Lavanta tarım yanı sıra turizm değerine de ulaştı

Lavanta tarım yanı sıra turizm değerine de ulaştı

3 Bin Dekar’da ziraatı yapılan Lavanta’nın yarattığı ekonomi Milyon Avro sınırına yaklaştı.

Nihat Yılmaz… Koku Uzmanı… Isparta’da her dönem Kurumlar Vergisi Rekortmenleri İlk 100 Listesi’ne her yıl girmeyi başaran Fransa sermayeli ROBERTET GÜL YAĞI ve ITRİYAT Ticaret Limitet Şirketi’nin Türkiye CEO’su…
 
80 BİN 300 M2 KAMPUS
            Senir Kasabası’nda (Keçiborlu) 80 Bin 300 M2 Kampus’ta Gül Yağı çıkaran ROBERTET, Isparta’ya Lavanta’yı kazandırdı. Koku Uzmanı Nihat Yılmaz, 1975 yılında (‘- O dönemin Genel Müdürü’) Süleyman Zeki Konur’un başlattığı Lavanta hamlesini artırarak devam ettirdi. Bugün 3 Bin Dekar’da Lavanta Ziraatı yapılıyor. Isparta’ya sağladığı değer ortalama yıllık 5 Milyon Avro.
 
             Dünya Gül Çiçeği’nin mutlak hâkimi Isparta’da Lavanta ziraatı 5 Milyon Avro değerinde bir büyüklüğe erişti. İlk Lavanta ziraatını Koku Uzmanı Nihat Yılmaz başlattı. Orman Genel Müdürlüğü, Lavanta Vadisi Projesi’ne mali kaynak aktardı.
 
» LAVANTA VADİSİ
 
            Fransa’dan gelen esinti, Vadi Projesi’ne dönüştü.
            Orman Genel Müdürlüğü, Türkiye'de ilk defa tip proje olarak uygulanacak Lavanta Vadisi kapsamında, Isparta'da 8 çiftçiye toplam 128 Bin TL kaynak aktardı.
 
» SIFIRDAN 1.600 DEKAR’A
5 MİLYON AVRO
KAYNAĞA
 
            1990’lı yıllarda Lavanta ziraatı Isparta’da yoktu.
            Yüzde 100 Fransa sermayeli ROBERTET Gül, Itri ve Uçucu Yağlar Ltd. Ş. Türkiye CEO’su Koku Uzmanı Nihat Yılmaz, Keçiborlu Havzası’nda çiftçilere ücretsiz şekilde Lavanta dağıttı. Ziraatı özendirdi.
            Bugün o havzada Bin 600 Dekar’da 240 Ton üretim yapılıyor. 5 Ton Lavanta yağı elde ediliyor. Isparta ekonomisine katkısı ortalama 5 Milyon Avro.
            Hoş kokusu, Itrî özelliği ve saç dökülmesinden uykusuzluğa kadar birçok rahatsızlığa iyi gelen ve süs bitkisi olarak da kullanılan Lavanta için Türkiye’de ilk kez Tip Proje Uygulaması başlatıldı.
 
» LAVANTA
KOKULU
TOPRAKLAR
 
            ROBERTET Türkiye CEO’su Nihat Yılmaz’ın Kuyucak, Senirce (Keçiborlu) Köyü’nde ‘ücretsiz fide’ dağıtarak dikim/ ekim/ hasadına özendirdiği Lavanta, ekonomik değer oldu, büyük projeye dönüştü; Fransa ile yarışır seviyeye erişti.
 
ORAN: YÜZDE 93
 
            Senir ve Kuyucak Köyü ağırlıklı olarak Keçiborlu sınırları içerisinde yetiştirilen Lavanta, Türkiye’de üretimin yüzde 93’lük dilimini karşılıyor.
            Kuyucak Köyü’ne 1.600 Dekar’da Lavanta yetiştiriliyor
            Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2013 yılı verilerine göre Kuyucak Köyü’nde Lavanta hasadı 105 Ton olarak gerçekleşti.
            Lavanta’nın KG’ı ortalama 12.00 TL’den satılıyor.
 
» 210 Dekar Lavanta
Bahçesi kuruldu
 
            » Itri ve Tıbbi Bitkiler Üretimi’nin Geliştirilmesi Projesi kapsamında yetiştirilen 300 Bin Lavanta Fidesi, Isparta’da ücretsiz şekilde dağıtılacak. Isparta’da 210 Dekar Lavanta Bahçesi kurulacak
            » Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (MARİM) 21 Teknik Personel’e ‘Lavanta Yetiştiriciliği Eğitimi’ verecek.
            Gıda Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) önemli projeye imza atıyor. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün de (BÜGEM) destekleri ile 300 Bin Lavanta Fidesi dağıtılacak. Dağıtım ağına Konya, Eskişehir, Denizli, Tokat ve Kayseri’nin yanı sıra Isparta da dâhil edildi.
 
» KEÇİBORLU LİDER
 
            Lavanta Ziraatı, 1980’li yıllarda başladı. Yüzde 100 Fransa sermayeli Robertet, kurumsal olarak Lavanta Fidesi dağıttı.
            Robertet Türkiye Genel Müdürü Nihat Yılmaz, çiftçileri özendirmek için Lavanta’nın anavatanı Fransa’dan Fide getirip ücretsiz dağıtmıştı. Isparta, Lavanta ile bu şekilde tanışmıştı. Şu an Isparta, Lavanta üretiminde Türkiye’de en önde koşan noktalardan birini teşkil ediyor.
 
» MAREM DEVREDE
 
            Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM- Eğirdir) 2007 yılından bugüne Lavanta ile ilgili çalışıyor. Araştırma- Geliştirme (AR- GE) kapsamında ürettiği bilgileri çiftçiler ile paylaşıyor.
            ‘Itrî/ Tıbbi ve Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi’ Projesi kapsamında Isparta’da 210 Dekar’da Lavanta Bahçeleri kuruldu
            Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Isparta’da 21 teknik elemanı ‘Lavanta Yetiştiriciliği’ eğitimi veriyor
 
 LAVANTA
 
            Lavanta, Dünya’da ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağ bitkisi arasında yer alıyor
            ‘Ekstrem koşulların bitkisi’ olarak bilinen Lavanta, su sıkıntısı olan, besin maddelerince fakir, kötü toprak koşullarında, üreticiler için alternatif bir üretim fırsatı sunuyor

Anahtar Kelimeler: