Türkiye'nin ilk şişede gülsuyunu üreten Gülşah Gürkan’ın davetiyle hafta sonu Isparta'ya gelen yerli ve yabancı turistler önce gül topladı, sonra kendileri için hazırlanan gül havuzlarında yüzdü. Gürkan, "Ölmeden önce yapılması gereken 100 şeyden biri gül toplamaktır" dedi.
50 yıldan bu yana gül üreten Gürkan AŞ'nin üçüncü nesil temsilcisi 41 yaşındaki Gülşah Gürkan, Isparta'nın gül turizmine açılması noktasında yerli ve yabancı turistler için özel programlar tertipledi. Hafta sonu Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa gibi büyükşehirlerden Isparta'ya gelen yerli ve yabancı turistler Gülşah Gürkan'ın gül bahçesinde gül topladı, ardından kendileri için önceden hazırlanmış gül havuzlarına girdi. Güllerin içinde renkli görüntüler veren turistler, "Bu inanılmaz bir duygu. Herkes Isparta'ya gelip bu duyguyu yaşamalı" diyerek dakikalarca fotoğraf çektirdi.
ISPARTA GÜLÜ ÇOK DEĞERLİ
Gülşah Gürkan, 2017 gül hasadının bu yıl yağışlar nedeniyle geç başladığına dikkati çekerek, "Bu yıl hasat yağış nedeniyle biraz geç başlıyor. Isparta gülü çok değerli. Dünyanın en değerlilerinden. 50 bin gül türü içinde sadece 3 tür sanayide kullanılıyor. ve gül yağı çıkarılan tek gül de Isparta gülüdür. Zaten çok az dönemde hasat veriyor ve elle toplanıyor. El emeği isteyen bir işçiliği var. 4 ton gülden 1 kilogram yağ çıkıyor. Bu yağ dünya kozmetik devleri tarafından pahalı fiyatlara satın alınıyor ve parfümeride kullanılıyor" dedi.
ÖLMEDEN ÖNCE MUTLAKA YAPILMALI
Kendi isminden esinlenerek 'Gülsha' markasıyla gülyağı ayrıştırılmamış Türkiye'nin ilk şişede gülsuyunu ürettiğini aktaran Gülşah Gürkan, "Bu sene gül hasadı deneyimi yaşamak isteyen çok insan var. Bu nedenle birkaç turla anlaştık. Gül hasadını bizim bahçelerimize gelerek gerçekleştiriyorlar. Bu turizm için büyüyerek devam edecek. Hasadın tüm evrelerini birlikte yaşıyoruz. Zaten bir günlük program oluyor. Sezon boyunca bize 5 tur geliyor. Isparta gül hasadının deneyimlenmesi ölmeden önce yapılması gereken 100 şey arasında listeleniyor" diye konuştu.
ISPARTA'DA GÜL, GÜN DOĞUMU TOPLANIR
Isparta'da 'Rosa Damascena' adlı gül türünden elde edilen gülyağının kozmetik sektöründe çok değerli olduğunu belirten Gülşah Gürkan, her yıl mayıs- haziran aylarında, gündoğumu öncesinde kadın işçiler tarafından elle toplanan güllerin, kazanlarda kaynatılarak yağı, suyu ve konkretinin ayrıştırıldığını kaydetti. Güneş doğmadan elle toplanan güllerden üretilen yağların çok kıymetli olduğunu, 4 ton gül çiçeğinden 1 kilo yağ çıktığını ve kilogram fiyatının 7 bin 500 Euro olduğunu aktaran Gürkan, Isparta'da yaklaşık 25 bin dönümde gül üretimi yapıldığını ve gülün 10 bin ailenin geçim kaynağı olduğunu anlattı.
'HÜCRE YENİLEYİCİ ÖZELLİĞE SAHİP'
Gülyağının en değerli esansiyel yağlardan biri olduğuna dikkati çeken Gürkan, Gülsha markası adı altında piyasaya sürdükleri kozmetik ürünlerini de turistlere anlattı. Gürkan, gül yağı fabrikasında gül yağının nasıl çıkarıldığını gösterdikten sonra şunları söyledi:
"Çok ciddi hücre yenileyici özelliğe sahiptir. Bu yağı cildinize vermenin en pratik yolu içinde bu yağı ihtiva eden su. Onu tonik olarak kullandığınızda tamamen cildiniz tarafından emiliyor. Ayrıca yüz yağımız da nemlendirici olarak kullanılıyor. Onun içinde de gülyağı ve gülsuyu var. Yeni çıkacak ürünlerimiz de var. İçinde kuru güller olan ve hafif bir cilt soyma efekti yapacak temizleyici, daha besleyici ve ağır olan gece yağı, leke temizleyici, yıl sonuna piyasaya süreceğimiz yeni ürünler olacak."