Tarih: 07.07.2021 19:45
Nihayet Su Yasası Çıkarılıyor
SAREM Eski Müdürü Sedat Karakoyun:
30 Yıldır
Haykırıyorum
SAREM Eski Müdürü Biyolog Sedat Karakoyun, 30 yıldır su kaynaklarının korunması için su yasasının acilen çıkarılması gerektiğini söylediğini belirterek; “Nihayet hükümet bu konuda önemli bir noktaya geldi. Eğer ‘Su Yasası’ bugüne kadar çıkarılmış olsaydı ne Eğirdir Gölü bu kadar çekilmiş olacaktı ne de Marmara Denizinde müsilaj olacaktı. Bunların hiç birisi de olmayacaktı” dedi.
KARAKOYUN; “İNSANOĞLU GÖLLERİ, DENİZLERİ
HUNHARCA KULLANARAK YOK EDİYOR”
Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (SAREM) eski müdürü Biyolog Sedat Karakoyun, Eğirdir Gölü başta olmak üzere su kaynaklarında yaşanan sorunların insanoğlu yüzünden artık sürdürülebilirliğinin kalmadığını bunun en bariz örneğinin ise Marmara Denizinde ortaya çıkan müsilaj olduğunu söyledi.
“30 YILDIR SU YASASI
ÇIKMALIDIR DİYE HAYKIRIYORUM”
30 yıl önce gerek Isparta’da gerek Türkiye’de var olan su kaynaklarının en iyi şekilde korunması ve gelecek nesillere aktarılması için ‘Su Yasası’nın bir an önce çıkarılması gerektiğini söylediğini ancak, şuana kadar kendisinin bu haykırışını kimsenin duymadığını belirten SAREM Eski Müdürü Biyolog Sedat Karakoyun, Eğirdir Gölü başta olmak üzere gerek Isparta’nın gerekse ülkenin su kaynaklarında yaşanan sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
“YASA ÇIKMIŞ OLSAYDI EĞİRDİR GÖLÜ
ÇEKİLMEZ, MARMARA’DA MÜSİLAJ OLUŞMAZDI”
Yaşanan su sorununun ne yapılırsa yapılsın sıfır sorun haline getirilemeyeceğini ancak çıkacak etkin bir yasa ile minimuma indirilebileceğini vurgulayan Karakoyun; “Bu konuda ülkemize baktığımızda kurumlar arası koordinasyon olmadığı için suyun yönetilemediğini görüyoruz. Zaten, yönetilebilseydi önceden tedbirler alınır ve Marmara Denizinde müsilaj oluşmazdı. Ben mevcut su kaynaklarının korunması için su yasasının ivedilikle çıkarılması gerektiğini 30 yıldır haykırıyorum. Eğer bu yasa çıkarılmazsa ne Eğirdir Gölü için ‘hassas korunacak alan’ ilan edilmesi ne de Marmara Denizindeki müsilajın makinelerle çektirilerek deponi alanlarına taşınması çare olmayacaktır. Bilindiği gibi, Isparta’nın ve ülkemizin önemli su kaynaklarından olan Eğirdir Gölü’müzün su seviyesi her geçen gün düşüyor. Göl çekiliyor.
“EĞİRDİR GÖLÜ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR
YAPILIYOR, ANCAK YETERLİ DEĞİL”
Bilindiği gibi, Eğirdir Gölü 1991 yılında içme ve kullanma suyu olarak ilan edilmişti. Özel bir koruma gerektiren gölümüzle ilgili olarak son yıllarda çok kıymetli çalışmalar yapılmıştır. Fakat bunlar yeterli değildir. Daha etkin çalışmalar yapılmak zorundadır. Onun için bir kez daha Su Yasasının bir an önce çıkarılmalıdır. Zira, bu konuda bir saatin bile önemi büyüktür” dedi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —