Tarih: 11.09.2018 09:13
MYRİOKEPHALON MUHAREBESİ NEREDE YAPILDI?
Myriokephalon ismine 1995 yıllarında Eğirdir Gölü’nün tarihi konusundaki araştırmalarda öğrendim... Aradan beş-on yıl sonra Myriokephalon Muharebesi Zaferi kutlamaları Eğirdir Gölü Havzası’nda, Eğirdir- Gelendost da yapıldığını basından izledim..
Myrokefalon Muharebesi günümüzden.842yıl önce 17 Eylül 1176 yapılmış. İlginç olan; ikinci Malazgirt denilen savaşın gününün dahi belli ama; Myriokephalon’un nerede olduğu hala tartışma konusu... Denizli-Çivril bizim der, Uluborlu bizim orada der, Gelendost bu konuda çok iddialı, burası der Konya Valiliği ise bölgenin Konya’da olduğuna dair belgeler olduğunu ;Selçuklu’ya sahip çıkmak ve Anadolu coğrafyasına kattığı değerleri ön plana çıkarmak gerektiğine inanıyoruz der... Kimi “ reklamın kötüsü mü olur memleketimizin reklamı olur, turist gelir, kimi yeri bellidir; Çivril’dir diğerleri kopyalama yapmaktadır der Kimi savaş Çivril tarafında gelen Romalıların Selçuklulardan korkarak savaşmadan alanı terk ettiklerini... Kimi de kardeşim aradan .842 yıl geçmiş nereden çıktı bu Myriokephalon, kimi savaş yapıldığı yerle anılır COĞRAFİ BETİMLEMELER YERİNİN Çivril olduğunu söyler.... diye devam eden ve sonradan hatırlanıp “adeta kıymete” binen Myriokephalon Savaşının 15 temmuz kadar önemli olduğu, 1O5 yıl öncesi olmasına rağmen yeri ve önemi bilinen Malazgirt Savaşı’yla, yapılıp yapılmadığı, yeri tartışma konusu olan fakat günü bilinen yeri tartışmalı savaş !İlginç
“Arkeolojik buluntu; Yazılı kaynaklar Coğrafik betimleme ÇİVRİL’de !Diğerleri kopyalama”
Myriokephalon Muharebesinin kazanıldığı Çivril ilçesi topraklarında yer alan Düzbel civarı ve Küfü Çayı’nın bulunduğu mevkide incelemelerde bulunduklarını bildiren, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kılıç, 1176 yılında yapılan Myriokephalon Muharebesi’nin, Denizli’nin Çivril ilçesinde yapıldığını kaydederek, “Tarihi kaynaklarda geçen arkeolojik buluntuların ve coğrafi betimlemelerin gözden geçirilmesiyle savaşın Çivril ilçesi sınırları içerisinde meydana geldiği artık kesinlik kazandığını. Başkaları bu noktada ne tür iddialarda bulunurlarsa bulunsunlar sadece bunların yaptığı coğrafi bir kopyalamadı” belirtmekte.
KILIÇ ayrıca; Bu savaşın nerede meydana geldiği, kuvvetlerin nerede çarpıştığı, hangi yolları takip ederek savaş alanlarına geldikleri konusu bugün farklı farklı bölgelerden çıkan iddialı seslerle devam etmektedir. Ancak bu iddiaya sahip kişilerin ortaya koymuş oldukları kaynakların ve tarihi kaynaklarda geçen arkeolojik buluntuların ve coğrafi betimlemelerin gözden geçirilmesi suretiyle bu savaşın Çivril ilçesi sınırları içerisinde meydana geldiği artık kesinlik kazanmıştır” dedi. “Niketas’ın kaynaklarında da savaşın Çivril sınırları içinde yapıldığı belirtilmiştir” Çalışmalarda; Yazılı kaynaklar ve arkeolojik bulguları dikkate alırız. Bu noktaları dikkate aldığımızda; bu savaşın Çivril sınırları içerisinde meydana geldiği kesinleştir ve bununda tescili yapılmıştır;.demektedir.
Uzman Ramazan Topraklı'nın çalışması sonucu Myriokephalon Muharebesini Savaşı'nın Isparta'daki Eğirdir Gölü civarında yapıldığına ilişkin yeni bilgi ve belgelere ulaşıldığını. Türk Tarih Kurumu'nun Nisan 2018'de düzenleyeceği çalıştayın ardından savaşın gerçekleştiği yerin KESİN tespitiyle ilgili detaylar kamuoyuna açıklanacak diye belirtmesine rağmen; geçen yıl yapılan çalıştaya katılan uzmanlar detayları yeterli bulmamıştır ve yeri kesinlik kazanamamıştır..
Tarih Prof. B.UMARA’a göre Myriokephalon muharebesinin Çivril sınırları içerisinde gerçekleştiğidir. Aksi durum, Nicetas Khoniates’in eserini Myriokephalon Muharebesinin güzergâhı kaynaklarından çıkarmayı gerektirmektedir.
. Bu alanda bir arkeolojik kazı başlatılabilirse tartışmalara bir nihayet erilebilecektir. Yoksa, artık en önde gelen kaynak metnin bile hiçe sayıldığı bir bilimsel ortamda tartışmaların sona ereceğini beklemek beyhudedir” demektedir...Gelendost ısrarlı ama, belgeler yetersizmiş,
Şu an için; bir çok çalışma ve belge Myriokephalon’un; Eğirdir Gölü’nün kuzey batısında Çivril ilçesi yakınlarındaki Düzbel civarı ve Küfü Çayı’nın bulunduğu alan olduğudur...
Yrd. Doç.Dr. Erol KESİCİ TTKD Eğirdir –Isparta Temsilcisi
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —