Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik, domates ve karanfil üretimiyle öne çıkan Deregümü Köyünde sektör temsilcileriyle bir araya geldi.
ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik, Başkan Yardımcıları Şakir Uygun ve Hüseyin Dede, domates ve karanfil üretimiyle adından söz ettiren Deregümü Köyünde bulunan seralarda incelemelerde bulundu. Sektör temsilcileriyle bir araya gelerek üreticilerin talep, sorun ve önerilerini dinleyen Başkan Çelik ve yönetimi ürünlerin yetiştirilme ve satışındaki sürece dair bilgi aldı.
Isparta'nın merkeze bağlı Deregümü köyünde yaklaşık 1000 dönüm serada üretilen domatesler, iç pazarın yanı sıra Avrupa ve Orta Asya ülkelerine ihraç ediliyor. Sera alanında dönüm başına yaklaşık 15 ton domates yetiştirilen köyde bu yıl 15 bin ton domates üretimi hedefleniyor. Öte yandan Çünür Mahallesiyle birlikte yaklaşık 2000 dönüm alanda kurulan seralarda karanfil üretimi gerçekleştiren Deregümü köyü bu alanda da söz sahibi oldu.
Dönüm başı ortalama 130 bin dal karanfil üretimi gerçekleştirilirken bu yıl 250 milyon dal karanfil üretimi bekleniyor. Üretilen karanfilin yüzde 95’ini yurtdışına gönderiyor. Yöre halkının geçim kaynağı olan domates ve karanfil üretimi, başta kentin ekonomisi olmak üzere istihdama da büyük katkı sağlıyor.
Deregümü’nün Türkiye’ye örnek bir köy olabileceğini vurgulayan ITSO Başkanı Metin Çelik, son yıllarda köyden kente göç eden genç nüfusa dikkat çekti: “Isparta’daki nüfus yoğunluğunu kırsal kesime yaymak ve tersine göçü başlatmak üreterek gelişen köylerimizle mümkün. Deregümü köyümüz buna en güzel örnektir.” dedi.
Başkan Çelik, “Kırsal kesimlerde işgücünün azaldığı, genç nüfusun neredeyse hiç olmadığı bir süreç yaşıyoruz. Bu süreçten şüphesiz en fazla tarım ve hayvancılık sektörü etkileniyor. Daha önce birçok kez dile getirdiğimiz konuların başında köyden kente göç ve özellikle genç nüfusun göç etmesi yer alıyordu.
Gençlerimizin küçük yerleşim birimlerinde kalmaları, şehirlere göç etmemeleri için teşvikler verilmesi, buralarda sosyal, eğitim ve sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması gibi çözüm önerilerini sunmuştuk. Bugün domates ve karanfil üretiminin yanı sıra ürettiği yan ürünlerle de ciddi bir ekonomik gelir sağlayan Deregümü köyü bizim söylemlerimize en güzel örnektir. Çünkü burada yaşayan yöre halkımız toprağına değer katmış, yatırım yapmış, böylelikle de hem ürün kalitesini hem de verimliliğini artırmış, binlerce kişiye iş verir hale gelmiş. Köyden kente göçü engelleyen hatta göç alır konuma gelen Deregümü köyümüzde üreten, ekonomiye can veren, istihdam sağlayan çiftçimize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.