Konu maden sahaları ama bu sefer olumsuz değil
Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 2018 yılında 226 dekar eski maden sahasında rehabilitasyon çalışması yapıldı. Ayrıca önceki yıllarda rehabilitasyon çalışması yapılan ve ağaçlandırılan 530 dekar alanın da bakımı yapıldı.
Isparta’da mermer ocakları başta olmak üzere maden sahaları genelde olumsuz haberlerle gündeme geliyor. Çevreye verdikleri zarar nedeniyle eleştiri konusu olan maden sahaları döviz girdisi anlamında ise Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Isparta genelinde orman sahaları içinde 350 adet kadar maden izni verilmiş alan bulunuyor. Orman Bölge Müdürlüğü Maden Sahaları Rehabilitasyonu Eylem Planı çerçevesinde, Isparta’da 2018 yılı içinde 226 dekar maden sahasında rehabilite çalışması yaptı. Önceki yıllarda rehabilitasyon çalışması yapılmış olan 530 dekar alanda ise bakım çalışmaları yapıldı.
Maden sahaları çevreye verdikleri zarar nedeniyle her gün olumsuz haberlere kaynak oluyor. Fakat Orman Bölge Müdürlüğü eski maden sahalarının tabiata kazandırılması için her yıl rehabilitasyon çalışmaları yapıyor. Bu kapsamda madencilik faaliyetinin sona erdiği sahaların rehabilitasyonu konusunda gerekli çalışmaların yapılması ve tabiata geri kazandırılması için çalışmalar aralıksız devam ediyor.
FİRMANIN REHABİLİTASYON ZORUNLULUĞU VAR
Maden sahalarının rehabilitasyonu aslında maden ocağı açan firmaların yükümlülükleri arasında. Firma madencilik faaliyeti için ruhsat alırken, faaliyet sonrasında kanun gereği rehabilitasyon yapmak zorunda. Firmalar bu nedenle ruhsat alırken alan için rehabilitasyon projesi hazırlıyor ve bu projeyi sahayı terk ederken uygulamayı taahhüt ediyor. Firma uygulamaması halinde rehabilitasyon projesinin maliyetinin %50 fazlasını ödemeyi de taahhüt ediyor. Firmalar bu nedenle terk edecekleri sahanın rehabilitasyonunu yaparak bırakıyor.
TOPRAK SERİLEREK HAZIR HALE GETİRİLİYOR
Maden sahlarının rehabilitasyonu için çalışmalar daha ocak açılmadan başlanmak zorunda. Ocağa ilk kazma vurulurken maden sahasından alınan toprak bir yerde toplanmak zorunda. Firma maden sahasını terk ederken, o bölgeye yeniden toprak sererek fidan dikimine hazır hale getiriyor. Ardından toprak serilen alanda orman oluşması için fidan dikiliyor. Rehabilitasyon fidan dikimi ile sona ermiş sayılmıyor. Firma arazideki fidanların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için 5 yıl arazinin bakımında ve fidanların korunmasından sorumlu oluyor.
BU YIL 226 DEKAR ALANIN REHABİLİTASYONU YAPILDI
Isparta’da orman sahalarında şuana kadar verilmiş 350 kadar maden sahası izni bulunuyor. bu alanlar Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenli olarak takip ediliyor. Ayrıca terk edilmiş maden sahalarında da rehabilitasyon çalışmaları yapılıyor. Isparta Orman Bölge müdürlüğü Isparta’daki terk edilmiş maden sahaları içinde 2018 yılı için 226 dekar alanın rehabilitasyonunu yaptı. Ayrıca önceki yıllarda rehabilitasyon çalışması yapılmış olan 530 dekar alanda ise bakım çalışmaları yapıldı. GÜLSES GAZETESİ