Bugün, 26 Kasım 2024 Salı

SDÜ Antartika'da

SDÜ Antartika'da

ISPARTA 7.05.2018 08:05:00 0
SDÜ Antartika
“2018- 2022 Ulusal Kutup Bilim Programı” kapsamında Antarktika'da “Türk Üssü” kurulacak. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde başlatılan program kapsamında SDÜ'de 2 farklı alanda görev alacak. SDÜ Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalı'ndan Dr. Çağlar Sivri “Malzeme Bilimi ve Biyoteknoloji Alanı” için “Koordinatör” olarak atandı.
-İlhamı 'İmparator Pengueni'nden alan ileri teknoloji giysi ve gıda koruyucusu
SDÜ'den Dr. Çağlar Sivri: “Kuzey ve Güney Kutbu'na götürülen gıdaların korunması için “Biyofilm” üzerine çalışacağız. Bir diğer alan ise giysi odaklı olacak. Güney Kutbu'nda ilhamı 'İmparator Pengueni'nden aldığımız ''Lif Polimer'' esaslı ileri teknoloji giysiler olacak. Bu alanlar için Bilim Bakanlığı “Koordinatör” atamasını SDÜ'den yaptı.”
-Türkiye Cumhuriyeti Antarktika'dan “Alan” aldı: “Türk Üssü” kuruluyor
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK işbirliğinde “Ulusal Kutup Bilim Programı” hayata geçirilmeye başlandı.
Türkiye Kuzey Kutbu'nda alan aldı. “Türk Üssü” kurulacak.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde başlatılan proje kapsamında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ''Antarktika ve Arktik'' ile ilgili bilimsel çalışmaların destekleneceği bir proje çağrısı açtı. Desteklenecek projelerin total çağrı bütçesi bir yıl için 1 milyon avro karşılığı Türk Lirası olarak belirlendi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı “Ulusal Kutup Bilim Programı Çalıştayı” düzenledi.
Ulusal Bilim Programı Çalıştayı'na Süleyman Demirel Üniversitesinden Dr. Çağlar Sivri ve Dr. Ahmet Kara da katıldı.
-Bilim Bakanlığı Dr. Sivri'yi “Koordinatör” olarak atadı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Tekstil Teknolojisi Anabilim Dalı'ndan (AD) Dr. Çağlar Sivri'yi “Malzeme Bilimi ve Biyoteknoloji Alanı” için ''Koordinatör'' atadı. SDÜ, Türkiye Cumhuriyeti'nin 2018- 2022 döneminde Antarktika'da gerçekleştireceği çalışmalarda iki farklı alanda görevli olacak.
-SDÜ'nün “Ulusal Kutup Programı”ndaki rolü
Dr. Çağlar Sivri, Türkiye Cumhuriyeti'nin 2022 yılına değin Antarktika'da bir üs kuracağını söyledi. Üs kurulumuna eş güdümlü olarak SDÜ'nün de “Malzeme Bilimi” ve “Biyoteknoloji” alanında çalışmalar yapacağını anlatan Dr. Sivri, şöyle dedi:
''Proje, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştiriliyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliğinde hayata geçiriliyor.
Şu an Türkiye'de ortalama yüz bilim insanı bu alanda çalışmalar yapıyor. Gıda ve tekstil alanında Türkiye çapında 12 bilim insanı çalışacak. “Koordinatör” unvanı da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından şahsıma tevdi edildi.
SDÜ'nün Türkiye Cumhuriyeti'nin Kutup hamlesindeki rolü iki proje üzerinde olacak. Biri ''Gıda'', diğeri ise ''Lif Polimer Mühendisliği'' alanında
Kuzey ve Güney Kutbu'nda Dünya'dan giden gıdaların üzerinde biriken mikroorganizma kontrolünün ve tespitinin yapılması noktasında çalışmalar yapacağız.
Antarktika'da buzullar eriyor. Yeni virüsler ve mikroorganizmalar ortaya çıkıyor. Çıkmaya da devam edecek. Bunların bazıları biliniyor. Ancak bilinmeyen türler de var. SDÜ olarak biz geliştirdiğimiz ''Biyofilm'' ile gıdaların üzerinde biriken mikroorganizmaların tespitini yapacağız. Güney Kutbu, Kuzey'e kıyasla daha yeni bir bölge. Daha bakir ve birçok ülke yeni üs kuruyor. Hiç bilinmeyen virüsler ortaya çıkacak. İşte biz de gıdaların virüs ve mikroorganizmalara karşı daha koruyuculuğunu sağlayacak ve çarpraz bulaşmayı önleyecek bir ''Biyofilm'' üzerine çalışacağız. Güney ve Kuzey Kutbu'na giden insanların orada tüketeceği gıdaların daha güvenli hale getirilmesi sağlanacak. Gıdaları daha koruyucu hale getirmiş olacağız. Gıda alanındaki projede Koordinatör görevini Dr. Ebru Aydın üstlenecek.''
-İlhamı Doğa'dan alan giysi
Dr. Çağlar Sivri, SDÜ'nün, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 2018- 2022 arasında gerçekleştireceği ''Ulusal Kutup Programı'' kapsamında bir diğer çalışma alanının da ''Lif Polimer'' esaslı giysiler olacağını söyledi. Dr. Sivri, ayrıntılarını şöyle paylaştı:
''Güney Antarktika Dünya'nın en kurak ve soğuk bölgesidir. En sarp koşullar orada yaşanıyor. Hava değeri ortalama – 70 ˚ C. En iyi olduğu dönem dâhi – 30 ˚ C
Bu koşullara dayanacak tekstil ürünlerine gereksinim var. Dolayısıyla yeni nesil ürünlerin geliştirilmesi gerekiyor. Bu konuda biz SDÜ olarak ''İmparator Pengueni''nden ilham aldık. Yeni nesil ve Lif Polimer esaslı İleri teknoloji Tekstil ürünlerinin geliştirilmesi üzerinde çalışacağız. İmparator Pengueni'nin tüy yapısını esin alarak çalışıyoruz.
Ne sağlıyor bu lifler: Yüksek teknolojik olduğu için su geçirmezlik sağlıyor. Aynı zamanda yüksek derecede Ultra Viyola (UV) dayanımları var Kuzey Kutbu dağlık bir alan. Güney Kutbu ise daha açıktır. Dolayısıyla Güney Kutbu'nda daha yüksek derecede ışıma söz konusu. Dolayısıyla burada UV ürünleri bayağı bozuyor.
Yüksek derecede ısıl dayanım gerçekleşiyor. Daha iyi nefes almalarını sağlıyor
Aynı zamanda bu lifler, güneş ışınlarına göre açı değiştirebiliyor. Diyelim ki buzula tırmanacaksınız, açısını değiştiriyor. Tırmanacak şekilde buzu kavrıyor. Tam tersi yüzeceği zaman da açısını değiştirerek suda kaymasını sağlıyor.''

Anahtar Kelimeler:
Salı 0.8 ° / -7.3 °
Çarşamba 3.6 ° / -6.3 °
Perşembe 7.3 ° / -1.8 °