Tarih: 06.02.2020 13:34
Milletvekili Aylin Cesur;
Sütçüler’in
Kabusu’na
El Attı
Milletvekili Dr. Aylin Cesur, Isparta-Sütçüler’in son dönemde kabusu haline gelen, insan sağlığına ve çevreye zarar veren maden ocakları ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi verdi.
İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, Yeşil Sütçüler’in doğasının yok edilmemesi, “Sütçüler Kekiği”nin, “Ardıç Kuşları”nın , “Yılkı Atları”nın yok olmaması, bölge halkının sağlık yaşaması için alınması gerektiği halde alınmayan tedbirleri Çevre ve Şehircilik Bakanı’na sordu.
Isparta ilinin tabii güzellikleriyle ülkemiz adına önemli bir turizm potansiyeli taşıdığını belirten Cesur; son yıllarda il sınırları içinde açılan çok sayıdaki mermer/taş maden ocaklarının faaliyetleriyle orman, tarım alanları üzerindeki çevresel zararları herkesçe gözlemlenir olduğunu, bu durumun yöre halkı tarafından endişeyle karşılandığını ve ruhsatsız olduğu tespit edilen çok sayıda mermer ocağının verdiği zararın ve oralarda iş ve işçi sağlığını da tehlikeye atacak şekilde çalışan meşakkatli işçilerin, personelin ve yöre insanının devlete karşı saygısını zedelediğini de belirtti.
İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, Sütçüler’in muhteşem coğrafyasında birbirinden güzel ve harikulade tarih, kültür ve doğanın izlerini görmek mümkün olduğunun altını çizerek; zengin coğrafyasında endemik bitki gözlemciliği, foto safari, dağ yürüyüşü, oryantiring, dağcılık, jeep safari, su sporları, yayla, kamp-karavan ve av turizmi gibi birçok spor dalına ev sahipliği yapan güzel ilçemizin çehresini korumak adına gerekli önlemlerin alınması ve bu katliama bir an evvel son verilmesi için Bakan Murat Kurum’u detaylı olarak sorduğu sorularla göreve çağırdı.
İşte Milletvekili Dr. Aylin Cesur’un vermiş olduğu soru önergesi:
Isparta ili tabii güzellikleriyle ülkemiz adına önemli bir turizm potansiyeli taşımaktadır.
Son yıllarda bu il sınırları içinde açılan çok sayıdaki mermer/taş maden ocaklarının faaliyetleriyle orman, tarım alanları üzerindeki çevresel zararları herkesçe gözlemlenir olmuştur. Bu durum yöre halkı tarafından endişeyle karşılanmakta, yöre insanının devlete karşı saygısını zedelemektedir.
1- İsparta ilinde son 10 yılda yıllar itibariyle kaç mermer/taş maden ocağına ÇED izni verilmiştir. ÇED izni alan firmaların isimleri/unvanları nedir?
2- Sütçüler ilçemiz hudutları içinde, faaliyet gösteren ne kadar mermer ocağı vardır?
3- Sütçüler ilçemiz hudutları içinde, ruhsatlandırılmış ne kadar mermer ocağı vardır?
4- İsparta ilindeki mermer ocakları bakanlığınızın denetim birimlerince denetlenmekte midir? Son 10 yılda bu ocaklar nezdinde bakanlığınız denetim birimlerince yapılan denetimlerin firmalar ve yıllar itibariyle dökümü nedir? Denetimler sonucunda verilen cezaların konusu, nevi (varsa parasal değerin miktarıyla) ile birlikte dökümü nedir?
5- Sütçüler ilçemiz hudutları içinde, doğayı tahrip edip, rehabilite edilmeden terk edilen kaç tane ocak vardır?
Bu illerde faaliyetleri sona eren taş ocaklarını alanlarında eski hale getirme ve çevresel zararın giderilmesi adına firmaların gerekli sorumluluklarını yerine getirip getirmediği takip edilmiş midir? Takip edilmişse çevresel etkinin giderilmesi adına bu alanların son durumu nedir?
6- Yüksek tonajlı kamyonlar asfaltları bozmaktadır. Kamunun katlandığı bu zarar nasıl tazmin edilmektedir?
7- Sütçüler ilçemiz hudutları içinde, açılmak için sırada bekleyen (Ön arama- genel arama) kaç ocak vardır?
8- Sütçüler ilçemiz hudutları içinde, ihale edilecek ne kadar saha vardır?
9- Söz konusu yörede yüzlerce yılda zor koşullarda oluşan sedir ve karaçam ormanlarına ve özellikle koruma altındaki, kesilmesi yasak olan ardıç ormanlarının içine açılmak istenen maden taş ocakları için ‘ÇED raporu gerekli değildir’ şeklinde rapor verilmiş midir? Verildi ise bu rapor gözden geçirilecek midir? Mermer ocağı açmak için, koruma altında bulunan ardıç ağaçlarını kesmek ne kadar doğrudur? Bu ağaçlarda yaşayan yine koruma altında bulunan “Ardıç Kuşları” ne olacaktır?
10- Sütçüler ilçemiz hudutları içinde yetişen, kontrollü şekilde köylüler tarafından toplanan ve kırsal kesimdeki köylülerin tek geçim kaynağı olan, arıların bal aldığı ve literatüre “Sütçüler Kekiği” olarak geçen bu kekiğin mermer ocaklarından etkilenmemesi için ne önlem alınmaktadır?
11- Bölgemizde tarımı hızla gelişen lavanta ekimi ve hasadı mermer ocaklarından yayılan tozdan ne oranda etkilenmektedir. Bir çalışma yapılmış mıdır?
12- Bir taraftan hayvancılık ve arıcılık faaliyeti desteklenirken, yaylalarda açılan ocaklarla hayvanların otlanma alanlarının yok edilmesi çelişki değil midir?
13- Turizm yönünden özellik arz eden Pisiada-Adada antik kentinin hemen dibine hangi gerekçe ile mermer ocağı ruhsatı verilmektedir?
14- Turizm yönünden özel, Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, St.Paul Yolu ve Köprülü Kanyon yakınında, çevresinde ne kadar ocağa izin verilmiştir?
15- Yeniköy-Kuzca/Kızılova ve Beydili/Sanlı bölgesinde yaşayan “Yılkı Atları” için bir önlem alınmış mıdır?
16- Tabiat varlıkları (Fosiller) ve bu ilçemizde (Müezzinler, Hacıaliler, Beydili Köylerinde) bulunan ve literatüre giren 150 Milyon yıldır var olan “Apollon Kelebeği”nin yok olmaması için ne tür önlemler alınmıştır?
17- Dağcılık, traking sporları ve yayla turizmi bakımından bir değer olan ve doğal varlık ve güzellikleriyle önem arz eden Yazılı Kanyon Tabiat Parkı havzasında maden arama ruhsatı verildiği kamuoyuna yansımıştır. Bu bölgenin korunması adına ne tür tedbirler alacaksınız veya aldınız?
18- Sütçüler, merkezde TOKÎ konutlarına 200 m mesafede ve ağaç dikme seferberliğinde binlerce ağaç dikilen alanda hangi gerekçe ile ocak açılmasına izin verilmektedir?
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —