İl İstihdam Kurulu, 2016 yılının ilk toplantısını dün Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleştirdi. Toplantıya Vali Yardımcısı Ümit Şeref Kayacan, İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, Milli Eğitim İl Müdürü İlyas Can, Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Recep Erdem ve kuruldaki kurum temsilcileri katıldı.
Toplantının açış konuşmasını yapan İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, İl İstihdam Kurulu’nun Isparta’da işsizliğe çözüm arayan ve kurumun en üst kurullarından bir tanesi olduğunu dile getirdi. Ergin, “Daha önce Milli Eğitim Müdürlüğü’müzden belirtilen okulların açılıp kapanması gerçekleştirildi. En son toplantıda MYK kanalıyla verilmiş olan önemli 48 meslekle ilgili çalışma yapılması gerekiyordu. Bu çalışmaları yaptık” dedi.
AÇIK İŞ SAYISI HEDEFİ 6 YILDA 1900’DEN 17 BİNE ÇIKTI
İŞKUR’un 2016 yılı hedeflerini anlatan Ergin, şunları söyledi: “Isparta’da 2016 yılında 17 bin açık iş özel sektörden alınması gerekiyor. 2010 yılında hedeflerimiz özel sektörden alınan açık iş sayısı 1900’dü. Bu sayı bugün 17 bin 38’e çıktı. Buradaki amaç her yıl hedefleri gerçekleştirmenin üzerine yüzde 30 gibi bir yeni hedef konulduğunda 6 yıl 7-8 kat artış sağlandı.
7 BİN 276 KİŞİYİ İŞE YERLEŞTİRME HEDEFİMİZ VAR
İşe yerleştirmeye baktığımızda bu yıl ki hedefimiz 7 bin 276. Bunu gerçekleştirme yönünde çaba sarf edeceğiz. 2010 yılında bu hedefimiz bin 11’di. Bu yıl danışmanlık hizmeti 30 bin, özel sektör işyeri ziyaretimiz 4 bin, meslek eğitim kursu sayımızda bin şeklinde hedef belirlenmiştir.”
DOĞUM SONRASI YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ
Öte yandan doğum sonrası kullandırılacak yarım çalışma ödeneği hakkında detayları ilk kez bu kurulda paylaşan Ergin, “Hükümetimizin almış olduğu bir kararla 10.02.2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 6663 sayılı kanunla Gelir Vergisi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun’un 20. Maddesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa Ek Madde 5 Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği eklenmiştir. Aynı kanunun 22.maddesi ile 4857 sayılı kanunun 74’üncü maddesinde değişiklikler yapılmıştır. Doğum sonrası analık hali izni bitiminden itibaren kadın işçi ile 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde birinci doğumda 60 gün(2ay), ikinci doğumda 120 gün(4ay), sonraki doğumlarda ise 180 gün(6ay) süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verileceği, çoğul doğum halinde bu sürelere 30’ar gün ekleneceği, çocuğun engelli doğması halinde bu sürelerin 360 gün olarak uygulanacağı hükmü getirilmiştir.
YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN GÜNLÜK MİKTARI, GÜNLÜK ASGARİ ÜCRETİN BRÜT TUTARI KADAR
Yarım Çalışma Ödeneği: Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar verilen ücretsiz izin süresince 4447 sayılı kanunda belirtilen şartlara haiz olması kaydıyla işçiye ödenen ödenektir. Ödeme Dönemi; Analık hali izninin bittiği tarihi izleyen günden itibaren başlar, belirlenen sürenin bittiği son tarihi geçemez. Yarım Çalışma Ödeneği günlük miktarı; yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadardır. Bu ödemeler damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulamaz.
YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İÇİN ARANAN ŞARTLAR
İşçinin yarım çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için; Hak sahipliğine konu olan çocuğun hayatta olması, yarım çalışmaya başlamış olması, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışmış olması, işçinin adına son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması, doğum ve evlat edinme sonrası analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde İŞKUR birimine doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunması gerekir. “
GÜNLÜK 50 LİRADAN 1300 TL
Diğer taraftan İşbaşı Eğitim Programının 6 aydan 12 aya çıkartıldığını ifade eden İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hükümetimizin belirtmiş olduğu bir karar var. işgücü piyasasına girecek gençlerin 12 ay boyunca ücretleri tarafımızca ödenecek demişti. Bu görev bizlere verilmiş oldu ve kurumumuzca yürütülmektedir. Günlük 50 lira olmak üzere aylık bir işçimize 1300 TL gibi bir ücret ödüyoruz. Şuanda Isparta’da bu programdan yılın ilk 3 ayında 1000 kişi yararlanıyor.
İŞBAŞI 12 AYA ÇIKARTILDI
İşbaşı Eğitiminden yararlanılması için bir işyerinin en az 2 işçisinin olması gerekiyor. Yüzde 10 gibi bir oran var. 100 işçi çalıştıran bir işyerine 10 işçi verebiliyoruz. Esasa amaç burada vasıfsız gençlerimizi iş sahibi yapabilmek. Onların işi yaparak öğrenmelerini sağlamak adına yapılan bir çalışma. Biz bunu çok önemsiyoruz. Şuana kadar toplumda en beğenilen çalışmalarımızdan bir tanesi budur. Bir önceki dönemde 6 aylık olarak uygulanan program işverenler isterlerse bir 6 ay daha uzatabilirler.
28 BİN KİŞİ ŞUANDA İŞKUR’UN KAYITLARINDA İŞ İSTEDİĞİNDE BULUNMAKTADIR
Faaliyetlerimizde bu yılı, geçen yılın ilk 3 ayına göre karşılaştırdığımızda başvuruların yüzde 35 gibi arttığını ancak açık iş ve işe yerleştirmelerde az da olsa düşüşün olduğunu görmekteyiz. Kayıtlı iş gücümüz de azaldı. Geçen yıl 30 bin sayı 28 bine düşmüş durumda. 28 bin kişi şuanda İŞKUR’un kayıtlarında iş istediğinde bulunmaktadır.
İŞBAŞI EĞİTİMDE 770 İŞYERİNDE 967 KİŞİ BU KAPSAMDA ÇALIŞMAKTADIR
Geçen yıl ilk 3 ayda 738 kişiye eğitim vermişken bu yıl 1461 kişi bizim eğitimlerimizden yararlanmış. Detaylara baktığımızda istihdam garantili kurslarımızdan 86, girişimcilikten 154, UMEM projemizden 299, işbaşı eğitim programımızdan 770 işyerinde 967 kişi bu kapsamda çalışmaktadır.
ÖDENEK 20 MİLYON TL ARTTI
Geçen yıl tahsis edilen ödeneğimiz 7 milyon 775 bin lira iken bu yıl 27 milyon 393 bin TL gibi bir ödenek verilmiştir. İlk 3 ayda 6 milyon lira gibi bir harcamayı yaptık.
TOPLUM YARARI PROGRAMINDA İLK 3 AYDA 32 MİLYON GİBİ BİR HARCAMA GERÇEKLEŞTİRMİŞİZ
Toplum Yararına Çalışma Projemiz var. Bu da kurumumuzun yürüttüğü en önemli projelerden bir tanesi. Bu kapsamda geçen yıl 40 milyon lira gibi bir harcama gerçekleştirmişiz. Bu yıl ilk 3 ayda 32 milyon gibi bir harcama gerçekleştirmişiz.”