Bugün, 28 Haziran 2024 Cuma

Sadece devlet desteğine güvenilerek iş kurulmaz

Sadece devlet desteğine güvenilerek iş kurulmaz

ISPARTA 12.04.2018 07:09:00 0
Sadece devlet desteğine güvenilerek iş kurulmaz
KOSGEB İl Müdürlüğü aracılığıyla Girişimcilik Destekleme Programı kapsamında 2017 yılında Isparta’da 196 firmaya 3 Milyon TL hibe desteği ödendi. KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, girişimciliğin risk içerdiğini belirterek, “Sadece devlet desteğine güvenerek iş kurulmaz. İşletmenin sürdürülebilmesi çok önemli” diye konuştu. 
KOSGEB tarafından Isparta’da 2017 yılında 196 firmaya 3 milyon lira hibe desteği ödemesi gerçekleştirildi. Bu rakam 2015’te 108 firma için 1,3 Milyon TL, 2016’da ise 139 firma için 1,8 Milyon TL idi. Girişimcilik desteklerini değerlendiren KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, devlet desteklerinin yanında işletmelerin sürdürülebilir olmasının önemine vurgu yaptı.
GİRİŞİMCİLİK DEVLET DESTEĞİNE GÜVENEREK İŞLETMESİNİ
KURUYOR AMA ASIL BAŞARI KENDİSİNE AİTTİR
Girişimciliğin risk içerdiği için kapanma riskinin her zaman olabileceğine dikkat çeken İl Müdürü Yurdun Yıldırım, “İşletmelerin hayatlarını devam ettirebilmesi için birçok şart söz konusu. Sadece devletten destek almak yeterli değil. Girişimcinin işletmesini sürdürebilmesi adına çok azim ve gayret gösterilmesi gerekiyor. Bu konuda kişisel özellikler çok önemli. Bir girişimcilik devlet desteğine güvenerek işletmesini kuruyor ama asıl başarı kendisine aittir. Devlet erkek girişimciye yüzde 60 destek veriyor ama kendisinin de kattığı önemli miktar var. Yüzde 60’lık destek makine teçhizat ve işletme giderleri için 2 yılı kapsayacak şekilde veriliyor. 2 yıldan sonra girişimciye girişimcilik destek programı kapsamında destek vermiyoruz. Kendi ayakları üstünde durabildiğini kabul ederek, yoluna devam ediyor. Girişimcilik desteğini alabilmek için de birçok aşamadan geçiyorlar. Öncelikle girişimcilik eğitimi için yapılan başvuruların hepsini kabul etmiyoruz. Gerçekten işini kurabilecek ve işletmecilik yeteneği olabilecek, yetenekli kişileri seçiyoruz. Sonrasında da iş planı hazırlama ve kurulda bunların değerlendirilmesi söz konusu oluyor. Kurulda her girişimcinin proje başvurusunu kabul etmiyoruz. Reddettiğimiz girişimciler de var” şeklinde konuştu.
İYİ BİR FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI VE PAZAR ARAŞTIRMA GEREKİR
Yeni girişimcilere önemli tavsiyelerde bulunan Yıldırım, şunları söyledi: “Bilmediği alanda işletme kurmaması lazım. Alanı tanımalı ve bilmeli. Neticede risk üstlenecek. Tecrübe ve donanımının olduğu iş konusunda girişimcilik yapılması lazım. Mutlaka riske atabileceği sermayesi olması lazım. Sadece devlet desteğine güvenerek iş kurulmaz. Biz bunu eğitimler sırasında da söylüyoruz. Ayrıca girişimcilerin istediği alanda ciddi bir fizibilite çalışması yapması gerekir. Pazar araştırması yapması lazım. Hizmet sunumuna yönelik bir işletme ise işletmenin kurulduğu nokta çok önemli. İşletme yeri seçiminde o yerin seçimi önce belki aylarca orayla ilgili araştırma, gözlem yapması gerekebilir. Isparta’da buna rastlıyoruz. Bir girişimci arkadaşla görüştüm; 20 gün boyunca işletmesini açacağı yeri gözlemlemiş. Kaç kişi oradan geçiyor, kaç kişi benim hedef kitlem olabilir diye bakmış. Başka birisi 6 ay gözlemiş. 6 ay boyunca işletmesini kuracağı yerde gözlem yapmış. Örneğin A konusunda faaliyet göstermek istiyor, A sektöründe faaliyet gösteren başka bir işletmenin yanına da ben kurarsam oradan pazar payı kaparım  düşüncesi çok yanlış. Belki A konusuna başka bir yerde ihtiyaç olabilir. Pazar araştırması da önemli. Örneğin imalata yönelik bir işletme kuracaksa o ürünü kime satacak. Sadece içinde bulunduğu şehre mi satış yapacak yoksa ihracat mı yapacak? Bunlara çalışması lazım.” GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
Cuma 32.8 ° / 18.1 °
Cumartesi 29.6 ° / 18.6 °
Pazar 26.8 ° / 16 °