Madde bağımlılığıyla mücadelede tiyatrolu mesaj
Isparta Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün BAKA destekli “Sağlıklı Gençlik, Bilinçli Aile, Güvenli Toplum” projesi kapsamında tiyatro oyunu sergiliyor. Tiyatro ekibinde madde bağımlılığından daha önce hükümlü olanlar ile denetimli serbestlik personeli yer alıyor. Oyunda madde bağımlılığıyla mücadele konusunda net mesajlar veriliyor.
Isparta Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün “Sağlıklı Gençlik, Bilinçli Aile, Güvenli Toplum” projesi kapsamında madde bağımlılığından daha önce hükümlü olanlar ile denetimli serbestlik personelinin yer aldığı ekip tarafından tiyatro oyunu sergileniyor. BAKA destekli uygulanan projeye Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü her konuda katkı sağlıyor.
Proje ve tiyatro oyunu hakkında bilgi veren Isparta Denetimli Serbestlik Müdürlüğü Sosyoloğu Eyüp Ensar, “Projemizin adı tiyatroda da geçtiği gibi “Sağlıklı gençlik, bilinçli aile, güvenli toplum”. Projemizi Isparta genelinde yapıyoruz. Tabii ki ana hedefimiz madde bağımlılığına bulaşmış kişileri rehabilite etmek. Projemizin son aşamasına geldik. Bu tiyatro da projemizin en son faaliyetiydi. İlk faaliyete denetimli serbestlik tedbiri altında bulunan gençlere psiko eğitimler vermekti. Bu psiko eğitimleri 16 oturum şeklinde Isparta’nın en iyi psikologları ve psikiyatristleriyle görüştük. Bunlarla beraber bu eğitimleri bitirdik. Daha sonra Isparta da bulunan 44 mahallenin hepsinde farkındalık seminerleri verdik. Bunun sadece Isparta denetimli serbestlik müdürlüğünün değil aynı zamanda ortaklarımız ve iştirakçilerimiz olan Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü’nde birçok konuda bize destek oldu. En son aşama olan bir tiyatroyla bunu güzelleştirip halka sunup en azından bu yönden de hem bürokratlara hem halka bir farkındalık yaratalım dedik. Hikmet hocamızdan destek istedik bakanlıkta bize görevlendirme yaptı. Hikmet hoca güzel bir tiyatro yazımı yapmış” dedi.
AYNA DA DUYGU OLARAK KENDİNİ GÖRMEK İSTEYEN HERKESİ OYUNUMUZA BEKLİYORUZ
CTE Ankara Eğitim Merkezi Eğitmeni Hikmet Ağ da 1 Mayıs’ta Isparta’ya gelerek ekip oluşturduklarını ifade ederek, “Ekibimizin yarısı hükümlü, yarısı denetimli serbestlik personeli ve en önemlisi hükümlülerin hemen hemen hepsi eski madde bağımlısı. Bundan sonra ceza infaz kurumunda aslında hükümlülerinde koğuş içerisinde boş duracaklarına bir şeyler üretebilirler, projeler yazabilirler. İçlerinde çok eğitimli, çok kültürlü, çok donanımlı hükümlüler var. Bunlarla beraber el ele verilip, bakanlıkla el ele verilip çok güzel şeyler yapabilirler çünkü oyuna da geçtiği gibi bu işi bataklıktaki kişi çok iyi bilir. Niçin bu oyuna gelmeliyiz? Oyunda birçok duygu var aslında. Aşk, ölüm, hasret de var, iyi bir idarecilikte var, çaresizlik de var. Yalnız kaldığında göz yaşlarını akıtan fakat insan grubu içerisinde akıtamayan durumlar da var insana özgü birçok duygunun oyun içerisinde yer aldığını düşünüyorum. Tüm tiyatro sevenleri ve ayna da duygu olarak kendini görmek isteyen herkesi oyunumuza bekliyoruz” diye konuştu.
HİÇ TİYATROYA GİTMEDİM BİLMİYORUM AMA YAPABİLECEĞİMİ DÜŞÜNDÜM
Hükümlü Murat Tırlı da çok eskiden uzun yıllar madde kullandığını anlatarak, “Ama yaklaşık 6-7 senedir temizim. Denetimli serbestlikte görev yapıyoruz, ben biraz girişkenim konuşkanımdır. Bundan dolayı oradaki ağabeylerimiz böyle bir teklif sundular. Ben de hiç tiyatroya gitmedim bilmiyorum ama yapabileceğimi düşündüm. Onlarda bize yardımcı oldular. Biz de elimizden geleni yapmaya çalıştık” dedi.
GENÇLERİMİZ BU İŞE KURBAN GİTMEDEN BUNA BİR DUR DEMEK LAZIM
Denetimli Serbestlik Müdürlüğü Sosyoloğu Gülden Rukiye Tombul ise, tiaytro oyununun madde bağımlılığıyla ilgili net mesajlar verdiğini söyledi. Tombul, “Biz hep diyoruz madde bağımlılığında iyileştirme aşamasında maalesef en son yerdeyiz. Ama bu en önce kimse başlamadan çocuklarımız bu işe kurban gitmeden, gençlerimiz bu işe kurban gitmeden buna bir dur demek lazım. En önemli mesajımız bu” dedi.