Bugün, 25 Kasım 2024 Pazartesi

OSB’nin genişlemesinde kamulaştırmaya bir adım kaldı

Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabulut, genişleme sahasıyla ilgili projelerin tamamlandığını ve bu projelerin onaylanmasının ardından ‘kamu yararı’ yazısının beklendiğini açıkladı.

ISPARTA 15.04.2016 05:41:00 0
OSB’nin genişlemesinde kamulaştırmaya bir adım kaldı
Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi(OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabulut, görevdeki 3.yılını doldurdu. 3 yıllık hizmetlerini Ne Var Ne Yok programında anlatan Karabulut, bir yandan yeni yatırımları bir yandan da OSB’nin genişleme sahasıyla ilgili son gelişmeleri aktardı.
ŞUANDA HİÇ BOŞ PARSELİMİZ KALMADI
Geçen 3 yıllı zaman zarfında ülkenin durumundan dolayı zorlu günlerden geçtiklerini belirten Mustafa Karabulut, 18 yıllık geçmişe sahip olan OSB’nin altyapısının iyi durumda olduğunu söyledi. Karabulut, “Ciddi bir yatırım yapılmış. Bu yatırımların semeresini görmek Isparta’nın hakkıydı. Bu konuda bir hayır işlediğimizi düşünüyorum. Ekibimizle iyi bir mücadele verdik. Şuanda hiç boş parselimiz kalmadı. 2013 yılında göreve geldiğimizde sanayimizde yaklaşık 82 parsel vardı. 71 tanesi tahsis edilmiş, 11 boş parsel vardı. Tahsis edilmişlerden yaklaşık 7 tanesini göreve geldikten sonra iptal ettik. Yaklaşık 20 parsel yeniden parsel edilmiş oldu. Tahsis edilenler de hiçbir şey yapılmayanları geri aldık ve onları yeniden tahsis ederek sanayicimizin önünü açtık. Bir arkadaşa bir yeri tahsis ettiğimiz zaman taahhütname alıyoruz. Bir yıl içinde inşaata başlamazsa orayı icraya verip geri alıyoruz. O şekilde başka bir yatırımcıya veriyoruz. Boş kalsın istemiyoruz” dedi.
2500 ÇALIŞANIMIZ VAR
Öte yandan 2003 yılında 1900 olan çalışan sayısını bugün itibariyle 2500’e çıkardıklarını ifade eden Karabulut, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnşallah bu çalışan sayımız önümüzdeki yıllarda 1200-1300 daha artacak. Bu konuda özverili çalışmamız var. Yaklaşık 1,5 yıldır dirsek temasında olduğumuz ve sürekli rica ettiğim, bu sanayiye gelmelerinde Isparta ekonomisine ciddi bir katkısının olacağını ve onlara da avantaj sağlayacağını belirterek arkadaşlarımıza telkinlerde bulunduk.
TARIMSAL SANAYİ YATIRIMLARI BAŞLIYOR
Eğitim sektörünün yükseldiği bir şehiriz. Her türlü altyapımız var. Böyle olunca bu çalışanlarımızla beraber tarımla da başarılı bir ilimiz var. Her konuda üretimde yetiştirici, güzel proje üreten bir iliz. Bunun bir üstü tarımsal sanayiydi. Tarımsal sanayi olmadan tarımın altyapısının oluşması mümkün değil. Yeni sanayicilerimizle tarımın önünü açmış olacağız. O zamanda ilimizin önünü açmış olacağız. Bu konuda yeni 2 ciddi sanayicimiz var. Bir tanesi geçen haftalarda temel attı. Ciddi bir kapalı alanda bu yılsonuna kadar fabrikasını bitirmiş ve önümüzdeki yıl üretime geçmiş olacak. Malatyalı olmasına rağmen bir sohbet esnasında görüşmemizde ‘başkan söz veriyor musun, fabrikam bitene kadar duracak mısın?’ dedi. Söz veriyorum senin fabrikanın bacası tütene kadar buradayım dedim. Sağ olsun Isparta’ya bu yatırımı yaptı. Meyve işleme ve kurutma alanında bir firma. İhracatçı bir firma. İç piyasaya satışı yok. Aydın’da incirden başladı, Antalya’da portakal, Malatya’dan da kayısıda hem kurutma hem ihracat yapıyor.
3 MERMER FABRİKASI DEVREYE GİRECEK
Kurumsal küresel sermayelerin buraya gelmesi bizi heyecanlandırıyor. Gazlı içecekler konusunda ciddi bir temel atma törenine kadar bu iş yaklaştı. Proje tadilatları bitmek üzere. İnşallah müteahhit bu ay sonuna kadar belli olur ve 1-2 ay içerisinde temel atılır. Bir dünya devi istihdam sağlayacak. Türkiye’nin en büyük fabrikalarından birisi olacak. Bir dünya devi gelince arkasından o konuyla ilgili altyapı üretiminde Anadolu grubunun da inşallah 1 ay içinde projeleri elimize gelmiş olur. Onun da inşaatı 1-2 ay içerisinde başlamış olur. 2 ay içinde 3 tane mermer fabrikası devreye girecek. 3 fabrikanın 1200 çalışanı olacak.
YEŞİL BİR OSB YAPIYORUZ
Ağaçlandırma ve yeşillik olarak birinci sınıf bir OSB’yiz şuanda. En son Antalya’dan hünnap ağacı getirttik. Tüm sanayicilere 10’ar tane gönderdim. Bir arkadaşım bana bir fidan getirdi. Bunu diktir dedi. Görünce hoşuma gitti. Orman Bölge Müdürlüğü’nden rica ettik, Antalya’dan 500 tane hünnap ağacı aldık. Farklı bir şey olsun dedik. Oradaki işçimiz dalından koparacak, yiyecek. Ağaçlarımızın temizliğinde ve budamasında ciddi çaba sarf ediyoruz. Önümüzdeki sene araç trafiğinin ciddi bir rakama çıkacağını öngördüğümüz için o araçların rahat etmesi lazım. O yüzden yol kenarlarının rahat olması lazım.
DOĞALGAZ TÜKETİMİMİZ 3 MİLYON METREKÜPÜ AŞTI
2013 yılında doğalgaz tüketimimiz 2 milyon 111 bin metreküpmüş, şuanda doğalgaz tüketimimiz 3 milyon 084 bin metreküp. Bu üretimin arttığını gösteriyor. Elektrik ve su tüketiminde de ciddi artışlarımız var.
CAMİMİZ TAMAMLANDI, SOSYAL TESİSİ PROFESYONELCE YAPMAK İSTİYORUZ
GES yatırımımız oldu. Organize Sanayimizi patronların ve işçilerin rahat edeceği şekilde düzenlemek amacındayız. Sosyal tesisle ilgili birkaç yer hazırlıyoruz. Ama sosyal tesis projemizi gündeme getiremiyoruz. Daha önce çok güzel bir projemiz vardı. Fakat camiyle ilgili yer seçiminde o günkü şartlarda bir değişiklik oldu. Öyle olunca cami inşaatı alt bölgede kalınca sosyal tesisi desteklemeyeceğimiz için öyle bir projemizde sapma oldu. Sosyal tesis projesinde sapma olunca genişletme projemiz var. Sosyal tesisi caminin yanında yaparsak bizim için verimli ve işletmeye uygun olmayacak. Yeni genişletme projesi havaalanı kavşağına kadar gidiyor. Havaalanı kavşağında sosyal tesis projesi uygularsak hem şehirle bütünleşmiş, hem havaalanıyla bütünleşmiş olur, hem de  yoldan geçen grubu kucaklaşmış olur. Şimdi oradaki yatırım atıl kalacak. Biz her şeyi daha çok profesyonelce ve verimli olsun mantığıyla yapmaya çalışıyoruz.Organize Sanayi Bölgemize çok güzel bir cami yaptık. Camii, her şeyiyle tamamlandı. Tüm Ispartalı kardeşlerimizi o yoldan geçerlerse özellikle bekleriz. Diyanet İşleri Başkanlığımıza teşekkür ederiz. İmam kadromuz atandı. Camimizin maliyeti 2,5 milyon lirayı buldu. 1000 kişilik büyük bir cami yaptık.”
KAMULAŞTIRMA İÇİN SADECE BİR YAZI  KALDI
Diğer taraftan Organize Sanayi Bölgesi’nin genişleme sahasıyla ilgili 1,5 yıldır uğraş verdiklerini anlatan Mustafa Karabulut, bu konudaki yeni gelişmeleri şöyle aktardı: “Bu konuda sayın vekilimiz Süreyya Sadi Bilgiç beyin de özveriyle çok ciddi desteğini alarak bu hale kadar geldik. Sayın valimizin de desteğini unutmamak lazım. Burada çok enteresan bir çalışma yaptık. Bizim ilk istediğimiz genişletmede çok ciddi rakamlar vardı. Fakat şehrimizin güzelliği olacak. Otoban projesi bizim sanayimizin alt bölgesinden geçiyor. Hızlı tren projesi de sanayinin alt bölgesinden geçiyor. Biz birinci ve ikinci etap olarak gitmek istedik. Ama bize bir etap yetmiyor. Havaalanı bölgesinde yaklaşık 36 hektar ve Gölbaşı istikametinde de yaklaşık 44 hektarın tapu kayıtlarını ve bilgilerini sanayi bakanlığına aktardık. Buralarla ilgili tüm projelerimiz gitti. Çok beklediğimiz bir kamu yararı yazısı kaldı. İnşallah bu projeler bu hafta geçtikten sonra kamu yararı için yazı bekliyorum. Bu yazıyı alır almaz kamulaştırmaya gireceğiz. Kamulaştırmamız uzun sürmez diye düşünüyorum. Sayın valimiz bu konuda çok duyarlı. Kendisinin yardımının olacağını düşünüyorum. İnşallah hızlı bir şekilde kamulaştırmayı bitiririz. Kamulaştırmayı bitirir bitirmez sanayi parseli haline getireceğiz. Bu konuda da uzun bir ivme önümüzde görünüyor.
BİRAZ DAHA MARJİNAL OLSUN İSTİYORUM
Buradaki parseller biraz farklı olacak. Bazı bölgelerde genelde 10-15-20 bin gibi düşünüyorum. Çünkü yerlerimiz çok az olduğu için çok büyük parsel koymak, çok az sayı olacağı için biraz daha marjinal olsun istiyorum. Havaalanı tarafında mania kotuyla ilgili durumlar olduğundan o tarafa daha küçük üreticileri alacağız. Diğer tarafa büyük sanayicilerimizi alacağız. Genişletme planının bizi 10 yıl daha götürür diye düşünüyoruz. Sadece tarlayı almayla iş bitmiyor. Bunun altyapısı var. Vekilim olmasa bu işi buraya getiremeyiz. Allah sıhhat sağlık versin bunu bu yıl sonuna kadar çözüme ulaştırmak zorundayız.”

Anahtar Kelimeler:
Pazartesi -0.9 ° / -7.2 °
Salı 0.8 ° / -7.3 °
Çarşamba 3.6 ° / -6.3 °