Fransa’daki lavanta üretim alanlarını inceleyen Orman Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi, tıbbi ve aromatik bitki cenneti Isparta’da geleceğe dönük yapılması gereken çalışmalar noktasında koordinasyon ve planlama gerektiğini belirterek “Fransa gezisinin en önemli çıktılarından biri tıbbi ve aromatik bitkiler sektörüne yönelik Tarım, Orman ve Sağlık Bakanlıkları ile bir üst organizasyon oluşturulması gerekliliğidir” dedi.
TBMM Fransa Dostluk grubu tarafından Fransa’nın Marsilya bölgesine yapılan Fransa’nın Lavanta Üretimi ve Ticari Değere Çevrilmesinin Türkiye’ye uyarlanmasına yönelik inceleme gezisine Isparta’dan Orman Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi’de katıldı. Fransa’daki lavanta üretim alanlarını incelenerek kırsal alanda kadın istihdamına yönelik çıktılar alınan gezi ile ilgili Gülses’e konuşan Bölge Müdürü Tüfekçi “Fransa su sıkıntısı çekilen alanlarda halka gelir kaynağı olması için lavantayı yaygınlaştırmış. Bu anlamda bizde benzeri bir faaliyet yürütüyoruz. Fakat lavanta ile birlikte endüstrisini de geliştirmemiz şartıyla” dedi.
FRANSA ÖRNEĞİ İNCELENDİ
TBMM Fransa Dostluk grubu tarafından Fransa’nın Lavanta Üretimi ve Ticari Değere Çevrilmesinin Türkiye’ye uyarlanmasına yönelik inceleme gezisi planlandı. 7-8 Ağustos tarihlerinde yapılan geziye Isparta’dan Orman Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi’de katıldı. Gezide Fransa’nın Marsilya, Provence bölgesi ve Grasse şehirlerinde lavanta yetiştiriciliği incelendi. Fransa’nın Lavanta Üretimi ve Ticari Değere Çevrilmesinin Türkiye’ye uyarlanması ve Kırsal alanda Kadın istihdamının sağlanmasına yönelik proje kapsamında yapılan inceleme gezisinde, Türkiye’nin lavanta üretiminin yüzde 93’ünü karşılayan ve lavanta bahçelerinde yapılan turizm faaliyetleri ile adını duyuran Isparta’da geleceğe dönük yapılabilecek çalışmalar yerinde incelendi.
BULGARİSTAN’DA GİDEREK YAYILIYOR
Gezinin önemli çıktıları olduğunu bildiren Orman Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi, “suyun ulaşmadığı alanlarda özellikle bayanlara ekonomik gelir sağlamak amacıyla yapılan Fransa’daki lavanta üretiminin yaklaşık 100 yıllık bir geçmişi var. Ayrıca Fransa’nın kozmetikte de ileri olması nedeniyle büyük avantaj sağlamışlar. Lavanta üretimine Bulgaristan bizden önce başlamış ve Fransa’ya yağ satar hale gelmişler. Fransa’daki üreticiler kendilerinin Bulgaristan’la rekabet halinde olduklarını söylüyor” şeklinde konuştu.
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ SEKTÖRÜ ENDÜSTRİSİ İLE BİRLİKTE BÜYÜMELİ
Isparta’da önemli bir yere sahip olan tıbbi ve aromatik bitki sektörünün gelecekte daha da büyüyebileceğini belirten Orman Bölge Müdürü Tüfekçi “su sıkıntısı çekilen alanlarda lavanta üretimi yaygınlaşmalı. Fakat üretimi artırırken diğer taraftan endüstrisini de geliştirmeliyiz. Endüstrisi derken sadece lavantanın yağını çıkarmaktan bahsetmiyorum. Ayrıca yağından mamulde üretebilmeliyiz. Yan ürünlerde unutulmamalı örneğin Fransa’daki her lavanta üreticisi aynı zamanda bal üretiyor” dedi.
ÜST AKIL OLUŞTURULMALI
Tıbbi ve aromatik bitkiler sektörlerinde gelişimin doğru planlaması için bir üst organizasyonun oluşturulması gerektiğini söyleyen Tüfekçi “Başta lavanta olmak üzere tıbbi ve aromatik bitkiler sektörü, yetiştiricilik, doğadan toplama, ilaç veya kozmetik madde elde etme aşamalarında çok disiplinli bir çalışmaya ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle, öncelikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının içerisinde olduğu bir yönetim otoritesi oluşturulması doğru olacaktır” ifadelerini kullandı.
ÜRETİM ALANI VE TÜRLER BELİRLENMELİ
Orman Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi Fransa gezisinden elde edilen sonuçlara ilişkin şu açıklamaları yaptı. “Ekolojik ve ekonomik olarak en uygun havzaların belirlenerek üretimin planlanması gerekiyor. Son yıllarda lavanta ve tıbbi-aromatik bitkiler üretimine yönelik kamuoyu ilgisi anmakla birlikte, kaynakların doğru kullanılması yanında pazar ile entegrasyonun sağlanması için ürün bazlı kümelenmiş bölgelerin belirlenmesi ve bu bölgeler dışında hiçbir şekilde kamu desteğinin kullandırılmaması gerekiyor Ayrıca lavantanın türü ve orjini piyasada farklı fiyatlarla alıcı bulunuyor. Bu nedenle kozmetik, parfüm, tekstil vb. amaçlar için farklı türlerin yetiştiriciliği planlanmalı. Üretim bölgelerinin seçiminde, marjinal ve kurak alanlar başta olmak üzere 4 milyon hektara ulaşan nadas alanlarına öncelik verilmeli.
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERE SERTİFİKASYON SİSTEMİ
Sektörün ihtiyaç duyduğu ham maddeyi doğru bir şekilde karşılamak üzere, yetiştiricilik veya doğadan toplama aşamasından mamul madde elde etme aşamasına kadar ki süreç kayıt altına alınarak sertifikalandırılmalı. İvedilikle bir standart veya sertifikasyon kıstası oluşturulmalı. Ayrıca halen Orman Genel Müdürlüğü tarafından kullanılan doğadan toplama kayıt sistemine, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği yapan çiftçilerin de yer alması sağlanmalı, böylece üretici-sanayici entegrasyonu sağlanmalı.
UÇUCU YAĞLAR EV TİPİ TESİSLERDE ÜRETİLEBİLİR
Tarım sektöründe küçük işletme yapısı ve arazi büyüklüğü dikkate alındığında, her işletme için büyük kapasiteli distilasyon tesislerin kurulmasında sorunlar yaşanmaktadır. Bu nedenle, yeterli üretim ve pazar büyüklüğüne ulaşıncaya kadar mobil veya ev tipi distilasyon araçlarının (imbik) destek kapsamına alınması sektörün gelişmesine katkı sağlayacaktır. Çok sayıda Bakanlığın üretim ve sanayinin gelişmesine yönelik uyguladıkları destek uygulamalarının bu alan içinde kullandırılması için kurumsal farkındalıkların artırılması gerekmekte.
EN ÖNEMLİ HUSUS PAZARLAMA STRATEJİSİ
- İthal edilen tıbbi ve aromatik bitkilerin, yurtiçinden temini teşvik edilmeli.
- Turizm ile entegrasyon sağlanmalıdır.
- Üreticilerin örgütlenmesi teşvik edilmeli.
- Ekonomi Bakanlığı tarafından, yurt dışı tanıtım ve rekabetçilik destekleri etkin bir şekilde sektöre kullandırılmalı.
- Yurt dışı ticaret müşavirlikleri etkin bir pazar araştırması başlatmalı
Orman Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminden çok pazarlamasının önem taşıdığını belirterek “Zorunlu bir tüketim maddesi yada gıda önceliği olmaması nedeniyle tıbbi ve aromatik bitkilerde gelecekte pazarlama sıkıntısı yaşamamak için pazarlama stratejisi de belirlenmeli” dedi.
Tüfekçi pazarlama stratejisine ilişkin elde edilen çıktıları ise şu şekilde sıraladı “Zorunlu bir tüketim maddesi veya gıda önceliği olmayan tıbbi bitkilerin ilerleyen yıllarda pazarlama darboğazı ile karşılaşmaması için pazarlama stratejisi şimdiden oluşturulmalı. Bu amaçla: ithal edilen tıbbi ve aromatik bitkilerin, yurtiçinden temini teşvik edilmeli. Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, ithalata dayalı üretim yapan firmaların yurt içinden ham madde temini konusunda düzenleme yapılmalı.
Turizm ile entegrasyon sağlanmalıdır. Belli bitkilere özel hammadde ve mamül üretimin yoğun olduğu il/bölgelerde bitki adı ile anılan Festival (Lavanta Festivali vd.) organizasyonları yerel kültürel unsurlar ile harmanlanarak planlanmalı ve hayata geçirilerek sürdürülmesi sağlanmalı. Üreticilerin örgütlenmesi teşvik edilmeli. Ekonomi Bakanlığı tarafından, yurt dışı tanıtını ve rekabetçilik destekleri etkin bir şekilde sektöre kullandırılmalı. yut dışı fuar ve etkinliklere katılarak tanıtım çalışmaları yapılmalı. Yurt dışı ticaret müşavirlikleri etkin bir pazar araştırması başlatmalı.”
Gülses Gazetesi