Sanayi Sitelerinin taşınmasıyla ilgili Valilikte düzenlenen toplantıya katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Isparta’da yol haritasını belirlemek istediklerini belirtti. Üretim Reformu Paketi ile taşınma işlemiyle ilgili birçok desteğin bulunduğunu dile getiren Aslan, hiçbir kimsenin mağdur edilmeyeceğini vurguladı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, şehir içindeki sanayi sitelerinin taşınmasıyla ilgili önemli bir adım atmış ve ilk etapta 10 sanayi sitesinin taşınmasına karar vermişti. Taşınmaya hazır illerin başında Isparta geliyor. Bu kapsamda İlimizdeki süreci hızlandırmak ve konuyla ilgili paydaşları bilgilendirmek üzere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan dün Isparta’ya geldi. Valilik Göl Toplantı Salonu’nda “Sanayi Sitelerinin Dönüşümü ve Gelişimi” konulu düzenlenen toplantıya Vali Şehmus Günaydın, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Gül Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Boyacı, daire müdürleri ve davetliler katıldı.
YÖNETMELİKLERİ BİTİRİP EYLÜL AYINDA BAŞBAKANLIĞA GÖNDERECEĞİZ
Toplantıda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, 1,5 yıllık uzun bir çalışma sonucunda hazırlanan Üretim Reformu Paketi2nin yürürlüğe girdiğini belirterek, “Yasalaşan metinlere baktığınızda resmi gazetede yayınlanmasının yanında ikinci düzenlemelerinin yapılıp doğrudan yerelde, illerde muhataplarının bu kanunun imkanlarını kullanabilmeleri gerekir. Bunu kullanabilmelerinin yolu da ikinci düzenlemenin yapılması. Yönetmelikleri bitirip Eylül ayında başbakanlığa göndereceğiz. Kanunun uygulamaya yönelik yüzü de hazır hale getirilmiş olacak” dedi.
DÜZENLEMELER 11 BAKANLIĞI İLGİLENDİRİYOR
Üretim Reformu Paketi’yle gelen düzenlemeler hakkında bilgi veren Müsteşar Aslan, şunları söyledi: “Bu kanun ilk çıktığı yıldan itibaren sadece organize sanayi bölgeleriyle ilgili düzenlemeler değil, endüstriyle ilgili düzenlemeleri, bunlardaki yatırım alanlarının belirlenmesi, bu alanların tahsis edilmesi, bu alanların tahsisindeki sanayici üzerindeki yüklerin hafifletilmesi anlamında önemli değişiklikler meydana getirdi. Sanayi tesislerinin yükleri üzerinde ciddi iyileştirmeler meydana getirdi. Sanayi tesislerine insan kaynağı sağlayan üniversiteler için YÖK kanununda 11 tane düzenleme yapıldı. Bunlar hayata geçti. YÖK’te ikinci düzenlemeleri bu ayın sonunda başbakanlığa göndermiş olacak. Bu düzenlemeler 11 bakanlığı ilgilendiriyor ve 21 kanunda değişiklik yapıyor. Hepsinin ortak noktası sanayi, esnafımızın önündeki engelleri kaldırıyor.
TRT PAYI KALDIRILDI
Örneğin sanayicinin üzerindeki maddi yüklerin kaldırılması meselesi çok söylenmiştir ama çok duyulmamıştır. Sanayicinin üzerinde yüzde 2’lik elektrik sarfiyatından gelen TRT yükü vardı, o yük kaldırıldı. OSB’lerin arsa satışlarında KOSGEB’e belli pay alınıyordu, bu da kaldırıldı. Emlak vergisi, damga vergisiyle ilgili düzenlemeler yapıldı. Bunlar çok ciddi uygulamalar.
YER BELİRLEMEDE BÜYÜK KOLAYLIK GELDİ
Şuanda sanayi sitelerinin yerinin belirlenmesi, genelde de yatırım alanlarının belirlenmesiyle ilgili uzun bir süre geçiyor. Bu kanunla birlikte şöyle bir düzenleme getirildi; organize sanayi bölgesi, endüstri bölgesi, Teknopark diye tanımlanan serbest alanlara baktığımızda yerelden veya merkezi idareden buna karar verildiğinde yer belirleme, kamulaştırma uzun süre alıyordu. Bu kanunla şöyle bir madde getirildi; Bilim Teknoloji Sanayi Bakanlığı bu uygulamalarla ilgili yerleri belirler, yerel bunu hangi tasarrufta kullanmak istiyorsa ilgili idareye müracaat ettiğinde 2 günde sicil alır. İlk haftanın içinde de sanayiciye yeri tahsis eder ve çalışmaya başlar. Bu da önemli bir düzenleme.
SANAYİCİNİN ÜZERİNDEKİ STAJ YÜKÜ KALKTI
Sanayicinin ihtiyacı olan nitelikli elemanları yetiştirmede en büyük sorunlardan birisi üniversitelerdeki teorik bilginin gençler tarafından uygulamaya dökülmesindeki sıkıntı. Üniversitelerde staj vardır. Stajını yapar, gelir. Ama staj süresince aldığı bilgi ne işverene, ne üniversiteye ne de çocuğun kendisine yar olur. Şimdi bu kanunla staj kavramı işyerine dönüştürüldü. 8 sömestrın içinde 1 sömestr gönüllü üniversite, yönetim kurulu ve senatosundan karar aldıktan sonra YÖK’e müracaat ettiğinde işyerine öğrencisini gönderebilecek. Örneğin Makine Mühendisliği bölümü öğrencisi. Süresini kendileri belirleyecek. Stajdan ziyade işyeri eğitimiyle doğrudan işin içine girerek eğitimi alacak. Sanayicinin üzerine stajlarda bir yük geliyordu. Burada kaza sigortası ve asgari ücretin 3’te 1’i oranında bir maliyet biniyordu o maliyeti de devlet yüklendi. İşsizlik fonundan bu ödeme yapılacak ve sanayici üzerine bir yük gelmeyecek.
50 MESLEĞİN YOK OLACAĞI SÖYLENİYOR, ÖNLEMİMİZİ ALMAMIZ LAZIM
Hep şundan şikayet ederiz; üniversitelerde verilen eğitim sanayinin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak deriz. Şuanda bu kanunun getirdiği yetkiyle meslek yüksek okullarının olduğu bir koordinasyon kurulu kuruluyor. Bu kurulda kamu, özel sektör, üniversite, sivil toplum kuruluşları ve YÖK’ün temsilcileri olacak. Bu danışma kurulu hangi yeni alanların açılması gerektiğiyle ilgili tavsiye kararları verecek. Bu tavsiye kararlarıyla ilgili YÖK ve üniversitelere geleceğin meslekleriyle ilgili müfredat kararları verecek. Önümüzdeki 10 yıla baktığımızda 50 civarında mesleğin yok olacağı söyleniyor. Bizim şimdiden önlemini almamız lazım. Bunun da yolu tartışma mekanizmalarını oluşturmaktır.
BAŞLANGIÇTA ALTYAPIYI TAMAMEN YAPIYORUZ
Sanayi sitelerinin ilk başlangıcının oluşumunda altyapıyı tamamen yapıyoruz. Üst yapıda da gelişmiş düzeyine göre yüzde 60-70 kredilendiriyoruz. Ama şuanda üretim reform paketi düzenlemesiyle tabiri caizse çaktığınız her çivinin kredilendirilmesi ve kredi faizinin ödenmesiyle ilgili düzenleme geldi. Bir çivi çakıyor sanayicimiz devlet bununla ilgili bir mekanizma getirdi. Sanayi sitesi ve organize sanayi bölgesi oluşumunda her projenin desteklenmesiyle ilgili düzenleme yapıldı.
SANAYİ SİTELERİNİN HİÇBİR PAYDAŞIN MAĞDURİYETİ
OLMAYACAK ŞEKİLDE TAŞINMASINI SAĞLAMAK İSTİYORUZ
Küçük esnafımızın veya küçük sanayicimizin bulunduğu yerden teknolojik imkanları daha yüksek, sosyal imkanları daha yüksek, çalışma ortamı daha nezih ortamlara hiçbir paydaşın mağduriyeti olmayacak şekilde taşınmasını sağlamak istiyoruz. Hem sayın bakanımızın üzerinde hassasiyetle durduğu hem de bizim vicdani olarak üzerinde durduğumuz bir husustur.
YOL HARİTASINI ÇIKARMAK İSTİYORUZ
Önümüzdeki aylar ya da yıllar içinde bu dönüşümü nasıl gerçekleştirebiliriz diye bugün onun yol haritasını çıkarmak istiyoruz. Bunu birlikte tartışalım. Yol haritamızı düzgün çıkartırsak, bir plan oluşturursak gideceğimiz yolu önceden görme imkanımız olur. Türkiye’de yaşları 20’nin üzerinde olan yaklaşık yüzde 40 civarında sanayi sitemiz var. Bunları zaman içerisinde dönüşümünü gerçekleştirip, küçük esnaflıktan sanayiciye dönüşümü sağlayabilecek bir yapıyı oluşturabilirsek bu kanunun hayata geçmesini sağlamış oluruz.”
Konuşmanın ardından toplantı sanayi sitelerinin taşınmasıyla ilgili yapılacak çalışmaları anlatan sunum ile devam etti.