Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

KOSGEB’ten yerel ürünleri ekonomiye kazandıracak girişimcilere destek

KOSGEB’ten yerel ürünleri ekonomiye kazandıracak girişimcilere destek

ISPARTA 8.09.2017 09:37:00 0
KOSGEB’ten yerel ürünleri ekonomiye kazandıracak girişimcilere destek
Isparta’nın potansiyeli açısından tarımsal ürünlerin katma değerinin artırılarak ekonomiye dönüştürülmesini önemsediklerini belirten KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, Sarıidris’te yetiştirilen mantar ve yerel ürünlerin değerlendirilmesi için girişimcileri beklediklerini söyledi.
Birçok alanda girişimcilere hibe desteği sunan KOSGEB, yerel ürünlerin katma değerinin artırılması ve bu ürünlerin ekonomiye dönüştürülmesi için de teşviklerde bulunuyor. Bu kapsamda KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, Isparta’nın tarım sektörü açısından önemli bir potansiyeli bulunduğunu, ancak tarımsal ürünlerin daha farklı şekillerde ekonomiye dönüşmesi için çok fazla proje gelmediğini söyledi. Bu yönde projeler beklediklerini belirten Yıldırım, girişimcilere çağrıda bulundu.
GİRİŞİMCİLER PROJELERLE MANTARDAN PARA KAZANABİLİRLER
Isparta’nın genellikle geçimini tarım sektöründen sağladığına değinen KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, “Tarımsal ürünlerin katma değerini artırma yönünde teşebbüslerin olmasını önemsiyoruz. Arada bir böyle projeler geliyor. Örneğin elma sirkesi ve üzüm pekmezi üretimi için firmaların geldiği oldu. Geçen gün Sarıidris Kasabası’na gittik. Orada İŞKUR ile Eğirdir Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile 2 girişimcilik eğitimi verildi. Toplamda 40 girişimci sertifika aldı. Orada yerel potansiyel var. Yerel potansiyelin değerlendirilmesi için KOSGEB için bir dokunuş da bulunduk. Oradan sertifika alan girişimci adaylarının iş kurarak KOSGEB’e gelmelerini bekliyoruz. Mantarı sadece üretip satmak yerine katma değeri artırıcı ürünlere dönüştürerek satmak daha güzel. Mantarı konserve yapabilirler. Mantarı satmak için yol kenarlarında satış yerleri açabilirler. Ayrıca kasa üretimi yapılabilir. Mantar kompost üretimi söz konusu olabilir. Bu konularda girişimler olmasını bekliyoruz. Bunlar diğer ilçelerdeki yerel ürünler için de geçerlidir. Önemli olan girişimcilik potansiyeli görüp o potansiyeli değerlendirebilmek ve katma değeri artırıcı ürünlere dönüştürebilmektir. O açıdan biz kırsal kalkınmanın yerinde ve yerinden kalkınmanın öneminin farkındayız. Bu potansiyelleri harekete geçirmek için de bir takım teşebbüslerde bulunuyoruz. Biz kamu olarak uzattığımız eli tutacak yerel önderlerin olması gerektiğine inanıyoruz. Kamu kurumlarıyla işbirliği yapacak yerel önderlere ihtiyaç var” şeklinde konuştu.
 
KUYUCAK’TA TURİZM POTANSİYELİ VAR
Öte yandan Keçiborlu’nun Kuyucak Köyü’nde lavanta açısından turizm potansiyel bulunduğunu ifade eden Yıldırım, “Turistlere satılacak hediyelik eşyayla ilgili girişimler olabilir. Bunların işletme ve girişimciliğe dönüştürülerek değerlendirilmesi gerekir. Bu noktada kamu kurumu olarak bize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Elimizdeki destek programlarıyla teşebbüsleri hem desteklemek hem de yönlendirmek için hazırız. Yeter ki yerel önderler olsun” dedi.
SAĞLIK SEKTÖRÜ DE YATIRIM İÇİN DEĞERLENDİRİLEBİLİR
Diğer taraftan Isparta açısından sağlık sektörünün de önem arz ettiğine değinen KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, “Sağlık sektörü önemli. Isparta sağlık hizmetlerinin sunumunda birinci sırada. Bunu destekleyici medikal malzemelerin ve sağlık sektöründe kullanılan ürünlerin üretilmesini de destekliyoruz” şeklinde konuştu. 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 10.5 ° / 7.7 °
Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °
Pazar -0.3 ° / -5.2 °