Tarih: 08.11.2017 08:45

Madde bağımlısı gençler anlattı: Bu işin sonu ya savcının oteli ya da toprağın altı

Facebook Twitter Linked-in

Onlar senden, benden, mahallemizdeki gençlerden farklı değiller. Adları Ali, Ahmet, Hasan, Mustafa, Yusuf ne fark eder. Bize göre tek farkları uyuşturucu denilen bela ile bir şekilde hayatlarının kesişmesi, bunun sonucunda ise dışlanmaları. Şimdi kendilerini uyuşturucu belasında kurtarmak ve normal insanlar gibi toplum içinde bir yer bulmak için UYUMDER’in ilaçsız tedavi merkezindeler. Uyuşturucudan kurtulmak daha önce AMATEM’lere başvuran gençler, tıbbi müdahale ile tedavinin yeterli olmadığını dile getirerek, verilen ilaçların yeni bir bağımlılığa yol açabildiğini söylüyor. Uyuşturucu bağımlılığını, bağımlıların ağzından dinledik.
 
26 yaşlarındaki iki genç, hayatlarının tam da baharında, arkadaş çevresinden gördükleri uyuşturucuyla tanıştı. ‘Bir kereden bir şey olmaz’ düşüncesiyle denedikleri uyuşturucu, o günden sonra hayatlarının kararmasına neden oldu. Krize girdiler, ailelerine kötü davrandılar, hırsızlık yaptılar. Bunların sonucunda cezaevine girip çıktılar. Şimdi hayatlarının kalan kısmını tertemiz yaşamak için UYUMDER’in ilaçsız tedavi merkezinde yeni yaşamlarına hazırlanıyorlar.  Ayrıca iki genç de AMATEM’lerde uygulanan tedavi yönteminin yanlış olduğunu savundu.  Madde bağımlılığından kurtulmak için kararlı olan gençler yaşadıklarını anlattılar.
ALLAH HERKESİ BU DERTTEN KORUSUN
Uyuşturucuya arkadaş çevresiyle başladığını anlatan Birinci Bağımlı, “İlk başta esrar maddesiyle başladım. O zaman yaşım 17-18’di. Alkol kullanıyordum. Bir gün arkadaşım önüme esrar koydu. Ben bunu içmem dedim. Bir kez iç bir şey olmaz dedi. Onu bir kez içtim. Ondan sonra bir bakmışım 2 yıl içmişim. Ardından eroine bulaştım. Arkadaş çevrem vardı. 10-15 gün onlarla takıldım. Her gün bir arabaya biniyoruz, her gün bir yerden bir şey çalıyoruz, dolandırıyoruz. Bir gün bu maddeye yeniliyorsunuz verin ben de içeceğim dedim. Bir duman aldım, ertesi gün bundan bulabilir miyiz diye aradım. Sonra aradan 5-6 yıl geçmiş. Bir kez içtikten sonra film kopuyor. Madde bağımlılığında gözün hiçbir şey görmüyor. Cinayete kadar gider. Allah herkesi bu dertten korusun” dedi.
BİZ NE KADAR İLAÇ ALMAZSAK O KADAR ÇOK VÜCUDUMUZ ÇABUK TEMİZLENİYOR
AMATEM’lerde verilen ilacın yeni bir bağımlılık yaptığını ileri süren Birinci Bağımlı, şunları söyledi: “Maddeyi orada bırakıyorsun ama bu sefer ilaca bağımlı oluyorsun. Biz ne kadar ilaç almazsak o kadar çok vücudumuz çabuk temizleniyor, üzerimizdeki ve beynimizdeki etkiyi daha çabuk atabiliyoruz. Ama ilaçla bırakmaya çalıştıkça o da istek duyuruyor. Madde de nasıl krize giriliyorsa bu ilaç da krize sokuyor. Bu ilacı ömrümüzün sonuna kadar kullanamayız. O yüzden ilaçsız bırakmak zorundayız.
İLAÇ KRİZİNİ 15 GÜNDE ATTIM
Doktor gerek gördüğünde ilacı kesiyor. Ama biz ilaca bağımlı olduğumuzdan krize giriyoruz. O zaman yine maddeye bulaşıyoruz. Dönüyoruz, dolaşıyoruz, başa dönüyoruz. İlaçsız bıraktığımızda daha iyi temizleniyoruz. İlacın krizi daha ağır. İlaç krizini 15 günde attım. Bir aydır buradayım. Şuanda tertemizim.
KRİZ ANINDA VÜCUT ISISI 43-44’E ÇIKIYOR
Krizdeyken ateşimiz 43-44’e çıkıyor. Ben kendimde bu ateşi gördüm.  Ayrıca agresiflik, sinirlilik oluyor. Gözün hiçbir şey görmüyor. Ben annemi çok ittirdim. Ceplerinden para çaldım, babamın kredi kartını çaldım. Altımdaki arabayı sattım. Bunların sonucunda cezaevinde yattım.
HER GÜN ALKOL İÇİYORDUM, TEKRAR UYUŞTURUCUYA BAŞLADIM
2 yıl önce burada 6 ay kaldım. Buradan çıktıktan sonra alkole başladım. Yaşar hocam alkol içme tetikler dedi, bir şey olmaz dedim. Her gün alkol içiyordum, tekrar uyuşturucuya başladım. Tekrar içmeseydim.”
AİLELER MADDE BAĞIMLISI ÇOCUĞUNU KOLAY KOLAY ANLAYAMAZ
Öte yandan ailelerin çocuklarının uyuşturucu kullanıp, kullanmadığını nasıl anlayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Birinci Bağımlı, “Aileler madde bağımlısı çocuğunu kolay kolay anlayamaz. Aile bir yıl içinde anlamaya başlıyor. Cebinde bir şey yakalar, hal ve hareketlerinden şüphelenir. Madde bağımlısı kişi aşırı şekilde zayıflar. Vücudunda yaralar çıkar, burnu devamlı akar, kriz anında gözünden yaşlar akar ve kızarır” dedi.
BU İŞİN SONU YOK
Bundan sonraki hedefleriyle ilgili de konuşan Birinci Bağımlı, “Bu yaşımıza kadar anne ve babamız bizimle çok uğraştı. Kendimi artık frenlemek istiyorum. Burada iyi şekilde tedavimi olup, dışarıda iş bularak, ailemi kurmak istiyorum.  Bu işin sonu yok. Bu işin sonu ya savcının oteli ya da toprağın altı. En iyisi bu işten kurtulmak. Kimse buna heves edip başlamasın, hayatlarını karartmasın.”
15 GÜN BOYUNCA O İLACIN KRİZİNİ ÇEKTİM
26 yaşındaki İkinci bağımlı da uyuşturucuyla 19 yaşında tanışmış. Kendisinin de arkadaş çevresinde bu illete bulaştığını anlatan İkinci Bağımlı, “19 yaşında esrarla, 20 yaşında eroinle tanıştım. Arkadaşımın önünde gördüm ver bir kez içeyim dedim. Öyle başladım. Denizli AMATEM’de 70 gün yattım. Çıkarken bana o ilacı yazacak mısınız dedim, bana senin tedavin bitti dediler. Ben 15 gün boyunca o ilacın krizini çektim. Dayanamadım tekrar maddeye yöneldim. Denizli’de 3 ay kaldım, orada olmuyor diye buraya geldim. 2 yıl önce de burada 9 ay kaldım. Buradan çıktıktan sonra alkol içiyordum, alkolden sonra tekrar maddeye başladım. Erkek kuaförüyüm, ama mesleğimi yapamaz hale geldim. Mesleğime geri dönmek istiyorum. Ailemle aram kötü oldu, kötü günler yaşadım” şeklinde konuştu. 

Gülses Gazetesi


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —