doğa Parklar ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sedir ormanları önce 600 hektar bir alandı, daha sonra 1993 yılında alan genişletildi, Yenişarbademli’yi de içine alacak şekilde yaklaşık 56 bin hektar alana çıktı. Ben o sırada Kızıldağ’da bölge şefiydim. Oradaki sınırlama yapılırken bana göre bir hata yapılmış ve Dedegöl Dağı içine alınmamış. Dede Göl dağı dünyada öneme haiz özellikle dağ sporları, görselliği ve yapısıyla, arkasındaki yaka kanyonu ile Eldere’yi de içine alan bir çalışma yaptık. 36 bin hektar bir alan orası. Dedegöl Isparta’nın ve bölgemizin simge yeridir. Bu konuda çalışmalarımızı yaptık onaylanırsa koruma altına alınacak.
MUTLAK KORUMA DEDİĞİMİZ ALANI 56 BİN HEKTAR ALAN İÇİNDE YÜZDE 10’A DÜŞÜRDÜK
Kızıldağ, sedir ormanıyla kendisine has bir iklim yapısı oluşturan ve kaliteli hava dediğimiz bir hava yapısına sahip olan özellikle astım hastalarının buraya gelip şifa bulduğu, korunaklı bir alan. Bu alanın 2008 yılında onaylanmış bir planı vardı. O zaman yüzde 86 mutlak korumaydı. O zaman mevcut çalışmanın dışında hiçbir şey yapılamaz durumdaydı. 3 ay önce bitirdik genel müdürlüğüne onaya sunduk. Mutlak koruma dediğimiz alanı 56 bin hektar alan içinde yüzde 10’a düşürdük. Biz korunması gereken yeri en iyi şekilde koruyacağız. Yenişarbademli tarafında Pınargözü dediğimiz bir yer var. Orası korunacak. Yine Yenişarbademli’de karaçamın model olduğu birkaç nokta var, oralar korunacak. Kızıldağ’da da doğal sedir ormanı korunacak. Şarkikaraağaç’ın üstündeki 1-2 nokta var, oralar korunacak. Diğer alanlar ekolojik son, sürdürülebilir son ve kullanabilir son olarak bölgeledik.
SİT DERECESİ DÜŞÜRÜLÜYOR
Kızıldağ bize neyi sunabilir, biz burada sürdürülebilir korumayı nasıl ilan ediliriz diye baktık. Orada halkımızın çadırlık kamp ihtiyacını, hem de günübirlik ihtiyacı karşılamak için yola çıktık. Orada bungalov dediğimiz evlerin daha küçük yapılarını yapmak istiyoruz. Bunu proje aşamasında oturup, tartışacağız. Böyle bir talep olursa halkımızın talebi doğrultusunda bir planlamamızı yaptık. Burası birinci derece sittir. Onay aşamasındadır, onu da inşallah çözdük. O bölgenin sit derecesi düşürüldü.”
GÖLCÜK PROJESİNE 1 MİLYON TURİST SÖZÜ VERİLDİ
Öte yandan 2 hafta önce Başbakanlık’tan ihale izni çıkan Gölcük Projesi hakkında bilgi veren Doğa Parklar ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, “Bu projeyi sayın bakanımıza fikir olarak sayın bakanımıza sunduk. Sayın bakanımız bu projeye baktıktan sonra bize ‘en kısa zamanda bu projeyi gerçekleştireceksin’ talimatı verdi. Bu projeyle Isparta’ya 1 milyon turist sözü verildi. Sayın bakanımıza bu projeyle inşallah layık olabiliriz. Sayın bakanımıza Ispartalı olarak çok büyük minnettarız. İnşallah bu projeyle Isparta’mızı tanıtacağız” dedi.
BURADAKİ HANDİKABIMIZ İŞLETME SORUNU
Proje için detay projelerinin ihalesine çıkıldığını dile getiren Yılmaztürk, şunları söyledi: “Şuanda ufak tefek statik hesaplamaları var. Bu arada alanın maket çalışmasının siparişini verdik. Isparta ile Burdur, Antalya’dan çok farklı yerler. Buradaki handikabımız işletme sorunu. Buranın işletilmesi için arayışlara girdik.
5+24 YIL İÇİN İHALEYE ÇIKILACAK
Başbakanlıktan ihale izni çıktı. ihalemiz 5+24 yıl olmak üzere toplam 29 yıllığına yapılacak. Yüklenici firma için projeyi uygulama dönemi 5 yıl, 24 yıl da işletme dönemi olacak. Şuanda ihale ilan aşamasındayız. Ocak sonu ve Şubat ayının başlarında ihaleye çıkacağız. Projeyi uygulayacak firma inşaatı 2 yılda da bitirirse işletme hakkı kendisinde olacak.
GİRİŞ KAPISI, İBADETHANE VE GÖL KENARINDA İSKELE OLACAK
Burada öncelikle giriş odaklı bir çalışma oldu. Bu alanlar özel oldukları için görsel olması gerekiyor. Bu görsellikte ilk olarak giriş kapısından başlar. Tamamen doğal yapılarla bir giriş kapısı olacak. Halkımızın ibadet ihtiyacını görmek için öz kültürümüz çizgilerini taşıyan bir ibadethane yer alacak. Burası sulak alan olduğu için göl kenarında bir iskele olacak.
BURADA MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZÜ İŞLEYECEĞİZ
Projede yer alan kaidelere Türk İslam kültürünü yansıtan temalar işlenecek. Bu temada Deli Dumrul teması, Keloğlan, Nasrettin Hoca işlenecek. Eğer yapabilirsek Ergenekon Destanını bu temada göstereceğiz. Milli Parklar’da yabancı ülkelerin bayrağı olmaz. Çünkü millidir. O yüzden burada milli kültürümüzü işleyeceğiz. Bu temalar göl kenarında eskiden havuzların olduğu alanda olacak.
DAĞ KIZAĞI OLACAK
Ayrıca burada açık hava etkinlikleri kapsamında dağ kızağı çalışmamız var. Bu dünyada trend bir olay. Açık hava etkinlik alanlarında macera parkı çalışmamız olacak. Tamamen doğal ürünlerden yapılan çocuk oyun alanları yer alacak. Mevcut yerden DSİ’nin arkasına kadar olan yerde yaklaşık bin araç kapasiteli rekreasyon, piknik alanı planlamamız var. Bu alanda trafik yönetimi çok mükemmel olacak. Piknik ihtiyacı çok kaliteli şekilde görülecek.
SPOR TESİSLERİ OLACAK BURDUR BAĞLANTISI KURULACAK
Projenin ikinci aşamasında elmalık dediğimiz gölün karşı tarafını temalı bir alan haline getireceğiz. Burası biraz daha dış turizme yönelik olacak ve spor kompleksleri yer alacak. Burada atlı sporlar olacak. Bu taraf için Burdur Sagalassos ve İnsuyu mağarasına üçlü bir link hattı oluşturulacak. Ayrıca aynı alanda 2 tane futbol, 2 antrenman sahası ve 6 tane tenis kortu olacak. özellikle sporcular için burası kondisyon açısında çok iyi konuma sahiptir. Burada doğal sit olduğu için konaklama yapmadık. Zaten Isparta’daki oteller ihtiyacı karşılayacak düzeydedir.
MEYVECİLİK ÜZERİNE ÖZEL BİR ÇALIŞMA VAR
Projede özel bir çalışmamız daha var. Isparta meyveciliğin başkenti. Köylerimizde doğal üretilen ama pazara çıkmayan meyve türlerimiz var. Bu konuda SDÜ Ziraat Fakültesi ile Batı Akdeniz Narenciye Araştırma Merkezi ile alanda iyi tarım örnekleriyle parseller oluşturulacak. Organik tarım demek çok iddialı ama ilacın çok az kullanıldığı meyve parselleri oluşturulacak. Dünyada bunun örnekleri var. Bu iş için paket turlar hazırlanacak. Bu meyveler dalında tadılacak.
MERKEZ-GÖLCÜK ARASI 4,5 KİLOMETREYE DÜŞÜYOR
Yakaören üzerinden Gölcük yolu 12 kilometre. Dere Mahallesi’nden bir toprak yol var, o yola el attık. Karayolları bu yola proje yaptı. Özel İdare kaynak aktardı. Havaların durumuna göre asfaltlaması yapılacak. Burası Gölcük’ten Isparta’ya 4,5 kilometrelik bir bağlantı. Bu yolla birlikte Isparta’da bazı yaşam tarzlarını değiştirmek gibi bir iddiamızda var. Halıkent, Dere Mahallesi ya da Isparta’nın diğer mahallelerindeki vatandaşımız için buradan yürüyüş olacak. Gölcük’e bakan bir tepe var. orada manzara seyir terası yapacağız. orada da tuvalet gibi ihtiyaç yerleri olacak. Böylelikle sağlıklı spor yapmış olacaklar ve Gölcük’le tüm Isparta iletişime geçmiş olacak.
13 MİLYON TL’LİK BİR PROJE
Birinci etap yaklaşık 5 milyon lira tutuyor. İkinci etapla birlikte toplam 13 milyon liralık bir proje. Proje fikrini sayın bakanımıza sunduğumuz andan itibaren burayı Avrupa Park Birliği’ne üye etmekti. Türkiye’de bir ilk olacak ve dersimize ona göre çalıştık. Temelleri ilk atıldığı andan itibaren oraya başvurumuzu yapacağız.”
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —