Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Liman’a Demiryolu ile erişim Isparta’yı uçurur

Isparta’nın 100 yıl önce projesini çizdiği ''Demiryolu ile Deniz’e (Antalya Limanı) erişim'' hedefinin ne denli paha biçilemez olduğu bir kez daha kanıtlandı. Isparta’nın demiryolu ile Liman’a erişmesi halinde Orta Avrupa ve Kuzey Ül

ISPARTA 22.08.2016 07:01:00 0
Liman’a Demiryolu ile erişim Isparta’yı uçurur
İVEDİLİKLE YATIRIM
            Isparta ve Burdur’un Demiryolu ile Liman’a erişmesini savunanlardan biri de Port Akdeniz Antalya Limanı Genel Müdürü Özgür Sert oldu. Sert, Isparta ve Burdur’un Liman’a erişmesi halinde Batı Akdeniz Bölgesi ve Türkiye Ekonomisinin çok büyük bir değere kavuşacağını söyledi. Sert, ''Lojistik açıdan maliyet düşecek; Dünya’ya erişim daha da yükselecek'' dedi.
 
ISPARTA, 100 YIL ÖNCE
DEMİRYOLU PROJESİ
HAZIRLAMIŞTI
            Isparta, 100 yıl önce Demiryolu ile Deniz’e (Liman) erişmek için proje hazırlamamıştı.
            1950’li yıllarda da Dereboğazı Yolu Projesi başladığı an proje güncellenmişti.
            Zira Dereboğazı’nın geçtiği güzergâh boyunca demiryolu inşa edilmesi gerektiği de ifade edilmiş, bu konu raporlaştırılmıştı.
            Ancak tüm bu rüya projeler şu ana değin hayata geçirilemedi.
            Oysa Isparta’nın demiryolu ile Liman’a erişme ideali paha biçilemez değerde
PROJENİN ÖNEMİ
KAVRANDI… HERKES
BAĞLANTI İSTİYOR
            Isparta ve Burdur’un Demiryolu ile Liman’a erişmesi projesinin önemi artık tam anlamıyla kavrandı. Herkes projenin hayata geçirilmesini istiyor
            Buna en son örnek Port Akdeniz Antalya Limanı Genel Müdürü Özgür Sert oldu.
            Özgür Sert, Anadolu Ajansı’na (AA) röportaj verdi
            Leyla Ataman Koyuncuoğlu imzası ile yayınlanan röportajda Sert, Isparta’nın Demiryolu ile Antalya Limanı’na bağlanması gerektiğini savundu.
            Sert, verdiği röportajda şöyle dedi:
            ''Ticarette liman ile demiryolu bağlantıları çok önemlidir.
Türkiye'de ise demiryolu ile bağlantısı liman sayısı oldukça az.
Önümüzdeki dönemin kalkınma projelerinden birisi de demiryolunun Antalya'ya ulaşması. Topu topu 90 kilometre mesafesindeki demir yolunun limanımıza ulaşması ülke ve bölge ekonomisi için gerçekten çok büyük bir değer olacak. Eğer limanımıza demiryolu bağlantısı olursa bölge ihracatçısı, ithalatçısı ve sanayici daha düşük maliyetleri yakalayacak."
            İsminde sadece Antalya geçse de Antalya Limanı'nın aslında Burdur ve Isparta hatta Afyonkarahisar'a da hizmet verdiğini ifade eden Sert, malların daha uygun maliyetlerle taşınması açısından demiryolunun büyük önem taşıdığını vurguladı.
Mermer ihracatının
yüzde 50'si Antalya'dan
            Maden sektörünün Antalya'nın yanı sıra Isparta, Burdur ve Afyonkarahisar gibi civar illerin de temel ihracat kalemlerinden biri olduğunu anlatan Sert, şöyle devam etti:
            "Antalya, Türkiye'nin en büyük ihracat lokasyonlarından biri. Antalya Limanı Çin'e yapılan ihracatın temel çıkış noktası. Çin'e yapılan mermer ihracatının yüzde 50'si Antalya Limanı'ndan yapılıyor. Geçen yıl Türkiye yaklaşık 4 milyon ton mermer ihracatı yaptı, bunun yaklaşık 2 milyon tonu Antalya Limanı'ndan gerçekleştirildi. Türkiye'nin mermer ve maden ürünleri ihracatı dünya ekonomisindeki durağanlıktan dolayı olumsuz etkilendi fakat önümüzdeki yıllarda ihracat rakamlarının daha da artacağını öngörüyoruz."

Anahtar Kelimeler:
Cuma 10.5 ° / 7.7 °
Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °
Pazar -0.3 ° / -5.2 °