'Maymun Çiçeği Hastalığı Türkiye'de' İddiası! DSÖ'den Korkutan Uyarı!

'Maymun Çiçeği Hastalığı Türkiye'de' İddiası! DSÖ'den Korkutan Uyarı!

 "Maymun Çiçeği hastalığı Türkiye'de" iddiası! DSÖ'den korkutan uyarı cinsel yolla bulaşıyor.
 
Dünya Maymun Çiçeği kabusuyla sarsılıyor. Dünya Sağlık Örgütü acil toplandı ve uyardı... Avrupa'da şimdiye kadar görülen vaka sayısı 100'ü aştı. Bazı haber sitelerinde "Türkiye'de ilk maymun çiçeği vakası tespit edildi" haberleri yapılmaya başlandı ancak resmi bir açıklama gelmedi. Maymun Çiçeği virüsü nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? Cinsellikle ilgisi var mı?..
 "Maymun Çiçeği Hastalığı Türkiye'de" İddiası!
DSÖ'DEN KORKUTAN UYARI;
CİNSEL YOLLA BULAŞIYOR
Dünya Maymun Çiçeği kabusu ile paniğe kapıldı. Belçika'daki "Darklands" adlı fetiş festivalinden yayıldığı belirlenen Maymun Çiçeği hastalığında en son vakanın görüldüğü ülke İsrail oldu. Bazı haber sitelerinde "Türkiye'de ilk maymun çiçeği vakası tespit edildi" haberleri yapılmaya başlandı ancak Sağlık Bakanlığı'ndan resmi bir açıklama gelmedi. DSÖ, Avrupa'da yayılan hastalıkla ilgili olağanüstü toplanma kararı alırken uyarı üstüne uyarı yapılıyor. Maymun ÇİÇEĞİ HASTALIĞI NEDİR? HANGİ YOLLARLA BULAŞIYOR? MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞININ CİNSELLİKLE İLGİSİ NE?
Maymun çiçeği virüsü giderek yayılırken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dün olağanüstü toplantı düzenledi. DSÖ, Avrupa’da 100’den fazla doğrulanmış maymun çiçeği virüsü vakasının görülmesinin ardından, yaz aylarında düzenlenecek festivaller ve partilerle virüsün Avrupa’da yayılmasının hızlanacağı uyarısında bulundu.
CİNSEL YOLLA BULAŞIYOR!
İngiliz sağlık yetkilileri de birçok vakanın henüz tespit edilmediğini ve vaka sayısının hızla artmasını beklediklerini belirtti. Uzmanlar, virüsün daha çok cinsel yolla bulaştığı yönünde bulgular olduğuna dikkat çekiyor.
FETİŞ FESTİVALİNDEN YAYILDI
Belçika’da maymun çiçeğine dair şaşırtıcı bir gelişme yaşandı. Ülkedeki vakaların bazıları ‘Darklands fetiş festivali’yle ilişkilendirildi. 4-9 Mayıs’ta Anvers’te düzenlenen festivalde ülke içinden ve yurt dışından, çoğunluğu erkeklerden oluşan 10 bin ziyaretçi katılmıştı. Sosyal medyada açıklama yayımlayan festival yönetimi, iki hafta önce festivale katılan kişilerin grip benzeri şikayetler ve ciltte kabarcıklar gibi belirtilere karşı dikkatli olmalarını istedi.
EŞCİNSEL VE ÇOK EŞLİ ERKEKLERE KORUMA!
Üç vakanın festivalle bağlantılı olduğunu açıklayan Darklands yönetimi, vakaların Britanya, Portekiz ve İspanya’dan gelen ziyaretçilerden kaynaklandığını söyledi. Yönetim, özellikle eşcinsel erkekleri ve birden fazla partneri olan kişileri virüse karşı tedbirli olmaları için uyardı. Belirti göstermeleri halinde hızlıca sağlık kuruluşlarına başvurmalarını önerdi.
İSRAİL'DE ŞÜPHELİ VAKAYA RASTLANDI
İsrail'de de yakın zamanda Avrupa'dan dönen bir kişide semptomlara rastlandığı bildirildi. Almanya, bunun “bugüne kadar Avrupa'da görülen en büyük maymun virüsü salgını” olduğunu belirtti. Öte yandan bilim insanları, maymun çiçeği hastalığının Covid-19 gibi bir salgına dönüşmesini beklemiyor. DSÖ verileri, çiçek hastalığını yok etmek için kullanılan aşıların maymun çiçeği virüsü hastalığına karşı da yüzde 85’e kadar etkili olduğunu gösteriyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI TÜRKİYE'YE GELİR Mİ?
Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem Kurt Azap, "Maymun çiçeği Türkiye’ye gelir mi?” sorusuna şu cevabı verdi: “Türkiye’ye de gelmemesi için hiçbir neden yok. Takip edilmesi gereken bir hastalık. Sağlık Bakanlığı henüz bu konuda bir bilgi notu paylaşmadı. Toplumu ve birinci basamaktaki hekimleri bilgilendirmek, hastalığın belirtileri ve lezyonlarla ilgili uyarması gerekir. Bu tür şikâyetleri olanların başvurmasını, başvurduğunda da hekimlerin bunu tarayabilmesini sağlamak önemli. Halen olgular, ‘şüpheli’ ve ‘kesin’ diye ayrılıyor. Hastalıktan şüphelenmekle tanıyı koyabilmek arasındaki zamanı en kısa süreye indirmek için laboratuvar altyapısını hazırlamak gerekiyor.
KOLUNDA BU AŞININ İZİ
OLANLARA MÜJDE! SİZE BULAŞMAZ!
Türkiye'de uzun yıllar çiçek aşısı yapılmıştı. Son dönemde ise çiçek aşısı uygulamasına son verilmişti. Kolunuzun üst kısmında fotoğraftaki gibi böyle bir aşı izi varsa, büyük olasılıkla maymun çiçeği hastalığına karşı yüksek oranda korunuyorsunuz, çünkü çiçek aşısı bu hastalığa karşı çapraz bağışıklık sağlayabiliyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR, NASIL BULAŞIR
Prof. Dr. Derya Unutmaz açıkladı. ABD'deki Jackson Laboratuvarı'nda bağışıklık sistemi profesörü Derya Unutmaz, BBC Türkçe'nin virüsle ilgili sorularını yanıtladı.
Yeni bir virüs değil. Maymun adını alması da 1958 yılına dayanıyor. O sırada maymunlardaki bir salgın sonrası keşfedildi. Ancak çoğunlukla maymunlardan insanlara geçmiyor. Daha küçük; sincaplar, fareler, sıçanlar gibi hayvanlardan insanlara geçişi daha sık görülüyor.
Virüsün özelliği, çiçek virüsüne benzemesi. Tabii çiçek virüsü artık dünyada yok. Aşılarla yok edildi. Ona bir miktar benziyor ama o onun kadar ölümcül veya tehlikeli değil. Aynı aileden geliyor. Genel olarak Orta ve Batı Afrika'da görülüyor. Başka virüslerde olduğu gibi çoğunlukla hayvandan insana geçişler oluyor. Afrika'daki virüsün de iki tipi var. Bunlardan biri Orta Afrika'da Kongo civarında olanı. Bu biraz daha tehlikeli. Ölüm oranı yüzde 10'lar civarına çıkabiliyor. Diğeri de Batı Afrika'da Nijerya civarında olan. Ölüm oranı yüzde bir ya da daha altında. Genel olarak daha hafif geçen bir varyant oluyor.