Tarih: 21.05.2016 06:36

KOSGEB’den 3 büyük girişimcilik projesine destek

Facebook Twitter Linked-in

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İl Müdürü Yurdun Yıldsırım, Girişimcilik Destek  Programında yapılan değişiklikler hakkında bilgi verdi. Yıldırım, Isparta’nın marka olabileceği medikal sektöründe imalat konusunda girişimler olduğunu belirterek, içilebilir doğal sirke ile endüstriyel bazı iş fikirlerinin desteklendiğini anlattı.
YURDUN YILDIRIM’A BÜYÜK ÖDÜL
KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım’a SDÜ’den ödül geldi. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nin düzenlediği Kariyer Günleri’nde Yıldırım’a en iyi bürokrat ödülü verildi. Yıldırım, “KOSGEB’in Isparta’daki çalışmalarını ve sektöre kazandırdıklarımızdan dolayı SDÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nden yılın başarılı bürokratı ödülünü bize layık gördüler. Bunu hizmetlerimizi daha fazla yaygınlaştırmak adına teşvik edici bir ödül olarak görüyoruz. Isparta’ya sunacağımız destekler katlanarak artacak. Şuanda Isparta’ya gelecek desteklerle ilgili bütçemizde hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz” dedi.
EĞİTİM 70 SAATTEN 32 SAATE İNDİRİLDİ
Girişimcilik Destek Programındaki yeniliklerden bahseden KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, “En büyük yeniliğimiz girişimcilik için şart olan eğitim saati 70 saatten 32 saate indirildi. Fakat etkin bir eğitim program belirlendi. Bazı grupların ihtiyacı olursa ek dersler koyma imkanımız var. üst limitlerimizde farklılık olmadı. 50 bin lira hibe ve 100 bin lira geri ödemeli desteklerimiz devam ediyor. KOSGEB personeli olarak bizim de eğitim verme imkânımız getirildi.
ÜNİVERSİTELERDE VERİLEN EĞİTİMLERE DE SERTİFİKA VERİLECEK
Üniversitede verilen girişimcilik eğitimi almış öğrencilere de biz sertifika verebileceğiz. Bu konuda rektörlüğün başvurusu yapmaları gerekiyor. Mezun olduktan sonra iş kurmaları durumunda bu arkadaşlarımıza da girişimcilik desteği vereceğiz. Ortaöğretim kurumlarında da girişimcilik derslerini yaygınlaştırmamız söz konusu. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili birimleri başvuru yapmaları gerekiyor. KOSGEB’e başvuru aşamasında doldurulması gereken iş planı vardı ve bu uzun bir metindi. Bu metin sadeleştirildi. Girişimciler artık iş planı yapmaktan korkmamalı. İş planı korkusuyla KOSGEB başvurmaktan kaçınanlar olabiliyordu. Bu da artık aşılmış oldu” şeklinde konuştu.
DESTEKLERDEN YARARLANMAK KOLAYLAŞTI
Bu arada KOSGEB’in girişimcilik desteği dahil geri ödemeli olarak verdiği destekler olduğunu ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:  “Girişimcilikte 100 bin lira geri ödemeli desteğimiz var. Bu faizsiz. Alınan miktar geri ödeniyor. 30 ay geri ödemesiz, 24 ay içinde aldığı miktarı 8 eşit taksitte geri ödüyor. Bu destekten yararlanmak da son derece kolaylaştı. Biz bankadan teminat mektubu ya da kredi garanti fonundan kefalet mektubu getirmesi gerekiyordu. Bunu alabilmeleri için KOSGEB o giderler için de yüzde 100 destek veriyor. Örneğin kefalet mektubu alacaksınız KOSGEB oraya yapacağınız masrafları yüzde 100 veriyor.
HEDEFİMİZ BU YIL 1000 GİRİŞİMCİYE ULAŞMAK
Geçen yıl 600 civarında kişiye girişimcilik eğitimi vardık. Toplamda da Isparta’da 3 bin sayısını geçtik. Bu yıl şuana kadar açtığımız eğitimlerle 550 katılımcıya ulaştık. Hedefimiz bu yıl bin sayısına ulaşmak. Çünkü destek limitlerimizin yükselmesi girişimci sayısını artırdı.”
ISPARTA’DA İMALAT YOĞUN DEĞİL
Öte yandan gelen iş fikirleri arasında makine parçaları imalatı, hizmet sektörü, giyim mağazası gibi projelerin olduğunu kaydeden KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, “Fakat Isparta’da imalat yoğun değil. Biz imalat fikirlerini daha çok önemsiyoruz. Onların alabileceği destek miktarı bizden daha fazla oluyor. Çünkü sabit yatırım desteğinden yararlanabiliyor. Ama Isparta’da ciddi bir öğrenci potansiyeli var bu yüzden hizmet sektörü ağırlıklı olarak iş fikirleri karşımıza geliyor. Arada bir imalat yapmak isteyenler, elektrik-elektronik sektöründe yazılım hizmeti sunmak isteyenler, web sitesi hazırlama fikrinde olanlar da gelebiliyor. O konuda eğitim alanlar bu alanlarda iş kurma fikrinde olabiliyorlar.”
SAĞLIK ALANINDA İMALATÇILARIN OLMASI GEREKİYOR
Diğer taraftan medikal sektöründe imalat için arge projelerine destek vermeye başladıklarını ifade eden Yurdun Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şuanda Isparta’da kemik çimentosu üretimi için arge projesini destekliyoruz. Medikal alanda girişimcilik faaliyeti Isparta’da yapıldı. Dişçilik sektöründe yeni bir arge projesine daha destek verdik. Medikal sektöründe malzeme satışı yapanlar var ama biz imalatı önemsiyoruz. İmalat konusunda yaptığımız teşvikler meyvesini vermeye başladı. Isparta için bu çok önemli. Sağlık hizmetlerinin sunumunda Isparta iyi bir noktada. Bu sektörde imalatçıların olması gerekiyor. Bu alanda da destek vermeye başladık.
AR-GE İÇİN TOPLAMDA 1,5 MİLYON LİRAYA YAKIN DESTEĞİMİZ VAR
Arge projelerinde destek miktarımız daha yüksek. 150 bin lira makine teçhizat olarak arge aşamasında hibe destek, 150 bin lira da personel için olmak üzere toplamda 300 bin lira hibe arge desteğimiz var.  ayrıca projeyi geliştirme için alınan eğitim, danışmanlık, patent başvuruları, test analiz, yurtdışı ve yurtiçi o konuyla ilgili alanlara destek veriyoruz. O alanlarda da 100 bin lira hibe desteğimiz var. seri üretim aşamasında da desteğimiz var. Toplamda 1,5 Milyon liraya yakın desteğimiz var.
PROJENİN 6 AYI GEÇTİ
Kemik çimentosu arge çalışması için 24 aylık bir süre vardı. Şuanda 6 ayı geçti. Sağlık sektöründe bir medikal malzemeyi ortaya çıkarmak biraz zaman alıyor. Sağlıkla ilgili olduğu için bir takım yerlerden izinler almak gerekiyor. Bunlar bir süreç alıyor. Dolayısıyla 2 yıl az bile. Ama arkadaşımız 2 yıl içinde bitireceğini söyledi.
KOZMETİK SEKTÖRÜNDEKİ ALTYAPI SAĞLIK SEKTÖRÜNE DE HİZMET EDEBİLİR
Isparta’da kozmetik sektörü sağlık sektörüne çok yakın. Kozmetikte üretilen ürünler insanların cildini rahatlatmaya yönelik oluyor. Dolayısıyla sağlık sektörünün altyapısının kozmetik sektörüyle hazır olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda ciddi çalışmalar var. İleri aşaması sağlık sektörüne ürün üretmek. Kimyasal ürün üretenler var. bilhassa bitkilerden yağlar üretiliyor. Başka tıbbi aromatik bitkilerden de yağlar üretiliyor. Isparta bu konuda iyi noktada. Daha da iyileştirilebilir potansiyel var. Kozmetik sektöründeki altyapı sağlık sektörüne de hizmet edebilir.
İÇİLEBİLİR DOĞAL SİRKENİN SERİ ÜRETİMİ İÇİN DESTEK VERDİK
18 Mayıs’ta burada AR-GE İnovasyon ve Endüstri Uygulama destek başvuruları için kurul toplantısı yaptık.6 tane yeni proje başvurusu vardı. Birisi endüstriyel uygulaması idi. Doğal sirke içeceği arge projesini ortaya çıkartan 2 üniversite hocamız var. Doğal sirke içeceği oluşturdular. Bu kolaya, diğer gazoz gibi ürünlere alternatif olarak insanlara faydalı olacak bir ürün KOSGEB desteği ile ortaya çıkarıldı. Patenti de aldılar. O projeye seri üretim için de destek verdik. Artık bundan sonra doğal sirke içeceğini vatandaşlarımız rahatlıkla kullanabilir. Diğer  5 proje de Isparta için çok önemliydi. Yeni bir dizel motor prototipinin geliştirilmesine destek verdik. Mobilyacılık sektöründe yeni bir makinenin prototipinin geliştirilmesine destek verdik. Biz orijinal fikirlerin seri üretimine geçmesini önemsiyoruz. Prototipini başarıyla ortaya çıkartabiliyorlar ama önemli olan bunun sanayileşmesi ve insanlığın hizmetine sunulması. Son kurulda desteklediğimiz projelerin seri üretimine geçebileceğini düşünüyoruz.”


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —