‘Maden Ocağı Mı, Köy İçin Mi?’

‘Maden Ocağı Mı, Köy İçin Mi?’

‘Maden Ocağı Mı, Köy İçin Mi?’

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği İl Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, Türkiye’nin en güzel seyir teraslarından birisi olan Eğirdir’deki Akpınar Köyü’ne çıkan yolun genişletilmesini eleştirdi. Yrd. Doç. Dr. Kesici, “Yol genişletilmesi, maden ocakları için mi yapılıyor?” diye sordu.
Erol Kesici'nin yazısı şöyle;


Sosyal medyada ve Isparta’da yaşayanların, Akpınar Seyir Terası ile ilgili görüşlerine bakıldığında, çoğunluk, burası için; “Eğirdir'in kuşbakışı manzarası bir klasik. Gözleme güzel. Seyre dalıp, çay keyfi yapılası. Görmeden geçmeyin. 7 çeşit baharatın harmanlandığı, taze köy domates, biber ve köy yumurtasından saç da yapılmış harika bir menemen… Göl manzarası, çay, gözleme, doğa, huzur. Şehirden sıkılanların gelebileceği en güzel yer. Akpınar’a herkes gitmeli saç kavurma, Türk kahvesi gözleme, köy kahvaltısı herkes mutlaka tadına bakmalı. Manzara, gözleme ama en güzeli doğanın tam ortası…”    gibi beğenilerin yanı sıra, hizmetle ilgili önerilerden bahsedilmekte, fakat “Akpınar Seyir Terasına ” çıkışla ilgili yolun darlığından ve trafik sorunundan bahseden rahatsız olana hiç rastlanmamıştır.
Bizde, tanıdıklarımızda, hatta yol hakkında görüşlerini aldıklarımız kişilerde; yol dar değil, Akpınar Tepesi gibi bu tür yüksek yerlere, ülkemizde ve diğer birçok ülkelerde de bu şekilde dar yol olduğu belirtmekteler/bilinmektedir de.  Akpınar Yolu; doğayla iç içe, ağaçların gölgesinde- hışırtında, serinliğinde ve koruluk alanlardaki canlılara daha yakın ve yavaş seyrin daha güzel olduğunu doğa yoldur. Çok sayıdaki doğanın onarıcısı- düzenleyicisi olan, birlikteliğimizin zorunlu olduğu canlıların, üreme gelişme yaşama alanları yok edilmemeli… Toprak kayıplarına neden olunmamalı. Ekolojik denge bozulmamalı… Çünkü Eğirdir Tarihi ve Doğasıyla eşsiz bir bütün, fakat gereksiz  yapılaşmalarla,giderek kayıplara uğramakta.
Yol yapımına neden gösterilen, bazı yerlerdeki toprak kaymalarının nedenlerinin, daha önceki yıllarda yapılan yol genişletmeleri sonucu, gerekli önlemlerin alınmadığından kaynaklandığı ve çok az bir alanda yapılacak genişletmelerin de bir iki günlük çalışmayla yapılabileceği de belirtilmektedir.
Bu tür yollar elbette dar-virajlı olacaktır, yıllardır burada yaşayanların, buraya seyir için gelenlerin araçlarının karşılaştıkları kayda değer bir sorun ve trafik kazası görülmemiştir. Bahis olan ve neden olarak göterilen,15 Eki 2014 tarihinde maden işçilerini taşıyan kamyonetin devrilme yaşanan üzücü trafik kazası bu yolda değil; “Madene yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki yemekhaneden dönen 14 işçinin…”  olduğu yerde olmuştur www.haberhurriyeti.com.
15 Eki 2014 de…Üzücü kazanın olduğu yer Maden Sahasıdır (www.haberhurriyeti.com)
YOL GENİŞLETİLMESİ, MADEN OCAKLARI İÇİN Mİ?
Geçmiş yıllarda da Akpınar Seyir Tepesi Yolu; “birçok trafik kazasının yaşanmasına sebebiyet” vermemiştir. Bu yol belirtildiği gibi maden ocağı kamyonlarınca da kullanılmaktadır… Yolun genişletilme çalışmaları da “bölgede faaliyet gösteren mermer ocağına ait iş makinelerinin de destek verdiği” belirtilmektedir… Kamyonlara, hem de çok ağır tonajlı kamyonlara bu yol dar gelebilir… Fakat maden ocakları için, binlerce makinin ve yöreye özgü bitki- hayvanların bulunduğu yol dokusunun, yok edilmesi uygun mudur?…  Yıllardır nasıl gidip-geliyorlardı? Yol genişletilince ağır tonajlı araçların daha hızlı gitmeyeceklerine dair garanti var mı? Maden ocakları orada kalıcı mı? Yol yeterli…
“Seyir Terası ile Türkiye’nin en güzel manzaralarından birine sahip olan Akpınar Köyü, her geçen gün ziyaretçi sayısını arttırarak Isparta için önemli bir destinasyon merkezi haline geldiği belirtilen yerin güzellikleri, doğal oluşundandır.  Terasın güzelliği kadar, oraya ulaşmakta ve inişte kullanılan yolun doğal güzelliği de, seyri de bir başkadır. Her yol genişletmelerinin,  araçların hızlı kullanılmasına neden olan önemli üzücü olan-gerçeklerimizdendir.  Bu yolda insanlar çok daha temkinli yol almaktalar, yol genişletilmesiyle; istenmeyen kazalar daha çok olmayacak mıdır?…
     Ayrıca; bu tip yamaçlı yerlerdeki ağaçlı- makili alanların yapısının bozulması, heyelanlara neden olmayacak mı? Yakınında bulunan Sağlık Ocağı kesiminin şevli yapısıyla aynı silsilelerdeki yapıdır. Tıpkı, Hastane, Sekibağ, Babasultan Koruluğu  ve yaşanan sorunları gibi. Bu sorunların oluşmaması için şevli-topraklı taşlı yapının  demiri-çimentosu ola onları tutan, yöreye özgü  makilik bitki örtüsüdür/korunmalıdır.
Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ T.T.K.D Temsilcisi Eğirdir – ISPARTA

Anahtar Kelimeler: