Tarih: 01.02.2017 05:17

Koku sorunun çözümü için top BAKA’da

Facebook Twitter Linked-in

Deri İhtisas ve Karma OSB Başkanı Eşref Bıtrak, Sav kokusu için Uşak DOSB’de bu sorunu yüzde 95 çözen firmayla anlaştıklarını ancak maliyet açısından gerekli kredi ile hibe desteği için BAKA’ya başvurduklarını söyledi. Bıtrak, dosyanın BAKA’da olumlu sonuçlanması durumunda kötü koku sorununu büyük oranda halletmiş olacaklarını belirtti.
Isparta yıllardır Sav tarafındaki kötü kokudan şikayet ediyor. Bu konudan girişimler olmasına rağmen net bir sonuç henüz alınamadı. Ancak Isparta Valisi Şehmus Günaydın, Sav’daki bu kötü kokunun giderileceğini açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından nasıl bir çalışma yapılacağı merak ediliyor. Deri İhtisas ve Karma OSB Başkanı Eşref Bıtrak, Kanal32’de katıldığı Birebir Programında bu konu hakkında bilgi verdi. Uşak Deri Organize Sanayi Bölgesi’ndeki koku sorununun bir firma tarafından yüzde 95 oranında çözüldüğünü belirten Bıtrak, aynı firma ile anlaştıklarını ancak yüksek olan maliyet için BAKA’dan destek beklediklerini dile getirdi.
KOKU SORUNUNA DUYARSIZ DEĞİLİZ
Kendilerinin de Sav’daki kokudan rahatsız olduklarını vurgulayan . Deri İhtisas ve Karma OSB Başkanı Eşref Bıtrak, “Bununla ilgili duyarsız değiliz. Konuyla ilgili çalışmalarımızı başlatmıştık. Elimizde ciddi bilgi birikimi oldu. Bu birikimleri sayın valimiz ve sayın belediye başkanımızla paylaştım. Ayrıca ITSO Başkanı ve yardımcılarıyla da paylaştım. Bu şekilde sorunu masaya yatırdık. Isparta bizim Isparta’mız. Antalya istikametinden gelip, giderken özellikle yaz aylarında rahatsız edici bir koku var. Aynı zamanda o bölgede yaşayanları göz önünde bulundurmamız lazım. Sanayi bölgesi artık oraya kuruldu. Ama bundan sonra yapacaklarımız önemli” dedi.
UŞAK YÜZDE 95 ORANINDA KOKU SORUNUNU ÇÖZMÜŞ BİZDE BAKA DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ
2-3 ay önce TÜBİTAK’tan koku uzmanlarının gelerek, bir çalışma yaptıklarını anlatan Bıtrak, şunları söyledi: “Kokunun ağırlığı nereden kaynaklanıyor, miktarı nedir, diye bir çalışma yaptılar ve bize raporlarını gönderdiler. Şuanda organize sanayi ve sanayi bölgelerinde bununla ilgili çalışma yapılmış mı, yapılmışsa nasıl yapılmış diye bir çalışma içerisine girdik. Bununla ilgili 2-3 firmayı davet ettik, geldiler yerinde incelediler ve numune aldılar. Şuanda bir firmanın çalışmaları ve elde edilen sonuçlar bizim dikkatimizi çekti. Bu firmanın uygulama yaptığı yerlere giderek yerinde incelemede bulunduk. Uşak’a gittik. Orada deri sektörü var. Orada bir sonuç alınmış. Oradaki yetkililer yapılan işte oradaki kokunun yüzde 95 seviyesinde azaldığını bize aktardılar. Biz yerinde inceledik. Dedikleri gibi koku ciddi ölçüde bitmiş. Bize bu çalışmaları ve süreçleri anlattılar. Daha sonra biz bu firmanın Adana OSB, Gaziantep OSB’deki çalışmalarını inceliyoruz. Bölgemizde yapılması gereken ne gibi çalışma varsa fizibilitesini çıkarmalarını istedik ve firma yetkilileri geldi. Rakamsal değerleri nedir, bize kaça mal olur ve süreç ne kadar sürerle ilgili çalışmalarını bize sundular. Sayın valimizle bunları paylaştık. Rakamsal olarak baktığımızda bölgemizin bu rakamları ödeme imkanı yok. Uşak OSB’ye baktığımızda Zafer Kalkınma Ajansı’ndan ciddi bir kredi ve hibe almışlar. O kredi ve hibe ile bu işi yapmışlar. Bizim de BAKA’mız var. Bununla ilgili çalışmalarımızı biz dosya haline getirerek sunumuzu yaptık. Oradan cevap bekliyoruz. Şuanda firma eksikliklerini gideriyor. Oradan onay geldiğinde firma hemen çalışmalarına başlayacak. Orada yaşayanlara söz vermiştim. Koku sorununu çözdüğümüzde o bölgedeki halkımız balkonlarında çay yudumlarken ben mutlu olacağım.
BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNE BRİFİNG VERDİM
Bununla ilgili sayın belediye başkanımızla bir toplantı gerçekleştirdik. Belediye meclisindeki arkadaşlara da bu kokuyla ilgili bir brifing verdim. Şehir hepimizin şehri. Bir şeyler yaparken bilgi birikimimizi belediyemize de aktarmamız lazım. Oranın da bir arıtma tesisi var. sayın belediye başkanı arıtma tesisiyle ilgili yeni bir yatırım yapacaklarından bahsetti. Bu yatırımı yaptıkları anda bizim sistem onaylanırsa iyi bir sonuç alacağımızdan eminim. Belediye orada yeni bir arıtma tesisi yaparken bütçeye bu sistemi de içine katarlarsa daha iyi olur.”
AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARIMIZ DA DEVAM EDİYOR
Öte yandan sanayi bölgesinde çevreyle ilgili de çalışmalar yaptıklarına değinen Eşref Bıtrak, “O bölgede yeşil bir bant oluşturacağız. Davrazkent bölgemize çok yakın. Orada oturanlar balkondan sanayiyi görüyorlar. Ağaçlarımızı yetiştiği zaman sanayiyi değil yeşilliği görecekler. Biz o bölgeye her yıl yaklaşık 1200 ağaç dikiyoruz. Görsel olarak, fiziki olarak ve koku ol olarak orayı yaşanabilir bir hale getirmek için çabalarımız devam ediyor. Bunların yapılmasında ekonomik olarak rahat olmamız lazım. Bizim geriye dönük ödemelerimiz var. Sayın valimiz, sayın belediye başkanımız ve sayın ITSO başkanımızın verdiği güçle elimiz daha rahatlamış oluyor” dedi.
ÇAMURLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN BİR BİRLİK KURMALIYIZ
Diğer taraftan Deri OSB’den çıkan çamurlarla ilgili bir çalışma yapmak istediklerini ve bu çamurlardan enerji üretme hedefinde olduklarını dile getiren Deri İhtisas ve Karma OSB Başkanı Eşref Bıtrak, “Arıtma arıtıldıktan sonra bir çamur çıkıyor. Biz bunların yüzde 80 nispetinde nemini aldıktan sonra yüzde 15 kadar nemi düşüyor. Bizim depolama alanımız var ve orada bunları biriktiriyoruz. Orada birikirken rüzgârdan dolayı oradan da koku açığa çıkıyor. Bunları da bertaraf etmemiz lazım. bizim arıtmamızdan çıkan çamurlar A sınıfı dediğimiz tehlikeli atık statüsünde. Bu yüzden bunları rahat şekilde gönderme şansımız yok. Bu atıklarımızı lisanslı bertaraf eden tesislere göndermemiz lazım. Bunların maliyeti var. En son gönderdiğimiz firmayla yaptığımız pazarlıkla 135 lira artı kdv artı 100 lira artı kdv nakliyesi tutuyor. Bunun maliyeti bize çok fazla. Bununla ilgili çalışmalarımız oldu. Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi Başkanımız Mustafa   beyle de temaslarımız oldu. Bunun yerinde çözümünü önerdim. Bununla ilgili bir çalışma yapalım dedim. Belediyenin, bizim, SD OSB’nin de çamuru var. Yakın ilçelerdeki çamurları da alıp bunu hem ekonomiye katkı sağlayacak bir tesise dönüştürüp enerji elde etmekle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Ama rakamsal olarak baktığımızda ciddi rakamlar ortaya çıkıyor. Bununla ilgili bir birlik kurmamız lazım. Birlik kuralım diye bir öneride bulundum. Birkaç kurum bir araya gelerek bir birlik oluşturursak kamuoyunun da desteğini alırız. Merkezi bir yer olsun atıklarımız orada biriksin, orada da bertaraf edilsin, enerji üretelim istiyoruz. Elektrik de olabilir buhar olarak da olabilir. Yap işlet devret modeli uygulanabilir. Ama burada bir birliktelik olması lazım” diye konuştu. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —