Mimarlar Odası Başkanı Caner Ataseven; Ispartalıların Canı Can Değil Mi?

Mimarlar Odası Başkanı Caner Ataseven;  Ispartalıların Canı Can Değil Mi?

Mimarlar Odası Başkanı Caner Ataseven; Ispartalıların Canı Can Değil Mi?

Mimarlar Odası Isparta Temsilciliği Başkanı Caner Ataseven, kentsel dönüşümde Bakanlığın başlattığı ‘Yarısı Bizden’ kampanyasının sadece İstanbul’u kapsamasına tepki göstererek; “Ispartalıların canı can değil mi?” diye sordu. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İstanbul ilini kapsayan ‘Yarısı Bizden’ Kentsel Dönüşüm Desteği konusundaki karar Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak, söz konusu karar diğer illerden büyük tepki çekti. 

ATASEVEN; “NEDEN SADECE İSTANBUL?”

Karara tepki gösteren illerden birisi de Isparta oldu. Mimarlar Odası Isparta Temsilciliği Başkanı Caner Ataseven, kentsel dönüşümde Bakanlığın başlattığı ‘Yarısı Bizden’ kampanyasının sadece İstanbul’u kapsamasına tepki göstererek; “Ispartalıların canı can değil mi?” diye sordu. Başkan Ataseven, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Haberlerde duyan Ispartalı hemşerilerimiz sık sık bize soruyor; “Basında gördüm, Bakan açıkladı, harika bir kampanya, biz de faydalanmak istiyoruz. Eski ve depreme dayanıksız binamız için hemen başvuralım, nereye başvuracağız?” Maalesef sadece İstanbul için geçerli deyince vatandaşımızın hevesi kursağında kalıyor. “İstanbul’daki insanın canı değerli de biz Ispartalılarınki değil mi?” diye soranlar oluyor. Ataseven, kentsel dönüşümde Isparta'da da 6306 sayılı kanun çıktığından beri 11 yılda yaklaşık 1200’e yakın binada inceleme yapıldığını belirterek, yılda 120 binaya tekabül eden bu rakamın çok düşük olduğunu, bu hızla gidersek depreme yetişemeyeceğimizi ifade etti. 

“VATANDAŞLARIMIZ DEPREMDEN KORKUYOR 

FAKAT NE YAPACAĞINI BİLEMİYOR”

Ataseven sözlerine şöyle devam etti: “Isparta’da 1914 yılından bu yana büyük yıkıcı deprem felaketi yaşanmadı. Biz de Maraş, Hatay gibi yıkıcı deprem bekleyen birinci derece risk altındaki illerden biriyiz. Vatandaşımız da depremden korkuyor fakat ne yapacağını bilemiyor. Ekonomik şartlar dönüşüme müsaade etmiyor. Maraş merkezli depremlerden sonra Isparta ilinde yüzlerce site deprem performans analizi yaptırmak için başvurdu, fakat bir tanesi bile yaptırmadı. Vatandaş “ya evim depreme dayanıksız çıkarsa, ne yapacağım?” endişesiyle vazgeçiyor. Oysa İstanbul’a sağlanan cazip şartları ilimize de uygulansa dönüşüme talep oldukça artacaktır. Isparta halkımız cazip teşvik ve destekler beklemektedir.”

“KAMPANYA İYİ DE ISPARTA

NEDEN KAMPANYADA YOK?” 

Barınma ihtiyacı olan Isparta’lı hemşerilerimiz yeni, konforlu ve sağlam ev satın almak istiyorlar fakat bir süredir gerek kredi faizlerinin çok yüksek olması, gerek bankaların herkese kredi vermek istememesi veya çok düşük miktarda vermesi nedenleriyle krediye ulaşamamakta ve eski çürük evlerinde ikamet etmeye devam etmek zorunda kalmaktadırlar. Günümüzde müteahhitlerimizden en çok duyduğumuz cümlelerin başında ise “artık evleri satamadıkları, soran bile olmadığı” gelmektedir. Zaten TÜİK’in konut satış istatistikleri de son 1 yılda konut satışlarının oldukça düştüğünü göstermektedir. Sadece İstanbul'a özel! "Yarısı bizden kampanyası" 2 gün önce resmi gazetede yayınlandı. Devlet riskli evini dönüştürmek isteyen vatandaşa 700 bin lira hibe, 700 bin lira düşük faizli ve ödeme kolaylığı olan kredi, 100bin TL taşıma yardımı verecek.

TC Anayasası 10. Madde (Eşitlik İlkesi): "Devlet organları ve idare makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır." Isparta, Burdur gibi birçok il de 1. derece deprem bölgesindedir ve İstanbul gibi yıkıcı deprem beklemektedirler. Anadolu kentlerinde yaşayan halk da bu ülkenin vatandaşıdır, vergi vermektedirler ve aynı yaşam hakkına sahiptirler. Sadece İstanbul'a özel uygulanan bu kamu hizmeti anayasamızın eşitlik ilkesine aykırıdır!

“ISPARTA’NIN BİRİNCİ DERECE DEPREM 

BÖLGESİNDE OLDUĞUNU HATIRLATMAK İSTERİZ” 

Bu kampanyanın sadece İstanbul'u kapsamasını doğru bulmuyoruz. Isparta halkı da 1. derece deprem bölgesinde yaşıyor ve riskli evlerinde mecburen yaşamaya devam etmek zorunda kalıyor. Evin maliyetinin yarısının devletten karşılandığı bu kampanya ile birçok Ispartalı vatandaşımız da eski evini dönüştürebilir, bir çok insanımız ekonomik ödeme konforuyla ev sahibi olabilir. Bu da sektörü hızlandırdığı gibi birçok iş alanına iş imkanı demektir. Mükemmel bir kampanya, seçim öncesi kamuoyu oluşturursak belki Isparta gibi 1. derece deprem bölgelerini de dahil ederler. En riskli Anadolu illeri olarak tek ses olarak kamuoyu oluşturmamız lazım. Halk talep etmezse hiçbir şey elde edemez, edemiyor. Hak verilmez alınır” dedi. 

“BU KONUYU GÜNDEMDE 

TUTMAYA DEVAM EDECEĞİZ” 

Mimarlar Odası Isparta Temsilciliği Başkanı Caner Ataseven, her ne kadar Ispartalıların çoğunun bunu talep etmese de ve kendilerine destek vermese de Mimarlar Odası olarak mağdur durumda olan Ispartalıların bu konuyu gündemde tutmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi. 

İŞTE RESMİ GAZETEDE YAYINLANAN O KARAR;