Belediye Meclisi, inşaatlarda uygulanan otopark yapım şartlarını yeniden değerlendirerek, yüzde 50 olan otopark zorunluluğunu en az yüzde 60’a çıkardı.
Belediye Meclisi Ekim ayı toplantılarını dün gerçekleştirdiği oturumla tamamladı. Meclisinin dünkü oturumunda ağırlıklı olarak şehirde yapılan inşaatlarda uygulanan otopark zorunluluğunun yüzde 50’den yüzde 60’a çıkarılması konuşuldu. AK Partili Meclis Üyeleri, bu kararın yeniden gözden geçirilmesini istediler. Ancak MHP’li üyelerin oylarıyla komisyon raporu ‘en az yüzde 60’ olarak kabul edildi. 1 Kasım’dan sonra otopark uygulaması yüzde 60 olarak uygulanmaya başlanacak.
GÜLBOY: EN AZ YÜZDE 60
Konuyla ilgili raporu okuyan İmar Komisyonu Başkanı Süleyman Gülboy, “Belediye Meclisimizin 09.01.2015 tarih ve 8 nolu kararında belirtilen otopark yapım şartlarında; ‘ayrılacak otopark alanlarının en az yüzde 60 ve üzeri olmak üzere, müsait olan durumlarda yapının bodrumunda, yapının zemin katında veya yan bahçe ve arka bahçe mesafesinde yer altında kapalı olarak yapılması zorunludur. 01.11.2016 tarihinden önce ön onay veya çap alanlar hariç, olarak değişiklik komisyonumuzca uygun bulunmuştur” dedi.
TÜİK VERİLERİNE PARALEL BİR KARAR ALINDI
TÜİK verilerine göre Türkiye’de araçların yüzde 40’nın LPG’li, yüzde 60’nın da benzinli ve dizel olması sebebiyle ona paralel komisyonun böyle bir karar aldığını vurgulayan Gülboy, “Burada otopark alanlarında bazılarının arsalarının daha müsait, bazılarının daha dar durumda. burada en az kelimesini koyduk ki müsaitse daha fazla da istenebilir anlamında” dedi.
DAL: KONUNUN ERTELENMESİNİ VE GÜZELCE İNCELENMESİNİ İSTİYORUZ
AK Partili Kadir Dal, kararın yeniden gözden geçirilmesini istediklerini ifade etti. Dal, “Yüzde 50 oranında olarak karar çıkalı daha 1 yıl oldu. Yüzde 60 kararının tekrar incelenmesini istiyoruz. Çünkü satışlarda müşteriye fiyat farkı uygulanması durumunda kalınıyor. Çekme mesafelerini ayarladığımız zaman otoparklar yetmiyor. Burada konunun ertelenmesini ve güzelce incelenmesini istiyoruz. Bir hava bir su kadar otopark da Isparta’ya ihtiyaç. Ona itiraz etmiyoruz. Maliyette artış olacak” şeklinde konuştu.
GÜNAYDIN: YÜZDE 50 İLE 60 ARASINDA ÇOK FARK YOK
Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da yüzde 50 ile yüzde 60 arasında çok bir farkın bulunmadığına işaret ederek, “Geçmişte yüzde 100 olarak da yaptırdım. Daha önce de yüzde 50 kararı vardı. Bazı arkadaşların yüzde 50’yi geçiyoruz serzenişi oldu. Sitelerde özellikle iç meydana birer araç alacağız, gerisini almayacağız diyorlar. Bir dairenin birden fazla arabası olanlar oluyor. Hangi arabayı koyacaksan plakasını yazıyorsun onu koyuyorsun. Gerisini nereye koyacaksın. Ayrıca kapıya misafir araçlar kabul edilemez yazıyorlar. Bir sitede bu yazıyı gördüm. Yöneticiye bu tabelayı kaldır, bu Türk milletine hakarettir dedim. Hemen o tabelayı kaldırdılar. Bu bunalımlar bunlardan başlıyor. Çelik Sitesi diye bir siteydi. Üstelik o site çok lüks bir site değil. Ama otopark yapılmamış bir site. Aslında bire bir otopark yapılması lazım. Teknoloji gelişti, yer altına otoparklar yapılıyor. 5-6 ay sonra belki bu karar bir daha gelir” dedi.
GÜLBOY: İLK 9 AYDAKİ RUHSATLARIN YÜZDE 56’SI APART
İmar Komisyonu Başkanı Süleyman Gülboy ise, otopark sayılarında artış söz konusu olmadığını belirterek, “2016 yılının ilk 9 ayında ruhsata bağlanmış projelerin yüzde 56’sını apartlar teşkil ediyor. Onlar da 3 konuta 2 otopark zorunluluğu var. Verilen ruhsatların yüzde 42’si de 76-151 m2 arasındaki konutlara ait. Onlar da bir daireye bir otopark. 151 metrekare ve üzerinde yapılan daire sayısı sadece yüzde 2” şeklinde konuştu.
ÖZKAN: OCAK 2017’DE UYGULANSIN
AK Partili Kadir Özkan da söz alarak, kararın 1 Kasım yerine Ocak 2017’de uygulanmasını teklif etti. Özkan, “Belediyenin otopark parası alma zorunluluğu var. anladığım kadarıyla yeni imar alanlarıyla ilgili bu karar çıkartılmak isteniyor. Şehrin merkezinde otopark sorununu çözme şansımız yok. Şehir merkezinde yapılaşma olduğunu için bunu isteyemeyiz. Çünkü arsaların metrekareleri küçük. Otopark ruhsat ücretini de bu karar artırıyor. Vatandaşların buna hazırlık yapması lazım. alışveriş merkezleri LPG’li araçları kabul etmezken binaların altına bu araçları koymak Isparta’yı mahvetmek olur. ama 1 Kasım’da uygulanması çok erken. Yılbaşında uygulanması gerekir. Yeni ön onay alacaklar var. ya da sözleşmeler var. Burada da müteahhitlerin ya da yap-satçıların önüne ket vurmuş oluruz. Karar 1 Ocak 2017’den itibaren uygulanabilir” dedi.
GÜNAYDIN: ETMEYİN, EYLEMEYİN, ISPARTA BİZİM ŞEHRİMİZ
Kadir Özkan’ın sözleri sonrasında konuşan Başkan Günaydın, “Dünyada örnekleri var yüzde 90 uyguluyorlar. Biz daha yeni başlıyoruz. O şehirlerde insan dolu araç yok. Nerede arabalar? Yerin 7 kat altına yerleştirmişler. Biz daha ilk kez 4 kat inebildik. Diğer şehirlere göre bu konuda daha iyiyiz. İnsanlar birbirlerini öldürüyor. Otoparka sen girdin ben gireceğim kavgası yapıyorlar. Türkiye’de insanların en stresli olduğu yer trafik ve otoparktır. Etmeyin, eylemeyin, Isparta bizim şehrimiz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından komisyon raporu MHP’li üyelerin ‘evet, AK Partililerin ‘hayır’ oyu ile oy çoğunluğuyla kabul edildi.