Mimarlar Odası Başkanı Ataseven: Hizmetlerinizden ve Projelerinizden Memnunuz

Mimarlar Odası Başkanı Ataseven:  Hizmetlerinizden ve  Projelerinizden Memnunuz

Mimarlar Odası Başkanı Ataseven: Hizmetlerinizden ve Projelerinizden Memnunuz

Mimarlar Odası Isparta İl Temsilcisi Caner Ataseven, yönetim kurulu üyeleri ve Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Seda Şimşek, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’i ziyaret etti. 

Ziyarette Başkan Başdeğirmen’e SDÜ Mimarlık Fakültesi ile Mimarlar Odası Isparta İl Temsilciği işbirliğinde hazırlanan “Isparta’nın 1950 Sonrası Çağdaş Yapıları” kitabı hediye edildi. Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mimarlık Fakültesi ile Mimarlar Odası Isparta İl Temsilciği işbirliğinde “Isparta’nın 1950 Sonrası Çağdaş Yapıları” kitabı hazırlandı. Mimarlar Odası Isparta İl Temsilcisi Caner Ataseven, yönetim kurulu üyeleri Barış Girit ve Ünal Çağlar, SDÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Seda Şimşek ile birlikte Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’i ziyaret ederek, Isparta’nın modern mimarlık mirasını ele alan, 1950’den 1980 yılına kadar şehir merkezindeki farklı fonksiyonlara sahip çağdaş yapıların makale ve envanterini içeren eseri hediye etti. 

Isparta’nın 1950 Sonrası Çağdaş Yapıları kitabıyla ilgili bilgiler aktaran Mimarlar Odası Isparta İl Temsilcisi Caner Ataseven, kitabın 2 yılda hazırlandığını ve öğrencilerin de kitap için çok emek verdiğini dile getirdi. Kitabın kendilerini Isparta’da çocukluklarına ve gençliklerine götürdüğünü ifade eden Ataseven, “Şehrimizde 1950 yılı ve öncesi çok tescilli binamız var. Bunlar zaten koruma altında. Yıkılsa da yakılsa da yerine aynısı yapılmak zorunda. Yerine kat karşılığı müteahhide verip yapamıyorsunuz. 

Bu kitaptaki tarihi yapıların hepsi tescilsiz, koruma altında değil. Hızla dönüşüyor. Bunlar hızla dönüşüyor, kat karşılığı veya farklı şekilde dönüşüme uğruyor. Yakında belki Isparta’nın geçmişine ait mimariden örnekler göremeyeceğiz. İlimize farklı illerden gelen misafirler bazı yapıları gördüklerinde şehirlerinde olmadığını söylüyor. Ama şu anda kullanılan mimari hemen hemen her yerde aynı. Bu açıdan kitapta envanterini çıkarmak şehrimiz açısında çok faydalı oldu. Çünkü belki çoğunu sonra göremeyeceğiz. Ayrıca bugüne kadar Mimarlık Fakültesi ve Mimarlar Odası ile şehrimizde böyle bir çalışma yapılmamıştı. 

Bu anlamda da çok mutluyuz. Böyle bir eseri Isparta’mıza sağladığımız için akademisyenlerimize ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in icraatları, faaliyetleri ve projelerinden memnun olduklarına değinen Caner Ataseven, eserlerin değerinin ortaya çıktıkça anlaşıldığını söyledi. Ataseven, “Başta bazı şeylere önyargılı yaklaşmıştık. Fakat sonuç ortaya çıktıkça, güzel eserlerin ortaya çıktığını görünce en başta şahsım adına hizmetlerinizden ve projelerinizden memnunum. Her ortamda ifade ediyorum ama bunu ilk kez size söylüyorum. Hizmetleriniz için teşekkür ederiz” ifadelerinde bulundu. SDÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Seda Şimşek, 1950 Sonrası Çağdaş Yapıları kitabı için Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in fikrinin ve desteğinin olmasının önemine değindi. Isparta’da milattan önceki dönemden bu döneme kadar birçok yapı grubunu, yapı stokunu görebildiklerini ifade eden Doç. Dr. Seda Şimşek, “Isparta milattan önce bugüne hangi yönetim değişiklikleriyle oldu, hangi toplumlara ev sahipliği yaptı, bunları okuyabiliyoruz. 

Ama içerisinde bulunduğumuz dönemdeki yapıları hızlıca koruma altına almazsak ya da belgelemezsek 100 yıl sonra belki bu döneme ait hiçbir şey kalmayacak ve bu dönemi gözlemleyemeyeceğiz. Bunun farkında olmak önemliydi ve bu konuda üniversite olarak bunun bilincindeydik. Bu dönem şanslıyız bu dönem bunun bilincinde olan bir Mimarlar Odası yönetimiyleyiz. Sağ olsunlar bu konuda bize destek oldular. Bu yapıları belgelemek adına ortak güzel bir çalışma yaptık. Eserin farkındalık oluşturacak olması bizim için çok kıymetli. Sizlere ve Mimarlar Odası’na teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ünal Çağlar da Halı Sarayının inşaat sürecinden bahsetti. Halı Sarayı’nın temelinin dönemin Başbakanı Merhum 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atıldığını dile getiren Çağlar, “Temel atılırken dönemin Belediye Başkanı Fuar Uyar, Süleyman beyin kulağına bir şeyler söyledi. 

Süleyman bey eline mikrofonu aldı, Demir Çelik Fabrikaları Genel Müdürüne ‘Belediye Başkanımız buranın ödeneğinin 1 lira olduğunu söylüyor, demir yok bu inşaat nasıl yapılacak’ diyor. Genel Müdür ‘Emriniz olur’ diyor ve 10 gün içerisinde buraya dünyanın demiri indi. Demirin parası müteahhidin parasından peyderpey kesilerek Demir Çelik Fabrikaları Genel Müdürlüğüne gönderildi. Benim mezuniyetimin birinci veya ikinci yılıydı. Böyle bir anı yaşadık. Halı Sarayımızda herkesin emeği ve katkısı var. Sizlerin de var, sizler şehrimizin yetiştirdiği iş insanlarından biriyken Belediye Başkanı oldunuz, şehrin emini oldunuz. Sizlerin de birçok hatırası var. Bu benim için çok önemli bir hatıraydı, her fırsatta bunu anlatıyorum, bununla da gurur duyuyorum” dedi. Isparta’da taş üstüne taş koyacak herkesle paydaş olabileceklerini kaydeden Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Barış Girit, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in her zaman desteğini gördüklerini söyledi.

Girit, “Bizim için kurum olarak ulaşılabilir olmanız çok değerli. Mimarlar olarak belediyede çalışan mimar arkadaşlarımızla bile görüşemediğimiz bir dönemden belediye başkanı ile çok rahat görüşebilir bir döneme geçiş yaptık. STK’lar ve odalarla olan ilişkiniz, makam gözetmeksizin vatandaşla olan ilişkiniz bizim için çok değerli. Biz artık bir şey olduğu zaman Şükrü Başkanımızı bir arayalım, yanına gidelim, kendisinin fikrini alalım dediğimizde çok rahat karşılık ve kapıyı açık bulabiliyoruz. Diyalog şansımız çok yüksek. Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde sizinle telefonla görüşmemiz belki 100’ü geçmiştir. Bir kedi sakatlanmış oğlumun arkadaşı sizi aramış. Kedi sakatlandığı zaman belediye başkanını arayacak kadar insanlar size kendisini yakın görüyor. Bu çok değerli. Şimdiye kadar Türkiye bürokrasisinde vatandaş açısından bu kadar rahat ulaşılabilir bir yönetim görmedim. Isparta’da iyi belediye başkanı olmak çok kolay. Seçmenin yüzde 90’ı için su aksın, çöpü toplansın, yol ulaşılabilsin yeter. Ama rutin belediyeciliğin ötesinde belediye başkanına gittim, derdimi anlattım. Oğlumun saçını okşadı, babamın elini öptü, hastamı ziyarete gitti, düğünüme katıldı. Bu işin teknik olmayan duygusal boyutu özellikle Türk milleti için çok daha kıymetli. Siz bunu son derece doğru başardınız. Bu gayretle yapılacak bir başarı değil, içten geldiği çok belli. İnşallah bundan sonraki süreçte de biz yeni seçim atlattık 2 yıl daha buradayız. 

Siz de inşallah 5 sene daha burada olursanız aynı diyalogları sürdürmeyi hem oda, hem mimar hem de vatandaş olarak isteriz. Bu durum bizim için çok değerli” görüşlerinde bulundu. Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, SDÜ Mimarlık Fakültesi ve Mimarlar Odası Isparta İl Temsilciliği işbirliğinde hazırlanan Isparta’nın 1950 Sonrası Çağdaş Yapıları kitabının hazırlanmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti. Bu tür çalışmaların kendileri için çok değerli olduğuna değinen Başkan Başdeğirmen, “Bizler geçmişimizi unutursak geleceğimize yön veremeyiz. Önce geçmişimizi bilmemiz lazım. Her birim kendine göre geçmişte olan bağı araştırarak bir şeyler yaparsa daha güzel işler ortaya çıkabiliyor ve bizler de belli bir yaştan sonra nostaljiyi çok seviyoruz. Bu kitaba baktığım zaman bazı köşe binaları gördüm, bazı binaların ön kaplamalarını gördüm. Eğer biz geçmişten bir şeyler göremezsek gelecekteki yeniliklerimize yorum yapamayız. Bu değerli bir kitap olmuş. Akademik ve hizmet anlamında harika bir iş çıkmış. Emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ederim. Akademisyenlerimize de selamlarımı iletirseniz memnun olurum. Burada hepimizin gayreti şehrimiz. Şehrimizde en iyiyi, en güzeli nasıl yapabiliriz, nasıl faydalı olabiliriz. Mimarlar Odası olarak şehrimizin mimariyle ilgili konularda ön planda olmanız gerekir. Bu işte icra başı olarak belediye ile olan ilişkileriniz çok önemli. 

Eğer anlaşamadığınız konularda birbirinizden ayrılıp, birbirinize yaklaşamıyorsanız kaybeden Isparta olur. Her konuda birbirinizle anlaşabilirseniz kazanan Isparta olur. Dediğiniz gibi 5 yıllık görev süremizde çok zor zamanlar yaşadık. Eserler ortaya çıkmaya başladı dediğiniz zaman son 1,5 yıl içerisinde her şey ortaya çıkmaya başladı. Sizler bunu fark ettikçe Isparta’nın ne kadar güzel bir şekilde yaşanabilir bir il olduğunu görüyoruz. Pandemi gibi zorlu dönemlerimiz oldu. Bu zorlu dönemlerden geçmişken Mimarlar Odası olarak ‘eserlerinizi beğeniyoruz’ demenizden memnuniyet duydum. Hem zor dönemleri aştık hem de şehrimize çok güzel hizmetler yaptık. Doğruyu görmek, yapılanı bilmek, güzel olanı takdir etmekten güzel başka bir şey olamaz. Bizde yapılanları gördükçe daha istekli oluyoruz. İnşallah güzel hizmetleri hep beraber yapalım, bu konuda birbirimize destek olalım” dedi.