Özel hastane hizmetlerini sunmanın Türkiye’deki her ilinde aynı olmadığına dikkat çeken Özel Isparta Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Kaya, “Isparta’nın sağlığa ayırdığı nüfus başına yatak sayısına baktığımızda ve dezavantajlara rağmen, sağlıktaki yarışmanın en kuvvetli olduğu İl Isparta diyebilirim. Bana göre Isparta’da sağlıktaki yarış, İstanbul’un da önünde” dedi.
Isparta’da ilk özel hastane olarak 2006 yılında hizmete başlayan Özel Isparta Hastanesi bu yıl 12’inci yaşını kutluyor. Bu kapsamda cumartesi günü Gönül Kahvesi’nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Özel Isparta Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Kaya, Isparta’daki özel hastaneciliği değerlendirerek, yeni yapacakları yatırımlar hakkında bilgi verdi.
ISPARTA’DA SAĞLIKTAKİ YARIŞ İSTANBUL’UN DA ÖNÜNDE
Özel Isparta Hastanesi’nin 2006 yılı Mart ayında hizmete başladığını belirten Prof. Dr. Hakan Kaya, “Bu anlamda Isparta’da ilk özel hastaneyiz. 12’inci seneyi icra ediyoruz. Özel hastane hizmetlerini götürmek Türkiye’nin her ilinde aynı değil. Bu ildeki özel hastanelerin avantajları, dezavantajları milli gelirden daha fazla pay alan illere göre aynı değil. Her şehrin kendisine göre özel hastaneciliği götürmede sorunları var. Bütün bunlara rağmen nispeten nüfus oranı olarak küçük bir ilde faaliyet göstermemize, Isparta’nın sağlığa ayırdığı nüfus başına yatak sayısına baktığımız ve bu kadar dezavantaja rağmen, sağlıktaki yarışmanın en kuvvetli olduğu İl Isparta diyebilirim. Bana göre Isparta’daki sağlıktaki yarış, İstanbul’un da önünde. Böyle şartlarda özel hastane olarak 12. yılı icra edebilmeyi başarı olarak görüyoruz. Ama yapamadıklarımız da var” dedi.
GÖRÜNTÜLEME MERKEZİMİZ BÖLGENİN EN BÜYÜK GÖRÜNTÜLEME MERKEZLERİNDEN BİRİ
Hastane olarak teknolojiyi bugüne kadar yakından takip ettiklerinin altını çizen Prof. Dr. Kaya, özellikle görüntüleme alanında çok büyük yatırımlar yaptıklarını ve bu açıdan bölgenin önünde olduklarını söyledi. Prof. Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Adeta devlet sektörü ile karşılaştırdığımız zaman yatırımları bugüne kadar birebir takip ettik. Kendi bütçemize göre çok büyük sayılabilecek meblağlar ayırdık. Kendi yatak sayımıza oranla baktığımız zaman görüntüleme merkezimiz bölgenin en büyük görüntüleme merkezlerinden biri.
ISPARTA’DA HİÇBİR HASTANE BÜYÜYEMEDİ
Burdur, Afyon hatta Akşehir gibi yerlere hizmet verdiğimizden dolayı bu yatırımlar bu insanlarımızın. Yatırımlarımıza devam edeceğiz. Ama bunun yanında yeni yatırımlar ve fiziki alanlar olarak büyüyemedik. Isparta’da hiçbir hastane büyüyemedi. Ana nedenlerinden biri Isparta’da özel hastanecilik devlet hastaneciliği hizmetlerine yakın olarak sürdürülmektedir. Özel hastaneler fiziki alanları kendileri oluşturmak zorundalar. Teknolojiyi kendileri takip etmek zorundalar. Bunun yanında hiçbir vergi muafiyeti olmadan vergilerini tam olarak vermek zorundalar.
VERGİ ORANLARI İSTANBUL’UN BİR ALTINDAKİ ŞEHİRLER SEVİYESİNDE
Isparta’ya baktığımızda kalkınmada çok öncelikli iller arasında değil. Bu yönüyle baktığımız zaman vergi oranları İstanbul’daki kadar olmasa da İstanbul’un bir altındaki şehirler seviyesinde. Dolayısıyla vergi yükü açısından bakıp, bölge halkının gelir durumunu da gözümüzün önüne aldığımız zaman hareket kabiliyetimizin kötü değil ama çok çok da iyi olmadığını görüyoruz. Bu şartlar dahilinde bizim geleceğe bakış açımızdan hedeflerimiz aynen devam edecek. Teknolojiyi takip etmeye devam edeceğiz.”
TÜP BEBEKTE BÜYÜK BİR ATILIM
Öte yandan yeni hedefleri bulunduğunu ifade eden Özel Isparta Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Kaya, şu bilgileri verdi: “Çok yüksek meblağlardaki insanlara ulaşamasak onlara hizmet veremesek de hizmet verdiğimiz insanlara olan hizmet kalitesini artırmakla meşgul olacağımız bundan sonra. Yeni hedeflerimiz de var. Tüp bebek konusunda son 2 senede büyük yatırımlar yaptık. Dünyanın değer verdiği, bildiği, saydığı bilim adamlarını birikimleriyle Isparta’ya getirmiş durumdayız. Prof. Sefa Alassane Almanya’da tüp bebek profesörü ve Almanya’da ilk tüp bebeği yapan ekibin içinde embriyolog. 2 yıldır Özel Isparta Hastanesi’nin tüp bebek merkezinin kalite artırımına hizmet vermektedir. Artık her ay gelerek tüp bebek merkezimize hizmet veriyor ve kalitenin artmasına bilimsel katkı sunuyor. Bundan sonra yatırımlarımız da sürecek. Tüp bebekte çok yüksek siklus sayıları olduğu zaman ancak yatırım anlamını bulabilecek. Daha embriyoyu insan vücuduna nakletmeden önce genetik ve kromozomal karakterlerini ortaya koyan yöntemi yakın zamanda Isparta’ya kazandıracağız. Bu büyük bir atılım. Şuanda Türkiye’de tek merkezde bu araştırma yapılmakta. Diğer pcd yaptığını düşünen 2-3 merkez de aslında yatırımları kendilerinde değil. Alınan hücreler İstanbul’da değerlendirilerek, sonuçlar ilgili 2-3 merkezde veriliyor. Biz bunun yatırımını da Isparta’ya çekmeyi düşünüyoruz.
KROMOZOMAL VE GENETİK ANAMOLLERİ 12-13. HAFTADA ORTAYA KONULABİLECEK
Bunun dışında kromozomal ve genetik anamolleri anne karnındayken daha 12-13. Haftalarda ortaya koyabilecek yöntemlerimiz var. Bu da prenatal tanı yöntemleridir. Daha önce amniyosentezle yani su alarak bu tanıya gidebiliyorduk. Şimdi bunu da Isparta’ya taşımanın arifesi içerisindeyiz. Bu girişimlerimizi sürdürüyoruz. Bunların bölge nüfusuna göre çok üst düzey yatırımlar olduğunun farkındayız. Çok fizibıl olmadığının da farkındayız. Ama bu yatırımları bilerek yapıyoruz. Özel Isparta Hastanesi olarak bir yerlerde birikimlerimiz ya da bir şeylerimiz yok. Kafamızda böyle fikir de yok. Amacımız bütün imkanlarımızı teknolojiye çevirmek ve yüksek kalitedeki sağlık hizmetlerine dönüştürerek vatandaşlarımıza paylaşmak. Bundan daha büyük bir servet olduğunu tanımıyorum.”