HABER: Yunus ÖZLER – ÖZEL HABER
Isparta Mermerciler ve Madenciler Derneği Başkanı Mustafa Küçükyaman, Çin’de görülen Coronavirüsünün Isparta ve Burdur bölgesini olumsuz etkilediğini ve madencilik sektörünün durma noktasına geldiğini belirterek; “Devlet büyüklerimizden sorunumuza acil çözüm bekliyoruz” dedi.
45 gündür Doğaltaş yani mermer sektöründe adeta yaprak kıpırdamadığını ifade eden Isparta Mermerciler ve Madenciler Derneği (IMMD) Başkanı Mustafa Küçükyaman, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bilindiği gibi yaklaşık iki ay önce Çin’de Coronavirüs olayı çıktı ve halen devam etmekte olan vakada ölenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Dolayısıyla en çok mermer ihracatımızı yaptığımız Çin’de meydana gelen bu virüs olayı nedeniyle ülkemizde olduğu gibi ilimizde ve komşumuz Burdur’da madencilik sektörü durma noktasına gelmiş durumdadır. Hatta bu nedenle Çin’in Xiamen şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük doğal taş ve teknolojileri fuarı olan Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’nın ülkede salgın haline gelen coronavirüsü nedeniyle ertelenmiştir.
“ISPARTA OLARAK EN ÇOK
İHRACATINI ÇİN’E YAPIYORUZ”
Biz de Isparta olarak gerek blok gerekse mamül şeklinde en çok mermer ihracatımızı Çin’e yapmaktayız. Dolayısıyla, Türk madencilik sektörü için Çin vazgeçilmez bir pazar konumundadır. Zira, ilimizden Çin’e yapılan ihracatın yüzde 55’i madencilik sektörüne aittir” dedi.
“MERMER SEKTÖRÜNDE 45
GÜNDÜR YAPRAK KIPIRDAMIYOR”
Çin’de yaşanan sıkıntının mermer sektörünü derinden etkilediği vurgulayan ve doğaltaş maden sektörünün zor durumda olduğuna dikkat çeken Başkan Küçükyaman; “Madencilik sektörümüz adeta durma noktasına geldi. Çin’deki coronavirüs vakasının görülmesinden bu yana 45 gündür sektörde yaprak kıpırdamıyor diyebiliriz. En büyük ihraç pazarımız Çin’de meydana gelen ve ne zaman biteceği belli olmayan talihsiz olaylar madencilik sektöründe çarkların daha da yavaş dönmesine yol açtı.
“DEVLET BÜYÜKLERİMİZDEN
SORUNA ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”
İşte bu noktada, madencilik sektörüne nefes aldırmak adına bizler madencilik firmaları olarak devlet büyüklerimizden soruna çözüm bulunmasını istiyor ve bekliyoruz. Bu doğrultuda; Madencilik faaliyetlerinden doğan, maden ruhsatlardan kaynaklanan ve ödenmesi gereken yıllık ruhsat bedeli, devlet hakkı, her türlü vergi ve ceza vb. bedelin, mücbir sebep kapsamında Türkiye genelinde yeni Maden Kanunu TBMM Genel Kurul gündeminde kabul edilene kadar ertelenmesini, yeni Maden Kanunu’nda da bu konuda düzenleme yapılmasını talep ediyoruz” dedi.