Pisidia Antiokheia’da kazı çalışmaları başladı

Pisidia Antiokheia’da kazı çalışmaları başladı

Pisidia Antiokheia Antik Kenti’nde 2016 yılı kazı çalışmalarına başlandı. Buradaki kazı çalışmaları için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2008-2015 yılları arasında toplam 1 Milyon 373 Bin 72 TL para harcandığı belirtildi

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Yalvaç İlçesi’ndeki Pisidia Antiokheia Antik Kenti’nde 2016 yılı kazı çalışmalarını başladığını duyurdu. Müdürlükten yapılan açıklamada şu bilgiler verildi: “İlimiz Yalvaç Pisidia Antiokheia Antik Kenti kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet ÖZHANLI başkanlığında ekip üyeleri ile kazı ve konservasyon ağırlıklı olarak 2016 yılında da devam ettirilmesi uygun görülmüş olup, Pisidia Antiokheia 2016 kazı çalışmaları 15 Temmuz 2016 tarihinde başlamıştır.
Yalvaç Pisidia Antiocheia Antik Kenti Örenyerinde Kazı çalışmaları ilk kez 1914 yılında Amerikan Michigan Üniversitesi tarafından başlatılmış ve 1924 yılına kadar aralıklarla devam etmiş, 1980’li yıllarda Yalvaç Müze Müdürlüğü Başkanlığında kurtarma kazısı şeklinde başlayan kazı çalışmaları 2005 yılına kadar devam etmiştir.
Ülkemizin ve İlimizin tanıtılmasında önemli katkılarda bulunan ve ülkemizin inanç turizmi merkezlerinden olan, her yıl 35.000 ila 40.000 arasında yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Yalvaç İlçesindeki Pisidia Antiokheia Antik Kentinde kazı çalışmalarına 01/05/2008 tarihli ve 2008/13629 sayılı Bakanlar Kurulunun kararı ile Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet ÖZHANLI Başkanlığında bir ekip tarafından başlanılmıştır. 2008 yılından bugüne kadar gerçekleştirilen kazı çalışmaları için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün girişimleriyle Kültür ve Turizm Bakanlığından 2008-2015 yılları arasında Bugüne kadar toplam 1.373.072,89 TL. harcanmıştır.
Pisidia Antiokheia 2015 yılı Kazı ve Konservasyon çalışmaları kapsamında programa alınan bölgeler Atriumlu ev, Aedilicus tepesi, Saluratis (güney) caddesi ve Nympheum Meydanının Doğu Portikosunda sürdürülmüştür. Karargah Binası (Hamam), Cardo Maximus ve Documanus Maximus caddelerinde özellikle duvar bütünlüğü bozulmuş ve tehlike arz eden yapılarda orijinal taşları ve bağlayıcı malzemelerle konservasyon ve korumaya yönelik çalışmalar detaylı olarak devam ettirilmiş ve geçici korumalar ile bir yıl sonraki çalışma sezonuna hazır hale getirilmiştir. Çalışma alanlarında açığa çıkarılan bulgular ise çalışmanın teknik ayağını oluşturan depo uygulamaları ile buluntular üzerinde restorasyon ve konservasyon çalışmaları yapılmıştır. Tüm veriler dijital ortamda kayıt altına alınarak belgeleme işlemleri tamamlanmıştır. Küçük eser grupları, kazı envanter sistemi dahilinde tasniflenmiştir. Alan çalışmalarında Aedilicus tepesinde kente yeni bir kilise daha kazandırılmıştır. Atriumlu evde ise yapının alt katında içinde pithoslar (depolama kapları) ile birlikte bir kiler açığa çıkarılmıştır. Kilerde açığa çıkarılan nohut, mercimek, fasulye, buğday ve haşhaş  tohumları oldukça önemli bir arkeolojik veridir.
Pisidia Antiokheia 2016 yılı Kazı ve Konservasyon çalışmaları ise alan ve depo çalışmaları olarak iki etapta sürdürülecek olup özellikle Aedilicus tepesindeki kilisede ve atriumlu evde yoğunlaştırılacaktır. Bunun dışında Men Tapınağı ve çevresinde de temizlik ve düzenleme çalışmaları gerçekleştirilecektir.  Alan da yapılan çalışmalarda birincil amaç kentin dokusunun nasıl ve hangi dönemlerde şekil değiştirdiği ve bu durum sonucunda değişen kültürel katmanların doğru bir şekilde yorumlanmasına yöneliktir.”  

Anahtar Kelimeler: