Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde lavanta tarlaları adeta mora büründü. Merakla beklenen gün sonunda geldi ve lavanta sezonu resmen başladı. Vali Ömer Seymenoğlu, Lavanta Günlerinin 40 gün süreceğini bildirdi.
KUYUCAK KÖYÜ ZİYARETÇİ
AKININA UĞRADI
Kuyucak Köyü bugün yerli ve yabancı birçok turist akınına uğradı. Ziyaretçiler otantik eşyalarla süslü bahçelerde doyasıya fotoğraf çektirip, lavantalı ürünleri tadıp, lavanta kafelerde dinlendi.
LAVANTALAR AÇTI, HER
YER MOR RENGE BÜRÜNDÜ
Kuyucak’ ta 1 yıldır neredeyse tüm köy halkı lavantaların çiçek açmasını bekledi. Kırsal kalkınmada turizm faktörünün en güzel örneği Kuyucak’ta gözlemlenmekte. Köy halkı; oluşturdukları otantik bahçelerden, kafelerden, pansiyonlardan ve hediyelik eşya satışından önemli miktarda gelir elde ediyor. Kamu kurumları da sağladıkları çeşitli desteklerle Kuyucak’ta turizmin gelişmesi için çaba sarf ediyor.
LAVANTA VE
ISPARTA TANITILIYOR
Her yıl düzenli bir şekilde artan ziyaretçi sayısı da bu çabaların karşılık bulduğunun göstergesi. Kuyucak’ta lavanta sezonu boyunca Isparta Valiliği tarafından tanıtım çadırları kuruldu. Burada Kuyucak’a gelen ziyaretçilere lavanta ve Isparta tanıtılıyor. Son yıllarda sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarla ün kazanan ve "lavanta kokulu" köy olarak anılan Kuyucak'ta bu yıl ilk kez Isparta Valiliği koordinesindeki kurumlarla birlikte "Lavanta Günleri" etkinliği düzenlendi.
LAVANTA GÜNLERİ’NE
GÖRKEMLİ AÇILIŞ
Etkinliklere Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, Ak Parti Isparta Milletvekilleri Recep Özel ve Mehmet Uğur Gökgöz, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Keçiborlu Kaymakamı Okan Leblebiciler, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Özdurhan, Keçiborlu Belediye Başkanı Yusuf Murat Parlak ile protokol mensupları ile öğrenci, sporcu ve vatandaşlar katıldı. Kuyucak'taki lavanta tarlalarındaki mehteran gösterileri ve kortej yürüyüşü ile başlayan etkinlikler kapsamında, katılımcılar köyde oluşturulan etkinlik alanına kadar yürüdü. Protokol mensuplarının bölgeye gelen turistler ile yerli halkı selamlayarak devam ettiği etkinlikte, halk oyunları gösterileri, spor etkinlikleri ve lavanta bahçesi gezisi yer aldı. Vali Seymenoğlu ve beraberindekiler, köyde lavanta ürünleri üretilen vatandaşların kurduğu eski usül tesislerde de incelemelerde bulundu.
VALİ SEYMENOĞLU; “35 – 40 GÜNLÜK
BİR ÇİÇEKLEME SEZONU VAR”
Türkiye'de son yıllarda "lavantanın başkenti" olarak tabir edilen bölgede bu yıl ilk defa düzenlenen "Lavanta Günleri" ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, "Bu yıl Lavanta Günleri düzenlendik, adına festival demedik çünkü festivallerimiz yeterince var. Dedik ki süreklilik arz etsin, bir günle - iki günle - üç günle - beş günle sınırlı kalmasın. Lavanta çiçekteyken, gezilip görülebilirken, insanlar doğal ortamda mutlu oluyorlarsa, bunu zamana yayalım dedik. Hava şartlarına göre, lavantanın sezonda 35- 40 günlük bir çiçeklenme sezonu var.
“LAVANTAYI TURİZME
KAZANDIRMAYI KEŞFETTİK”
Ne mutlu ki bize, başarılı bir şekilde devam ediyor. Kuyucak'ta uzun yıllardan bu yana lavanta tarımı yapılarak yağ üretimi gerçekleştirilmektedir. Bu tabii ki önceki sezonlardan başlamış bir şey, bir anda ortaya çıkan bir şey değil. İçinde bulunduğumuz lavanta bahçesi, şu anki sahibinin dedesinden kalma bir bahçe. Dolayısıyla, geçmişte burada zaten bir lavanta tarımı vardı. Lavanta, çiçeği için değil yağı için ekilmişti. Ancak son yıllarda biz, bunun turizme kazandırılabileceğini keşfettik. Binlerce ve on binlerce insanın buraya akın gelebildiğini fark ettik. Bizler de köy muhtarıyla, kadın kooperatifiyle, ilçe belediye başkanıyla, kaymakamla, Kültür ve Turizm Müdürü olmak üzere bütün paydaşlarıyla bunun tanıtımını biraz daha yaparsak daha anlamlı olacağını, biraz daha fazla misafir ağırlayabileceğimizi ve kırsalda, yerelde yaşayan insanlarımıza ek gelir elde edebileceğimizin farkına vardık. Şu anda bunu yapıyoruz” şeklinde konuştu.