Tarih: 30.05.2020 09:45
Ş. Karaağaç’taki
Haşhaş Tarlalarında
Görsel Şölen
Isparta’da en çok ekimi yapılan bölge olan Ş. Karaağaç ilçesinde ekimi yapılan haşhaş bitkisinin açan çiçekleri, tabloyu andıran görüntüler oluşturdu.
Türkiye’de ismini de aldığı en çok Afyonkarahisar olmak üzere Isparta’da da kısmen de olsa ekimi yapılan halk adıyla Afyon, diğer adıyla haşhaş bitkisi mayıs ayının ortalarından itibaren açmaya başlıyor. Bu doğrultuda tarlalarda açan haşhaş çiçekleri, özellikle fotoğraf tutkunlarını bölgeye çekiyor. Beyaza bürünmüş tarlaların fotoğraflarını çekenler, bu kareleri sosyal medyadan paylaşıyor.
İnsanlık tarihinin en önemli ilaç bitkisi olarak kabul edilen haşhaşın beyaz çiçekleri, bölgede görsel güzellik oluşturuyor. Isparta’da söz konusu bitkinin en çok Ş. Karaağaç ilçesinde ekimi yapılıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi denetiminde yılda 2 kez yetiştirilen haşhaş bitkisi, bölgenin en büyük gelir kaynağı olarak biliniyor.
Haşhaş üreticisi Kadir Yıldırım, yazlık ekimi yapılan haşhaş bitkisinin çiçek açtığını belirterek, "Genelde mayıs sonu, haziran başı açar ve 'güzlük' denir. Ekimde ekilen ve kışın zarar gören haşhaş tohumları havanın durumuna göre mart- nisan ayında tekrar ekilir. Bu ekime 'yazlık' denir. Ağustos, eylül ayında çiçek açar. Genelde 2- 3 defa çapa yapılır ve yazlık olan diğerine göre daha çok sulanır. Gübrelemesi aynıdır. Yapraklar döktükten sonra kapsül oluşarak içerisi haşhaş olarak olgunlaşarak kuruması beklenir ve koparılır. Bu yıl rekoltenin beklenen gibi iyi olmasını bekliyoruz" dedi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —