Tarih: 01.01.2016 11:46
SDÜ’de artık bilgisayarlar protez diş üretimi yapacak
Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi’nde yeni bir hizmet daha başladı. dünya ülkeleriyle eşdeğer hizmetleri Isparta’ya sunan Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde hizmete giren ve protez diş yapımına yeni bir boyut kazandıran “3 boyutlu tarama ve aşındırma cihazları” sayesinde, hastaların ağız yapısının tam kopyası alınarak daha detaylı ölçüleri elde edilebilecek. Ölçüler bilgisayar ortamında hazırlanıp aktarılarak dişler porselenden 3 boyutlu aşındırma cihazı ile direkt olarak elde edilecek. Böylece, eski-geleneksel yöntemlerle en erken 7- 10 gün içerisinde yapımı tamamlanabilen protezler, bu uygulama ile artık bir gün içinde hastaya teslim edilebilecek. Hastalar hem daha kısa sürede protezlerine kavuşabilecekler hem de protez üretimi için defalarca fakülteyi prova seansları için ziyaret etmek zorunda kalmayacak.
HATA FAKTÖRÜ EN AZA İNDİRİLDİ
Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Erdal Eroğlu, uygun tedavilerin kısa sürede gerçekleştirilmesinin hastanın ve hekimin günlük hayatında önemli bir nokta olduğunu ifade etti. Üniversiteyi bir adım öne çıkaracak cihazın Fakülteye kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Doç. Dr. Eroğlu,diğer ülkelerdeki kliniklerle eşdeğer hizmet verme imkanı sağlayacak tedavi protokollerinin, standardizasyonu sağlayarak hata faktörünü en aza indirdiğini söyledi.
PROTEZLER ŞİMDİ BİRKAÇ SAAT YA DA BİR GÜN İÇERİNDE TESLİM EDİLİYOR
Öte yandan cihaz hakkında bilgi veren Başhekim Doç. Dr. Süha Türkaslan, bilgisayar teknolojisi sayesinde diş yüzeyinden dijital görüntü elde ettiklerini ve alınan veriler ile de daha uyumlu protezlerin elde edildiğini bildirdi. Türkarslan, “Daha önceki yöntemlerde ortaya çıkan hastanın ağız yapısına uyum sorununu bu yöntemle en aza indiriyoruz. 3 seansta ve yaklaşık 10 günde provalarla elde edilen protezler şimdi birkaç saat ya da bir gün içerinde teslim ediliyor.” dedi.
HASTALARIMIZI KOLTUKTA DEĞİL BİLGİSAYAR BAŞINDA TEDAVİ EDİYORUZ
Bu sayede hem hastanın hem de hekimlerin zamandan kazandığını belirten Türkarslan, 3 dişten daha uzun köprülerin yapımında hastanın çiğneme sistemine uyum sürecinin gerçekleşmesi ve bu anlamda problemler yaşamamak adına provalı çalışma sistemini tercih ettiklerini de sözlerine ekledi. Türkaslan, “Artık hastalarımızı koltukta değil bilgisayar başında tedavi ediyoruz” şeklinde konuştu.
TEKNOLOJİK YATIRIMLARA ÖNEM VERİYORUZ
Kaliteyi her zaman ön planda tuttuklarını kaydeden Fakülte Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul ise şunları söyledi: “Fakültemize kazandırılan bu yeni teknolojiyle hastalarımıza kaliteli hizmetler vermeye devam edeceğiz. Hem hizmet hem de eğitim anlamında çağa ayak uyduran bir Fakülte olarak iyi hekimler yetiştirebilmek için teknolojik yatırımlara önem veriyoruz. Söz konusu cihazlar Fakültemizin bölgedeki Diş Hekimliği Fakülteleri ve Diş Hastaneleri arasında referans merkez olma özelliğini pekiştirmektedir.”
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —