KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, 2018 yılının ilk 7 ayında Isparta’da kurum aracılığıyla toplamda 5,2 Milyon TL destek ödemesi yapıldığını ifade ederek, “Ağustos ayı sonu itibariyle vereceğimiz destek miktarı ile geçen yılın tamamını yakalamış, hatta geçmiş olacağız” dedi. Yıldırım, Kobigel programı kapsamında da İlimizde 35 firmanın başvuru yaptığını, bunların hepsinin imalatçı projeler olduğunu dile getirdi.
KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, 2018 yılında kurum tarafından verilen desteklemeler hakkında bilgi verdi. Isparta’da yılın ilk 7 ayında 5 milyon 276 milyon TL destek ödemesi yapıldığını kaydeden Yıldırım, geçen yılda ödenen destekleme miktarını ilk 8 ayda yakalayacaklarını söyledi. Kobigel destek programı kapsamında da Isparta’da iyi bir başvuru olduğunu belirtti.
1 MİLYON TL’YE KADAR DESTEK
Kobigel destek programında 35 başvuruyu değerlendirmeye aldıklarını ifade eden Yıldırım, “10 Eylül’de bu firmalar için kurul değerlendirmesi yapılacak. Yüksek miktarda projenin destekleneceğine inanıyoruz. Çünkü projeler iyi durumda. Kobigel programı desteği üst limiti 1 milyon lira. Bunun 300 bin lirası hibe, kalanı faizsiz geri ödemeli. Firmalar 1 milyonun hepsini talep etmiyorlar, ne kadar lazımsa o kadar talep ediyorlar” dedi.
5 SEKTÖRDEN 35 BAŞVURU
35 projenin Isparta’da daha önce belirlenen 5 sektörden olduğunu kaydeden Yurdun Yıldırım, şunları söyledi: “Gıda, mobilya imalat, başka yerde sınıflandırılmamış diğer fabrikasyon metal ürünleri imalatı(kazan imalatçıları dahil), kimyasal ve kimyasal ürünleri imalatı(kozmetikçiler dahil), mineral ürünleri imalatı denilen mermer, madencilik sektörünün dahil olduğu sektörler Isparta’da desteklendi. Bu 5 ana sektörden 35 başvuru alındı. Firmaların geleceğe dönük amaçları doğrultusunda belirledikleri, ulaşmaları gereken hedefler, yapmaları gereken faaliyetler ve bu faaliyetler için giderler bize proje olarak sunuluyor. Biz bu projelerin işletmeye, bölgeye, istihdama ve sektöre katkısını birlikte değerlendirerek puanlama yapıyoruz. Bu puanlama sonucunda Türkiye genelinde belirlenen bütçe dahilinde sıralama yapılacak. Kobigel’in 700 milyon lira bütçesi var. Türkiye genelinde yaklaşık 4 bin başvuru alındı. Projeler puanlandıktan ve kurullarda değerlendirildikten sonra sıralama yapılacak. Bütçe imkanları dahilinde en üstten başlayıp alta doğru sıralanacak. Tahminimce 2 bin 2 bin 500 firma desteklenecektir. Isparta’dan iyi bir rakamın çıkmasını ümit ediyoruz. Çünkü aldığımız proje sayısı yüksek.
GEÇEN YIL 23 PROJE DESTEKLENMİŞTİ
2017 yılında başlayıp bu yılın başında sonuçlandırılan Kobigel başvuruları kapsamında 23 proje Isparta’da desteklemeye uygun görülmüştü. Şuanda bu firmaları destekliyoruz.
TAMAMEN ÜRETİCİ FİRMALAR
Bunlar tamamen üretici, imalatçı firmalardır. KOSGEB burada üretimin önemini ortaya koyuyor. İmalatçı firmaların olabildiğince önünü açmak, yerli üretimin gelişmesi için devlet imkanlarını kullandırmak istiyoruz. Üretime odaklı olmak gerekiyor. Kobilerin güçlü olması kaliteyi artırıyor. Kobigel projelerinde katma değeri artırıcı, istihdam artırıcı ve rekabette öne çıkacak projelere daha fazla puan vermeye çalışıyoruz.”
KEFİR’İ MARKA YAPACAKLAR
Isparta’da daha önce desteklenen projeler arasında markalaşma yoluna gidenler olduğuna değinen KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, “Geçen yıl desteklediğimiz firmalar içerisinde Türkiye’de ilk kez üretimi yapılan kefir var. Arge projesiyle desteklediğimiz bir ürün oldu. Yüzyıllardır üretiliyor ama bunun arge boyutuyla üniversitede gıda mühendisliğinde hocalar kuru kefir ürettiler. O ürüne katma değer sağlayıcı proje getirdiler. Şuanda onun seri üretimi için destek verdik. Geçen yıl ki Kobigel desteklerinde onlara üretimlerini artırmak için destek verdik. Şuanda çok iyi bir durumdalar. Ülke çapında bir marka olma yolunda ilerliyorlar.
YÜZDE 90 İHRACAT YAPAN FİRMA DESTEKLENDİ
Isparta’da su ürünleri sektöründe önemli bir işletmemize Kobigel programı kapsamında destek verdik. Onlar da yüzde 90 ihracat yapıyorlar. Kobigel kapsamında katma değeri artırıcı proje sunmuşlardı. Şuanda yeni makine teçhizat aldılar. Üretimleri artmış durumda” şeklinde konuştu.
MAKİNE TEÇHİZAT KREDİSİ FAİZ DESTEĞİNE 17 BAŞVURU
Öte yandan üreticilere yönelik kredi faiz desteği ile girişimcilik destekleri hakkında bilgi veren Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca üreticilere yönelik kredi faiz desteği programımız vardı. Program kapsamında 2018 yılı makine teçhizat kredisi faiz desteği kapsamında başvurular alındı ve 1 Ağustos’ta sona erdi. Isparta’da 17 başvuru aldık. Bu işletmelerin tamamı üretici, imalatçı firma. Bunları da değerlendirme aşamasındayız. İnşallah iyi bir sonuç çıkacak.
5 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ VERİLECEK
Girişimcilik desteklerimiz devam ediyor. Isparta’da yaklaşık 450 girişimciyi destekledik. Başvuru sayımız da her geçen gün artıyor. Yeni girişimcilere destek verebilmemiz için önce onların girişimcilik eğitimleri almaları lazım. İŞKUR işbirliği ile 5 eğitim planlaması yapıldı. Eylül’den Aralık ayına kadar 5 girişimcilik eğitimi düzenlenecek.” GÜLSES GAZETESİ