Pazarlar da denetleniyor

Pazarlar da denetleniyor

Pazarlar da denetleniyor

Dolar kurunun artışından dolayı fırsatçılık yapmaya çalışanlara göz açtırmayan Ticaret İl Müdürlüğü, marketlerdeki denetimlerinin yanı sıra halk pazarlarında da 5957 sayılı kanuna göre künye belgesi denetimi yapıyor.
Döviz kurunun artışından dolayı marketlerde bazı ürünlerin fiyatlarının olağan dışı yükseltildiği yönündeki iddialar üzerine Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri denetimlerini artırmıştı. Bu denetimlerini sürdüren Ticaret Müdürlüğü, önceki gün Salı pazarında da künye belgesi denetimi gerçekleştirdi.
5957 SAYILI KANUNA GÖRE DENETLİYORUZ
Pazarcı esnafına ürünü nereden aldığı, bununla ilgili belgesi olup olmadığı ve ürünlerin ruhsat belgesini soran Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, bu konuda esnafları bilgilendirdi. Denetimlerle ilgili bilgi veren Ticaret İl Müdürlüğü Şube Müdürü Mehmet Akif Ülger, halk pazarlarının denetimlerinin zabıtalar tarafından yapıldığını ifade ederek, “5957 sayılı Sebze ve Meyveler İle Yeterli Arz Ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında kanun var. Bu kanunda toptancı halleri, Pazar yerleri, Pazar komisyonu yönetmelikleri gibi yönetmelikler var. Bu yönetmeliğin kendi alanlarında uygulama şekilleri bulunuyor. Pazarlarda satılan ürünler için kaç kilo, kaç ton, ürünü nereden aldığına yönelik bir künye belgesi var. Bu künye belgesi hal kayıt sistemine girilir. Pazarcıların hal kayıt sistemine kaydı olması gerekir. Alınan ürünlerin hal kayıt sistemine kayıtları yapılır. Ürün il dışına götürülüyorsa zabıtanın denetimlerinde künyesi bulunmayan ürünlere tonajına göre ceza yazılır. Hal kayıt sistemi var mı, malın cinsi, nerede üretildiği, nerede satılacağı yazılmış mı, bunlar yoksa gideceği şehirdeki halin o günkü meyve sebze birim fiyatlarını en yükseğinin üzerinden değerlendirilir. Her halin sebze ve meyve fiyatları vardır. Orada denetime tabi tutulan ürün elma ise haldeki birim fiyatının en üst rakamından cezalandırılır. Bu cezalara itirazlar olduğunda hakem heyeti başkanlığına müracaat edilir. Heyet bu müracaatları değerlendirir. Kanun ve yönetmelikler çerçevesinde konu çözüme kavuşturulur. Ama semt pazarlarımız kanun ve kanun yönetmelikleri çerçevesinde denetleniyor” dedi.
SALI PAZARINDA DENETLEME YAPILDI
Salı pazarında yaptıkları denetim hakkında bilgi veren Ülger, “Pazar denetimlerimizde pazarcılarımıza ürünü nereden aldığını ve künye belgesini sorduk. Bağ ile satılan ürünlerde 50 bağdan fazla olanlar için hal kayıt sistemi soruluyor. Diğer ürünlerde 10 kasa ya da 10 ton gibi miktarlar var. Künye belgesi olmayanlara ceza uygulaması yapıyoruz. Temmuz  ve Ağustos aylarında doların yükselmesinden dolayı ticari haksız kazanç uygulamasına giden ya da gitmiş olabileceğini varsaydığımız kişiler olabileceğinden dolayı bu denetimleri yapıyoruz” şeklinde konuştu.
MARKETLERDEKİ MANAV REYONLARINDA KÜNYE BELGESİ OLMAK ZORUNDA
Öte yandan marketlerdeki manav reyonlarında farklı bir uygulama olduğuna değinen Ülger, “Marketlerdeki manav reyonlarında satılan ürünlerin künye belgesi fiyat etiketiyle bulundurulmak zorunda. Ya görünen bir yerde ya da liste halinde künye belgesi olmak zorunda. Örneğin patatesin hangi üreticiden alındığı, birim fiyatının ne kadar olduğu, satışa kaç liradan satıldığı gibi bilgilerin görünür olması gerekiyor. Burada vatandaşımızın  kalite değerini bilerek alması, halk sağlığı ve doğru ticaret amaçlanmıştır” dedi.
İLÇELERDE DE DENETİMLER YAPILACAK
Diğer taraftan ilçelerde de market ve diğer alanlarda denetimler yapacaklarını belirten Ülger, “Döviz kurunun artışından dolayı bir takım fırsatçıların önüne geçmek amacıyla ciddi denetimlere başladık. Bunu ilçelerimizde de yapacağız. Şuanda bir program yapıyoruz. Valiliğimizden onay aldığımızda ilçelere de denetimlere gideceğiz. Fiyatlanabilen her şeyin denetimini yaparız. Örneğin beyaz eşya, otomobil lastiği, tekstil, kozmetik sektörü gibi her alanda denetimini yapıyoruz” diye konuştu. GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler: