TÜİK’in istatistiklerine göre Isparta’da Ocak ayında 511, Şubat ayında ise 449 konut satışı gerçekleşirken, geçen yılın aynı aylarına göre de yüzdelik artış yaşandı. Isparta Emlakçılar Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Fatih Aybay, konut istatistiklerinin gerçeği yansıtmadığını ileri sürerek, TÜİK rakamlarına yansıyan sayıların önceden başlayan projelerin tapu teslimiyle alakalı olduğunu savundu.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun(TÜİK) konut satışı istatistiklerine göre Isparta’dan Ocak ayında 511, Şubat ayında ise 449 konut satışı gerçekleşti. Ancak emlakçılar İlimizde konut satışlarının son birkaç aydır durgun olduğunu belirtiyor. Isparta Emlakçılar Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Fatih Aybay, konut satışı istatistiklerinin gerçeği yansıtmadığını ileri sürerek, bunun nedenlerini anlattı.
TAPU TESLİMLERİNDEN KAYNAKLANAN ARTIŞ VAR
Isparta’da konut satışının fazla görünmesinin nedeninin tapu teslimlerinden kaynaklanan bir durum olduğunu ifade eden Aybay, “Bazı aylarda böyle yoğunluklar olabilir. Isparta küçük bir şehir olduğu için 2-3 kooperatifin ya da yapsatçıların tapuları teslim etmesi konut satışlarında artış gibi gösterir. Bunların çoğu eski projeler. Şuanda yeni projeye başlayan çok az. Zaten apart işi şuanda durmuş durumda. İnsanların müteahhitten aldığı daireyi iş karşılığı vermesi veya malzeme karşılığı vermesinden kaynaklı satışlar var. Kredi çekilip alınan konut çok az seviyede” dedi.
ŞUANDA ISPARTA’DA YENİ PROJE YOK, ÖNCEDEN ONAYLANMIŞ PROJELER YAPILIYOR
Konut satışlarının ne zaman açılabileceği yönündeki düşüncelerini paylaşan Aybay, “Piyasa önümüzdeki 6 ay zor açılır. Ülkenin durumu da etkiliyor. İnsanlar dolara, altına bakıyor, bunlar yükseliyor. Banka faizleri yüzde 15’e ulaştı. Konuta yatırımın şuanda bir esprisi yok. Isparta’da bugün 100 bin liraya bir daire bulamazsınız. İlimizde 200-250 bin liralık bir dairenin aylık getirisi 750 lira civarında. Ama banka 100 bin liraya aylık bin 400 liraya yakın getiri veriyor. O yüzden şu durumda insanlar konuta yatırım yapmaz ve faizler düşmeden konut satışları artmaz. İnşaat sektöründe en çok küçük esnaf kazanır. Ancak şuanda Isparta’da yeni proje yok, önceden onaylanmış projeler yapılıyor. O yüzden bundan küçük esnaf da etkileniyor” şeklinde konuştu.
MORTGAGE SİSTEMİ UYGULANMALI
Faizlerin önümüzdeki 6 ay içinde düşmesini beklemediklerini kaydeden Fatih Aybay, “Konut kredileriyle ilgili yeni sistemler uygulanabilir. Mortgage sistemi var ama bankalar bunu uygulamıyor. TOKİ haricinde mortgage sistemini uygulayan yok. Konut satışında kredi ödemesi 20 yıla çıkarsa bu piyasaya olumlu yansır” diye konuştu.
ISPARTA’NIN YENİLENMEYE İHTİYACI VAR
Öte yandan Isparta Belediyesi’nin Gölcük yolu üzerinde imara açtığı ve şuanda altyapı düzenlemesi yaptığı büyük arazinin sektörü nasıl etkileyeceğini değerlendiren Aybay, şunları söyledi: “Isparta’da biz ne kadar konut satışı yok desek de yenilenmeye ihtiyacı var. Mahallelerin ıslah edilmesi lazım. Şuanda insanlar Isparta’da site tarzı, güvenlikli yerlerde oturmak istiyorlar. Yeni binalar da bu yüzden yapılıyor. Eski mahallelerde imar değişikliği olmadığı için müteahhitler oralara girmiyor. O yüzden müteahhitler yeni yerlere akın ediyor. Gölcük yolu üzerinde imara açılan ve düzenlemesi yapılan yer olmasa da olabilir ama müteahhitlerin yeni yapabileceği yer çok yok. Çünür dolmak üzere. Orada imara açılan yerin yüzde 90’ına yakını tamamlandı, diğer kısım için de yerin biraz daha değerlenmesi ve yolların yapılması bekleniyor. Ondan sonra yapsatçılar girer. Zaten ilk imara açılan yerlere önce kooperatifçiler, sonra yapsatçılar girer.
FİYATLARI İNDİRMEZ
Yeni yapılacak konutlar Isparta’da fiyatları aşağı çekmez. Çünkü malzeme ve işçilik maliyetleri arttı. Örneğin demir fiyatı ikiye katlandı. İnşaat ürünlerinin birçoğunda yüzde 30 seviyesinde artış var. Sadece o bölgedeki konut ihtiyacı olanların talebini karşılar ya da evini yenilemek isteyenlerin isteklerini karşılar. Zaten dairelerin çoğu arsa sahiplerinin olacak. 12 bin daire yapıldığını varsayarsak yüzde 40’tan 3 bin tanesi arsa sahiplerinin olacak.” GÜLSES GAZETESİ