Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Yönetim Kurulu, Isparta Valiliği’nde toplandı. BAKA Yönetim Kurulu’nun Burdur Valisi Şerif Yılmaz başkanlığındaki toplansına; Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Isparta Valisi Şehmus Günaydın, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Isparta İl Genel Meclis Başkanı Ali Bolat, Burdur İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Bağcı, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik ile BAKA Genel Sekreter Vekili Abdullah Madenci katıldı.
BAKA Yönetim Kurulu üyeleri, Mart ayı olağan toplantısı öncesinde Isparta Valisi Şehmus Günaydın’ı makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. Toplantının açılış konuşmasında BAKA Yönetim Kurulu Dönem Başkanı Burdur Valisi Şerif Yılmaz, alınacak kararların Antalya, Isparta ve Burdur illeri ile bölge halkı için hayırlara vesile olmasını temenni etti. BAKA’nın bölgeyle ilgili çalışmalarının sürdüğünü belirten Vali Yılmaz, “Son personel alımı sonrasında arkadaşlarımız göreve başladı. Daha önce gündeme getirdiğimiz özellikle hizmetin ayağa gitmesi yönünde Kalkınma ajansımızın bölgede daha fazla görev üstlenmesi bakımından ticaret odası olan il merkezleri ve ilçelerimizde vatandaşımızın müteşebbisimizin muhatap olacağı Kalkınma Ajansımız’dan bir personelin hizmet vermesiyle ilgili bir karar almış olacağız. Bu Türkiye’de bir ilk olacak. İnşallah hayırlı olur. Bazı ilçelerimizin il merkezine olan uzaklığı dikkate almak suretiyle daha ziyade geliş gidiş mesafesi zor olan yerlerde ve müteşebbisin yoğun olduğu yerlerde daha kolay ulaşılması açısından bu uygulamaya geçmiş olacağız” dedi.
60 PROJE BAŞVURUSU OLDU
BAKA’nın 2018 Mali Destek Programı’na proje başvurularının tamamlandığını, projelerin ön inceleme sürecinin devam ettiğini ve sonrasında bağımsız değerlendirme sürecinin başlayacağını kaydeden Vali Şerif Yılmaz, “İki alt başlık vardı bildiğiniz gibi. Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı kapsamında toplam 22 başvuru yapıldı. Küçük ölçekli Mali Destek Programı kapsamında 38 başvuru oldu. Toplamda 60 proje başvurusu yapıldı. Toplam bütçe büyüklüğü 85 milyon TL iken ajansımızdan talep edilen toplam destek miktarı 54 milyon TL. Değerlendirmelerin kısa süre içerisinde tamamlanması planlanıyor” diye konuştu.
BAKA’nın bölgenin kalkınmasında lokomotif görev üstlenen tarım, hayvancılık ve tıbbi aromatik bitkiler sektörlerini destekleyecek güdümlü projeleriyle ilgili bilgiler veren Yönetim Kurulu Dönem Başkanı Burdur Valisi Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
“Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlamış olduğu Antalya Tarımsal Sulama Amaçlı Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali Kurulumu ile ilgili proje onaylandı proje uygulama safhasında. Yine Burdur’da Mehmet Akif Ersoy Üniversitemiz’in hazırlamış olduğu Süt Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi Projesi’ni Yönetim Kurulumuz kabul etmiş ve projeyi geçen ay imzalamıştı. Isparta ile ilgili Süleyman Demirel Üniversitemiz’in hazırlamış olduğu Gül ve Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Ürünleri Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı Projesi ile ilgili kararı alıp süreç başlamış olacak. 3 güdümlü projelerimizin de bölgemize hayırlı olmasını diliyorum. Amacımız; güdümlü projelerle bölgemizde lokomotif görev üstlenen sektörlerin desteklenmesidir.
LOKOMOTİF SEKTÖRLERDE 3 ÖNEMLİ PROJE
Antalya hem turizmin başkenti aynı zamanda da sebzede Türkiye’nin ihracata yönelik hem kapısı hem de merkezi. Çiftçilerimize en fazla girdi maliyeti yüksek olan sulamada kullanılan enerjiydi. Enerji desteği vermek suretiyle 7 bin 500 çiftçiyi ilgilendiren çok büyük bir projeyi uygulamaya başladık. Buradaki girdi maliyetinin yüzde 80’lere yakın düşürmüş olacak. İkincisi, biraz önce söylediğim Burdur’daki Süt Teknoloji ve Araştırma Merkezi. Burdur süt sığırcılığı bakımından Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biri. Mevcut üretilen ürünlerin en iyi şekilde değerlendirilmesi içinde en ücra kırsalda yaşayan insanlarımıza varıncaya kadar tüm Burdur’u ilgilendiren ana sektörlerinden biri olması hasebiyle de bu projenin uygulamasına geçildi. Tabi Isparta deyince de hepimizin bildiği gibi tıbbi aromatik bitkilerle ilgili Türkiye’nin marka olmuş bir şehrimiz. Bu sadece Isparta değil hem Burdur’daki hem Isparta’daki her iki laboratuvarlarımızda, diğer illerimizin de çok rahatlıkla kullanabileceği bölgenin kalkınmasına lokomotif olacak sektörler olması nedeniyle paylaşım yapmak suretiyle de bunların bölgemize kazandırılması sağlanmış olacak. Üç güdümlü projemizin de hayırlı olmasını diliyorum. Bu süreçte tüm valilerimiz, başkanlarımız, yönetim kurulu üyelerimiz ve çalışanlarımızla beraber projeyi hazırlayan kurum çalışanlarımızın da çok büyük emekleri ve destekleri oldu. Özellikle Kalkınma Bakanımız’ın da kaynak aktarma anlamında da çok büyük desteği oldu. Buradan onu da ifade etmek istiyorum. Bölgemiz adına kendilerine teşekkür ediyoruz.
Özellikle Isparta ve Burdur dahil olmak üzere bölgemizde Afyonkarahisar da başta olmak üzere tıbbi aromatik bitkilerle ilgili son yıllardaki çalışmalarla Türkiye’de belli bir kapasitenin yakalanmasına çalışılıyor. Bugün ithal ettiğimiz birçok ürünün Türkiye’de üretilebileceği aşikardır. Güdümlü projelerle ilgili çalışmayı bir sene önce başladık. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tıbbi aromatik bitkilerle ilgili bugün araştırma komisyonu kuruluyor. Konunun ülke gündemine taşınmasına belki bizim de katkımız olmuştur diye değerlendiriyorum. İnşallah hayırlı olur. Özellikle yağlar ve diğer konsantreler, bu laboratuvarlarda değerlendirilip piyasaya sürme imkanımız olmuş olacak. Yurtdışına giden dövizi engellemiş olacağız hem cazibe merkezi olması açısından bundan sonra bölgemiz bu konuyla ilgili yönlendirici akredite olmuş laboratuvarla beraber herhalde Türkiye’nin merkezi olacaktır diye ümit ediyorum. Hayırlı olsun.”
Vali Yılmaz’ın konuşmasının ardından basına kapalı devam eden BAKA Yönetim Kurulu olağan Mart ayı toplantısı; gündemde yer alan maddelerinin görüşülüp karara bağlanmasının ardından sona erdi.