Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

NEDEN KÜLTÜR MERKEZİ OLMALI…

Erol Kesici'nin yazısıdır...

GÜNDEM 25.10.2017 12:31:00 0
NEDEN KÜLTÜR MERKEZİ OLMALI…
Eğirdir Taş Medresenin sadece Müftülük ve Turizm Danışma Bürosu olarak kullanılacağının bildirilmesi Eğirdir’in Kültürünü belleği olan bu yerin çok geniş anlamlı kullanılmasını engelleyecektir. Eğirdir ve Eğirdir dışında yaşayan bir çok kimsenin isteği TAŞ- DÜNDAR BEY MEDRESESİNİN KÜLTÜR MERKEZİ olmasıdır.. Buranın ne olacağı  hakkında yönetimler bu konuda daha öncelerinde olduğu gibi; kentte yaşayanların fikirlerini sormamış, onarımı tamamlanan yerin sadece Turizm  Yeri ve Müftülük- vakıf kitaplarının satılacağı yer olarak tahsis edilmesi konusunda bilgiler yer almaktadır. Güzel de; bu birimler, KÜLTÜR Merkezinde de birlikte yer alabilir. Taş Medresenin Eğirdir Belediyesinin istekleri görmezden gelinip; buranın EĞİRDİR KÜLTÜR MERKEZİ olmaması…!
NEDİR KÜLTÜR? NEDEN KÜLTÜR MERKEZİ…:
Kültür, bir toplumu oluşturan unsurlar bütünüdür. Kültür; kentin, duyuş ve düşünüş birliğini oluşturan, gelenek durumundaki her türlü yaşayış, düşünce ve sanat varlıklarının topu tarihsel ve toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan her türlü değerlerle bunları kullanmada, sonraki kuşaklara iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini oluşturan, gelenek durumundaki her türlü yaşayış, düşünce ve sanat varlıklarının tümüdür.
KÜLTÜR MERKEZİNİN AMACI NEDİR…
Kültür Merkezi yapılarının amacı, toplumsal yaşamın gerektirdiği etkileşimlere ortam sağlamak, her biri kendi başına bir özellik taşıyan kültürel faaliyetleri bir bütünlük içerisinde bir araya getirmek, bu faaliyetlerin yapılmasında odak noktası olmak ve özel kültür faaliyetlerine örnek teşkil etmek, eğitim, dinlence ve eğlence gibi etkinlikler için kurulmuş olan bu yapıların aynı zamanda geçmiş ile ilgili kültür değerlerin gelecek nesillere tanıtılması ve öğretilmesinde aracı rolü üstlenmesi amaçlanır. Bunların  gerçekleştirilebilmesi için;
- Ana Giriş -Fuayeler(dinlenme çay-kahve içme yeri, danışma, sürekli satış yapılabilecek satış stantları),Okuma salonları Bale ve folklor -müzik -teknik ve hizmet çalışma odaları.
- Sergi salonları ;geçici sergilemenin yapıldığı açık ya da kapalı alanlar, kalıcı sergileme için tasarlanan müze bölümü (kent müzesi, resim-heykel müzesi ) ve bunlara ait servis mekanlarını- Kurs atölyeleri Bu mekanlar, resim, heykel, seramik, el sanatları, fotoğrafçılık gibi etkinliklerin gerçekleştirildiği atölyeleri içermektedir. Yakışmaz mı bunlar EĞİRDİR’E?
 Dündarbey-Taş Medrese’nin; zengin tarihsel geçmişiyle çok çeşitli kültürlerin gelişmesine sahne olan yöremizin; kültürünün tanıtılması çerçevesinde, toplantılar, sergiler, kurslar, gösteriler, yarışmalar, sesli ve görüntülü programlar düzenlemek; okuma alışkanlığını ve fikir faaliyetlerini geliştirici çalışmalar yapmak, galerileri açmak ve bu amaçla özel ve tüzel kişiliği haiz kurum ve kuruluşlarla ulusal ve uluslararası düzeyde işbirliği için tasarlanması Eğirdir için çok anlamlı olacaktır. Eğirdir’imizin yıllardır gerçekleştirilemeyen özlemine giderecektir.
Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ TTKD: Bilim Danışmanı –Eğirdir-Isparta Temsilcisi

Anahtar Kelimeler:
Cuma 10.5 ° / 7.7 °
Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °
Pazar -0.3 ° / -5.2 °