Balıkçılıkta kullanılan misina ağlarının kullanımının yasaklandığını hatırlatan CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır, bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Faruk Çelik tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi verdi.
CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır, balıkçılık avlanmasıyla ilgili yaşanan sorunları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Faruk Çelik’e aktardı. Misina ağlarının yasaklandığını belirten Bakır, bu durumun zor şartlarda geçinen balıkçılara darbe vurduğunu söyledi. Bakır, sorunları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Faruk Çelik tarafından cevaplanması istemiyle şu soru önergesini verdi: “Batı Akdeniz’ de yer alan ilimizin içinde bulunduğu bölge aynı zamanda göl sayısının fazlalığından dolayı Göller yöresi olarak adlandırılmaktadır. Bu göllerimizden Eğirdir ve Beyşehir göllerinde küçük balıkçılarımız yıllardır avlanarak yaşamlarına devam etmektedirler. Ancak birçok sorunla uğraşan ve geçim derdindeki bu vatandaşlarımızın en büyük sıkıntısı yasaklanan misina ağlardır. 3/1 Ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğin 45. Maddesinin 22. Bendinde misina (monofilament) ağların kullanımı yasaklanmıştır.
Özellikle iç sularımızda kullanılan bu uzatma ağları, balık avcılığında kullanılan av araçlarının %95’ ini oluşturmaktadır. Bu misina ağların yapısından dolayı çevreye zarar verdiği öne sürülerek, geçimini balıkçılıkla sürdüren birçok vatandaşın ağları toplanmış ve bu vatandaşlarımız büyük maddi zarara uğramışlardır. Zaten zor şartlarda geçimini sürdüren bu vatandaşlarımızın 15-20 bin Türk Lirası değerindeki ağlarının toplanması kendilerine büyük darbe vurmuştur. Tabi ki bu konuda çevre ve doğa hassasiyetleri üst düzeyde olmalıdır. Bu noktada herhangi bir kuşku yoktur. Ancak küçük balıkçılar bu yeni mevzuata henüz hazırlanamamışken böyle bir karar alınması büyük sıkıntılar yaratmıştır. Satışı serbest ancak kullanımı yasak olan misina ağların yerine kullanılan yada kullanılması istenilen iplik ağlarda çok kısa sürede kirlenmektedir. Temizliği çamaşır suyu ve benzeri bir takım kimyasallarla yapılan ip ağlar göllerimizi daha çok tehdit etmektedir. Son yıllarda ilgili kurumlarca yapılan çalışmalarda asıl sorunun balık ağlarındaki göz açıklığı olduğu tespit edilmiştir. Balıkçıların bu konuda eğitilmesi son derece önemlidir. Küçük boyda yakalanan balıklar, göllerdeki balık popülasyonu ve ekolojik denge açısından ciddi sorun teşkil etmektedir. Dolayısıyla monofilament (misina) uzatma ağlarının yasaklanması yerine, balık stok izleme çalışmalarının daha sık yapılarak popülasyonun boyca dağılımına uygun göz genişliğindeki ağlarla avcılığa izin verilmelidir. İç sularımız için en sağlıklı, en ekonomik, en verimli ve en seçici av aracı misina olarak tabir ettiğimiz monofilament malzemeden yapılmış uzatma ağlardır.Hem bölgemizde hem de balıkçılıkla geçimini sürdüren birçok ilimizde büyük bir sorun haline gelen bu konuya ilişkin sorularım şunlardır;
1-) Bu yasak tebliğ edilmeden önce küçük balıkçıların karşılaşabileceği sorunlar göz önünde bulundurulmuş mudur?
2-) İlgili tebliğ devam edecek midir? Ya da 2016 yılı içerisinde bu konuda yeni bir çalışma yapılacak mıdır? Hazırlanacak yeni tebliğde misina ağların kullanımını serbest bırakmayı düşünüyor musunuz?
3-) Yasağa konu olan misina ağların kullanımının yasak, satışının serbest olması hususunda ne düşünmektesiniz?
4-) İlgili tebliğ şayet yürürlükte kalacak ise balıkçıların ellerinde kalan ağların tüketilmesi için ek süre verecek misiniz?
5-) 12 balıkçılık kooperatifinin ortak imzasıyla, uzman görüşü de eklenerek tarafınıza gönderdikleri misina ağların serbest bırakılmasına ilişkin talepleri konusunda ne düşünüyorsunuz?
6-)Endüstriyel balıkçılığı kontrol altına almak yerine, sürekli kıyı balıkçısı aleyhine değişen balıkçılık mevzuatı hakkında görüşleriniz nelerdir?”