Tarih: 24.05.2016 07:32

Meyve ve Sebze'de 2 Milyar Dolar'lık pazar

Facebook Twitter Linked-in

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA), Türk Hava Yolları(THY), Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı (TYDTA) ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB)  işbirliğinde Antalya, Isparta ve Burdur’un sebze ve meyvesinin Ortadoğu pazarında tanıtımı, yeni ticari işbirlikleri ile yatırımlar hedefiyle hazırladığı tanıtım turu programı başarıyla tamamlandı. Suudi Arabistan, Kuveyt ve Bahreyn’den STK yöneticileri, firma sahipleri ile yöneticilerinden oluşan 26 kişilik Ortadoğu ticari heyeti, Antalya, Serik ve Isparta’da toptancı haller, gıda kontrol laboratuvarı ile sebze ve meyve ihracatçı ve üretici firmalarını yerinde ziyaret etti. İnceleme ve bilgilenme gezilerinin ardından heyet üyeleri, Antalyalı, Ispartalı ve Burdurlu sektörün temsilcileriyle ikili görüşme (B2B) toplantısında bir araya geldi ve ilk etapta domates, kiraz ile diğer ürünlerle ilgili ticari bağlantı gerçekleştirdi. Gelecek yıllarda ortak yatırım da hedeflediklerini belirten Ortadoğu heyet üyeleri, Batı Akdeniz’de sadece kaliteli çeşitli ürünlerin olduğu değil aynı zamanda sağlıklı meyve ve sebzeler bulunduğunu gördüklerini, sonuç odaklı görüşmeler yaptıklarını ve şimdiden domates ile kiraz alımları olduğunu söyledi.
Tarım ürünlerine yeni pazarlar oluşturma ve tarım sektöründe muhtemel sıkıntılara çözüm bulabilmek amacıyla Ortadoğu pazarı sektörünün aktörlerine yönelik 5 günlük tanıtım programı tamamlandı. Ortadoğu ülkelerinden Suudi Arabistan, Bahreyn ve Kuveyt’den 26 kişilik sebze ve meyve ticari heyeti, BAKA, THY, TYDTA ve BAİB temsilcilerinin eşliğinde inceleme ve bilgilenme amacıyla Antalya, Isparta ve Serik’te toptancı halleri, Antalya Gıda Kontrol Laboratuvarı, firmalar ve seraları gezdi. Antalya ve bölgenin Türkiye’de tarım ürünlerinin üretimindeki önemli yeri, üretilen meyve ve sebzeler ile miktarları ile ilgili yerinde bilgilendirilen konuk heyet üyeleri, domates, kiraz, biber, salatalık, karpuz, kavun ve erik gibi ürünlerin paketleme çalışmalarını yerinde görüp çoğu ürünün de tadına bakarken, ilk günlerde bağlantılar da yaptı. Ortadoğu ticari heyet üyeleri, bir gün de Isparta’da faaliyet gösteren firmaları ziyaret ederek yerinde bilgilendi. Isparta Ticaret Borsası’nın rehberliğinde Eğirdir’deki elma, kiraz gibi tarımsal ürünleri işleyen, yetiştiren firmaları yerinde ziyaret etti. Kiraz ve elmanın tadına bakan, bol bol fotoğraf da çeken konuk heyet üyeleri, gelecekte büyük miktarda ürün almak istediklerini belirterek firmada bunun potansiyelini görmenin memnuniyetini yaşadıklarını söyledi.
İKİLİ GÖRÜŞMELER VE BAĞLANTILAR
Ortadoğu ticari heyeti, Antalya, Isparta ve Burdur’dan sektörün temsilcileri ile ikili görüşme (B2B) toplantısında biraraya gelerek gün boyu yeni bağlantı ve işbirliği fırsatları aradı. 200’den fazla ikili görüşme gerçekleşen toplantıya katılan yerli firma yetkilileri, önemli bağlantı ve anlaşmalar yaptıklarını ifade etti. Antalya Toplancı Hali’nde faaliyet gösteren Doruk Firması’nın yetkilisi Ahmet Çalışkan, “Olumlu görüşmeler oldu. İlk gün 2 firma ile görüşmemizde anlaşmayı sağladık, muhtemelen önümüzdeki hafta domates yüklemesi yapacağız. Kirazla ilgili bir takım görüşmeler yaptık. Sezonun bizim açımızdan bitme noktasında olmasına rağmen onların ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde fiyatlarımız makul seviyede geldiği için daha fazla yükleme yapabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.
Isparta Eğirdir’de faaliyet gösteren Gülbudak Firması Mali İşler Müdürü Yaşar Güven Ateş ise, “BAKA ve THY’nin düzenlediği programda ikili görüşmeler ile ticaret hacmimizin büyümesini amaçladık. Günboyu süren görüşmelerde 26 şirketle görüşmeler yaptık. Görüşmelerden faydalı sonuçlar çıkaracağımızı umuyoruz. Bölgemize yapılacak ziyaretlerde de bu durumu pekiştirmek istiyoruz. Kendileri de ticareti artırmak istiyorlar. Yeni anlaşmalar yapılması gibi konularda gerekli adımlar atıldı. Bağlantı konusunda somut olabilecek iki firma ile gözüküyor. Ağırlıklı talepleri Suudi Arabistan’da bahçe kurulması ve yatırımların gerçekleşmesi oldu kapasitemizi gördükleri için elma alımı yapmak istediklerini belirtiler, bir iki firma ile yeni sezonda sonuca ulaşacağız” diye konuştu.
2 MİLYAR DOLARLIK ALIM
Antalya ve Isparta’nın tarım ürünlerindeki potansiyelini yerinde gören Ortadoğu ticari heyet üyeleri, değerlendirme toplantısında; Türkiye’de kurumların uyumluluğu, Büyükelçilik, BAKA, THY, Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve devlet erkanının birarada çalışmasından etkilenip bunu takdir ettiklerini ifade etti. Suudi Arabistan’ın yıllık 1.3 milyon ton meyve ve 900 bin ton da sebze olmak üzere 2 milyar dolarlık sebze ve meyve alımı yaptığı bilgisini veren Riyad’ta büyük bir firmanın Satın Alma Müdürü Samir Elsayed Mohamed Abouelmaaty, “Türkiye’nin payının ise meyvede yüzde 8 sebzede ise yüzde 3. Bu çok az, bunu yükseltmek için çaba içinde olacağız bu program başlangıç olacak. Müslüman devletler olarak Türkiye’den alışveriş yapmamız dini sorumluluğumuzdur” diye konuştu.  
Heyet adına değerlendirmede bulunan Suudi Arabistan Sebze Meyve Dış Ticaret Komite Başkanı Sehaım Saeed Al-Ghamdi, “Antalya çok düzenli bir il. Meyve sebze hallerini, üretim alanlarını gezdiğimizde pazarımıza hitap edecek potansiyel bir market olduğunu gördük. Aynı zamanda THY’nin kargo konusunda sağlayacakları kolaylıkları dikkatle izledik bunların hepsinin çok fazla dönüşü olacak inşallah. Programda katkısı olan BAKA, Başkanlık Yatırım ve Tanıtım Ajansı, THY ile tüm kuruluşlara teşekkür ediyoruz çok yararlı görüşmeler yaptık” dedi.
Cidde Ticaret Odası Dış İlişkiler Başkanı Mobarak Alseraj ise değerlendirmesinde şöyle dedi: “Nisan ayında Suudi Arabistan Kralı Selman’ın Ankara ve İstanbul ziyaretinin ardından iki ülke arasında güzel gelişen siyasi gelişmelerin ticarete yansımasının en güzel örneğidir. Özellikle iki ülke arasında yatırım ve ticaretin gelişmesi açısından bu tip organizasyonlar çok faydalı. Antalya ve bölge yalnız sebze meyve üretimi değil aynı zamanda sağlıklı sebze ve meyvede çok önde olduğunu görüldü. Ambalajlama ve işleme şekilleri çok uygun. Ticaret, çok kısa zamanda birlikte yatırımlara dönüşüp üretimlerin başlayacağının habercisidir.”
Başbakanlık Yatırım ve Tanıtım Ajansı Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ülkeleri (MENA ülkeleri) Temsilcisi Mustafa Göksu ise, “Suudi Arabistan, Bahreyn ve Kuveyt’ten meyve sebze ithalatçılarını topladık. Antalya’da Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımız ile meyve sebze ile ilgili tüm kurumları biraraya getirerek bu organizasyonu başarıyla yaptık.  Ayrılmaz ortağımız THY de bizlere çok yardımcı oldu. Meyve sebze üretimini yakından görüp Antalya’nın bu konudaki gelişmişliğini anlamış oldular. İkili görüşmelerde birkaç tane alışveriş oldu. İnşallah bu alışverişlerin ileride yatırıma dönüşeceği ki; bu gelenlerin bir çoğu sadece meyve sebze alıcısı değil yurtdışında bu konuda yatırımı olan insanlar. Program, önce alışveriş daha sonra yatırıma dönüşecek ve iki ülke arasında ticaret ile yatırımların artmasına vesile olacaktır” dedi.
Batı Akdeniz’in potansiyelinin taleplerine cevap verebilecek olduğu, gelecekte ticaret ve yatırımlar gerçekleşeceği ifade eden Ortadoğu ticari heyet üyeleri, ülkelerine dönmek üzere Antalya’dan İstanbul’a uçtu. 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —