Şarkikaraağaç’a bağlı Çiçekpınar’ın Belediye Başkanı Derviş Acar, K32’de katıldığı Basın Kulübü’nde belde hakkında bilgiler verdi. Şarkikaarağaç ve Çiçekpınar Ovası’nın 2007 yılından bu yana sulanamadığını ifade eden Acar, kapalı devre sulama sistemi projesi ile beldenin hayat bulacağını söyledi.
PANCAR ÜRETİMİ YÜZDE 50 DÜŞTÜ
Çiçekpınar Beldesi’nin en büyük sorununun su olduğunu anlatan Belediye Başkanı Acar,
“Kapalı devre sulama eğer gelişirse beldemiz daha çok gelişecek. 2007’den bu yana Şarkikaraağaç ve Çiçekpınar ovası sulanmıyor. 2007’den önce pancar üretimimiz 80 ton iken, şuan 44 tona düşmüş durumda. Yaklaşık yüzde 50 kayıp var. O zamanlar sulama vardı. Şarkikaraağaç bölgesine kapalı devre sulama sistemi girecek. Bu 26 köyümüzün yaklaşık 19’unu ve 2 belde ile merkez ilçeyi ilgilendiren bir proje” dedi.
15-20 METREDEN SU ÇIKARDI ŞİMDİ 60 METREDEN BİLE ÇIKMIYOR
Önceden ovada kuyu kazılarında 15-20 metreden su çıktığını ancak artık 60 metreye varıldığında bile su bulunmadığını belirten Acar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sıkıntı var. Bu yüzden acilen kapalı devre sulama sisteminin bitmesi gerekiyor. Bunun projesi tamamlandı. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız Sayın Süreyya Sadi Bilgiç de bu projenin üzerinde çalışıyor. İnşallah 2017’de bu proje tamamlanır ve 2018’de hayata geçer. İnşallah bölgemize hayat gelir ve canlanır. Bizim için hayati değeri var.
KAPALI DEVRE SULAMA İLE VERİM 2 KAT ARTACAK
Çiçekpınar’da yaklaşık 2 bin hektar alan arazi var. Ayrıca kasabamızın 330 hektar merası var. Toplulaştırmadan sonra mera özelliğini kaybetti. Bu proje gerçekleştiğinde hem meramız hem de arazimiz sulanacak. Verimimiz 2 kat artacak.
ŞARKİKARAAĞAÇ OVASININ MEYVESİNDE AROMA DAHA FAZLA
Çiçekpınar’a 2 bin dönüm haşhaş ekildi. Bunun 200 dönümü anca olur. Yeraltı suları olan çiftçilerimiz sulayabiliyor. Onun dışında kurak bölgelerde verim alınamayacağını düşünüyorum. Sulama geldiğinde çiftçi iki kat verim alacaktır. Şarkikaraağaç ovasının meyvesinde aroma daha fazla. Bunun sebebi nem yok. Beyşehir Gölü’nün bu yönde etkisi var. Ovamız tamamen aroma yüklü. Bu yüzden meyveciliğe dönüş bulabiliriz. Ama sulamaya bağlı.”