Ne yapsak bir yerinden eksik çıkıyor!
SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra kendimize has, kendi kimyamıza uygun bir eğitim sistemine sahip olamadığımızı belirterek, “ İşte bu yüzden ülkemiz her anlamda gelişmekte ve gelişmeye açık ama eğitim konusunda iki ileri bir geri sürekli bir değişim içerisindeyiz. Tam bir gelişim sağlayamıyoruz, ne yapsak bir yerinden eksik çıkıyor” dedi.
Isparta Mesleki Eğitim-Sektör İşbirliği Toplantısı dün öğretmenevinde yapıldı. Toplantıya Isparta’dan İl Milli Eğitim Müdürü Şahan Çöker, Isparta Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Tural, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcı Metin Çelik, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Mehmet Saltan, Isparta Belediye Başkan yardımcısı Akif Aslan, Isparta Vali Yardımcısı Fevzi Güneş ve okul müdürleri ve idareciler katılırken, Ankara’dan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü izleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Yusuf Çidem katılarak, Mesleki Eğitim - İstihdam ilişkisinin güçlendirilmesi ile ilgili Son dönemde Yapılan Kanuni Düzenlemeler ve Uygulamaya Konulan yeniliklerle ilgili sunum yaptı.
TAM BİR GELİŞİM SAĞLAYAMIYORUZ
Toplantının açılışında konuşan SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan “Ülkemiz nüfusuna baktığımız zaman ülkemiz nüfusunun diğer Avrupa ülkeleri ve gelişmiş ülkelere göre çok daha genç bir nüfus olduğunu görüyoruz. Takdir edersiniz ki insana yapılan yatırım en önemli yatırımdır. Yatırım yapacaksınız insana yatırım yapmalısınız. Bu açıdan baktığımızda ve diğer gelişmiş ülkelerde ki eğitim şekillerini incelediğimizde, insanların gençlerin yeteneklerine göre eğitim aldıklarını ve yeteneklerine gelişme gösterdiklerini söyleyebiliriz. Biz tabiî ki Osmanlı döneminde kendimize has bir eğitim sistemine sahiptik. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan sonra kendimize has, kendi kimyamıza uygun bir eğitim sistemine maalesef sahip olamadık. İşte bu yüzden ülkemiz her anlamda gelişmekte ve gelişmeye açık ama eğitim konusunda iki ileri bir geri sürekli bir değişim içerisindeyiz. Tam bir gelişim sağlayamıyoruz, ne yapsak bir yerinden eksik çıkıyor” dedi.
DOKTOR ÇOK CERRAH YOK
SDÜ Rektör Yardımcısı saltan öğrencilerin yeteneğine göre yetiştirilmesinin önemine dikkat çekerek “Bugünkü toplantı beni çok sevindirdi. Çünkü biz gençlerimizi yeteneklerine göre ele alıp o alanlarda yetiştirmeliyiz. Örneğin Milli Eğitim camiası bilecektir, BİLSEM diye bir kurum var. Bu kurum çocukları sınava alıyor ve hangi konuda yeteneklilerse o alanda çocukları eğitime tabi tutuyorlar. Yetenekleri ortaya çıkartmak için ülkemizde bunu ilerleyen safhalarda da yapmak gerekiyor. Örneğin biz üniversitede doktor yetiştiriyoruz. Aileler maddi imkanları yüksek olduğu için veya başka nedenlerle çocukları doktor olsun istiyorlar. Bakıyorsunuz doktor yetiştiriyoruz, çok fazla doktorumuz var ama kimse cerrah olmak istemiyor. Kimse tıp fakültesinin yetenek isteyen alanına gitmek istemiyor. Neden çünkü beklide o çocuğun yeteneği doktorluk alanında değildi. Tıp Fakültesinde TUS’ta en düşük puan beyin cerrahisinde olmasına rağmen, beyin cerrahı çok az çıkıyor” ifadelerini kullandı.
BİR ÜNİVERSİTE, İKİ FAKÜLTE, İKİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ
Eğitimde yapılan düzenlemelerden örnek veren Prof. Dr. Mehmet Saltan “Amerika eğitimlerde geri kalmaya başlamış, 29. Sıraya düşmüş ilkeler arasında ve bir heyet göndermiş Finlandiya’ya siz nasıl yapıyorsunuz? Nasıl eğitim veriyorsunuz? Diye. Bizim üniversitelerimizde Teknik Eğitim Fakülteleri vardı. Ülkemizdeki bazı gelişmeler nedeniyle teknik okullarımız öğretmen istihdam edemediği için biz teknik eğitim fakültelerimizi kapatmak zorunda kaldık. Bu nedenle Teknik Eğitim Fakültelerini kaparak yerine Teknoloji Fakültesi kurduk. Ben inşaat mühendisiyim, mühendislik fakültesi mezunuyum. Mühendislik fakültemizde, inşaat mühendisliği bölümü var. Yine aynı şekilde Teknoloji Fakültesinde de inşaat mühendisliği bölümü var” diye konuştu.
SDÜ BOYACI VE İSKELE KURULUM ELEMANI YETİŞTİRİYOR
SDÜ’nün Sürekli Eğitim Merkezinin kalifiye eleman konusundan inşaat boyacısı ve iskele kurulum elemanı yetiştirilmesi konusunda akreditasyon aldığını belirterek “ Üniversitelerde mesleki eğitimin önemli bir ayağı 5544 sayılı mesleki yeterlilik kurumu kanununa göre tehlikeli mesleklerde mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamaz denilmektedir. Üniversitemizin sürekli eğitim merkezinde şuanda inşaat boyacısı ve iskele kurulum elemanı alanlarında belge verme noktasında Türk Akreditasyon Merkezi tarafından akredite edilmiştir. Ülkemizde iskele kurulum elemanı belgesi verebilen 25, inşaat boyacısı içinse belge verebilen 23 kuruluştan biri SDÜ Sürekli Eğitim Merkezi. Bundan sonrada Sürekli Eğitim Merkezi eğitim veren bir kurum yarine sınav merkezi şeklinde bir çalışma yapacak” dedi.