Neredeyse İkinci Brunson Krizi Vakası Yaşanacaktı; Tarihi Rekor Geldi Dolar Fırladı!

Neredeyse İkinci Brunson Krizi Vakası Yaşanacaktı; 
Tarihi Rekor Geldi 
Dolar Fırladı!

Neredeyse İkinci Brunson Krizi Vakası Yaşanacaktı; Tarihi Rekor Geldi Dolar Fırladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda başkan değişikliği sonrasında Dolar/TL 'de yükseliş kaydedildi. Geçen haftayı 7,21 ile kapatan Dolar/TL yüzde 15 yükselişle 8,44 seviyesini üzerini gördü. Neredeyse 2018 yılında yaşanan Rahip Brunson krizi yaşanacaktı. Bilindiği gibi, 2018 yılında ABD’li Rahip Brunson’un serbest bırakılmasını isteyen ABD ülke ekonomisinde büyük etki yapan dolar üzerinde oynama yaparak 4 liralık bir ürün bir günde 3 kat birden atarak 12 liraya çıkmıştı.
 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığınde Cumhurbaşkanı kararnamesiyle yapılan değişiklik sonrasında Dolar/TL 'deki ilk fiyatlamalar hızlı yükselişe işaret etti. Kkararın ardından yapılan ilk kotasyonlarda yüzde 16'nın üzerinde bir yükseliş izlenirken, dolar/TL fiyatlamalarında sığ işlemlerde 8,47 seviyeleri kaydedildi. Ardından dolar/TL'de 8,04 seviyesine kadar çekilme izlendi.
 
Avro/TL 'de ilk fiyatlamalarda en yüksek seviye 9,74 olarak kaydedilirken sepet kur da 9,22'nin üzerini test etti. Bloomberg Dolar Endeksi yeni haftaya yatay başlarken, ABD 10 yıllık tahvil getirisinde yüzde 1,67 seviyesi kaydedildi.
Morgan Stanley ekonomistleri dolar/TL kurundaki harekete ilişkin olarak, "Mevcut politikanın devam ettiği senaryoda Türk lirası cinsi sabit getirili menkul kıymetlerdeki yukarı yönlü hareketin, yüksek pozisyonlanma ve son aylardaki varlık fiyatı performansının iyi haberlerin büyük ölçüde fiyatlandığına işaret etmesiyle, geçen aylara göre daha ölçülü olacağını düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.
 
Kavcıoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Kanun’la belirlenmiş görev ve yetkiler çerçevesinde enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edecektir. Enflasyondaki gerileme, ülke risk primlerindeki düşüş ve finansman maliyetlerindeki kalıcı iyileşme yoluyla makroekonomik istikrarı olumlu etkilerken, yatırım, üretim, ihracat ve istihdamı arttırıcı sürdürülebilir büyüme için de gerekli koşulların oluşmasına katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda Para Politikası Kurulu toplantıları, daha önce kamuoyuna ilan edilen takvime uygun şekilde yapılacak olup uygulanacak politikalarda şeffaflık ve öngörülebilirlik ilkeleri doğrultusunda tüm paydaşlar ile iletişim kanalları etkin bir şekilde kullanılacaktır."