Tarih: 24.11.2016 05:29

Kral Yolu’nun Eğirdir Gölü altındaki kısmı bulundu

Facebook Twitter Linked-in

Yaklaşık 8 yıldır süren Kral Yolu’nun Eğirdir Gölü’nün altında kalan kısmının gün yüzüne çıkarma çalışmaları olumlu sonuç verdi. Eğirdir ve Hoyran Göllerinin birleştiği Kemer Boğazı’ndan geçtiğine inanılan Kral Yolu’nun göl suları altında kalan kısmı bulmak için göle farklı zamanlarda dalgıç indirildi. Dalgıçların göl suları altında yaptıkları taramalar 20 Kasım Pazar günü sonuçlandı.  Tarihi Kral Yolu’nun keşfi, Araştırmacı- Yazar Ramazan Topraklı’nın destekleri, Mustafa Gülyiğit’in yardımı, Bodrumlu İşadamı Ahmet Çobanoğlu, Dalgıç Mesut Kadakoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Aksu’nun bilimsel çalışmalarıyla bulundu.
FARKLI ÇALIŞMALAR OLACAK
Çalışmalar hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Aksu, “Göl altı sismik ve jeodar çalışmalarıyla yol yapısı ve göl altı dere yapısına benzer yapıları ortaya çıkardık. Bizim yüzey çalışmalarımız neticesinde daha farklı çalışmalar da devam edecek” dedi.
HALKIN İPEK YOLU DEDİĞİ YOL DA BU YOL
Araştırmacı Yazar Ramazan Topraklı da Kral Yolu’nun dünyanın en eski yolu olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Herodotos bu yolu kitabında tarif etmiş. Bundan başka  en eski yol olarak tarif edilen bir yol yok. 2500 sene önce bu yolu tarif etmiş ama bu yol önce de varmış. Bu yolun bugüne kadar nereden geçtiği belli değildi. Bu yolu kimisi  Ankara’dan geçiriyor, kimisi Afyon civarından geçiriyordu. Halbuki bu yol Isparta’nın kazalarından geçiyor. Dinar’dan geliyor bu yol, oradan Çapalı’ya geliyor. Çapalı’da bu yolun kalıntıları görülüyor. Çapalı’dan Uluborlu önünden Eğirdir Gölü ile Hoyran Gölü arasındaki Kemer Boğazı’na geliyor. Oradan yol atlıyor, Gelendost’a girmeden Madenli, Şarkikaraağaç ve Beyşehir üzerinden Tarsus’a gidiyor. Bu yol 2 bin 500 kilometre. Yol,  İran’ın Basra Körfezi’ndeki iki şehri bağlıyor. Aynı zamanda bu yol ana tarihçilerde ana yol olarak geçiyor. buranın diğer adı İpek Yolu. Halkın İpek Yolu dediği yol da bu yol. Bu yolun bizim bölgeden geçip geçmediği için Eğirdir Gölü’ndeki değişme bilinmediği için bilenemiyordu. Eğirdir Gölü ile Hoyran Gölü arasında 15-16 kmlik bir kara var. Boğazda da bir ırmak var. o nehrin üzerinde bir köprü var. O köprünün adı Yenice Köprüsü’dür. Bu köprünün Kemerboğazı’nda su altında kaldığı öğreniliyor. Hem bu köprü hem de Kral yolu su altında. Geçen günlerde orada yaşayanlar bize bu yolun bir kısmını gösterdi. Bu yol çayırlar altında kalmış. Dalgıçlarla bu yolu açacağız ve vatandaşlara göstereceğiz.”
HERKES KABUL EDERSE TARİHİN ADI ISPARTA OLUYOR
Kral Yolu’nun İlimizden geçtiğini herkesin kabul etmesi durumunda tarihin değişeceğine dikkat çeken Topraklı, sözlerini şöyle sürdürdü: “O zaman tarihin adı Isparta oluyor. Turizm açısından da bu yol önemli. Turistler bu yol için gelecekler ve bu yol sayesinde diğer şehirleri merak edecekler.
İLİMİZ BU KONUDA GEVŞEK DAVRANIYOR
Isparta turizm merkezi olur ama İlimiz bu konuda gevşek davranıyor. Miryokefalon Savaşıyla ilgili 11 yıldır uğraşıyorum. Isparta’dan bugüne kadar hiç destek bulamadık. Bu sene yalan yanlış bir adam kitap yazdı. Bu savaş Konya’nın Beyşehir ile Konya’nın Bağırsak Dere’de oldu dedi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, milletvekilleri, Konya Valisi ve esnaflar bir araya geldiler muazzam bir tören yaptılar. Sonra bizimkilerin aklı başına geldi.
BODRUM’DAN DALGIÇLAR YOLUN TAMAMINI ORTAYA ÇIKARACAK
Bodrumdan su altı dalgıçları gelecek ve yolun tamamını ortaya çıkartacaklar. Gölün tabanı yosunla kaplanmış. O yüzden zorlanıyoruz. Yolun geldiği kısımlar temizlenecek ki yol tamamen görülecek.”
 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —